ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλασματική εν μέρει η υποχώρηση της ανεργίας

0

Σταθερά καθοδική είναι η πορεία του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αν και η ποιοτική ανάλυσή τους δείχνει πως η υποχώρηση είναι πλασματική, καθώς συνδυάζεται με μείωση του ενεργού πληθυσμού και αύξηση της υποαπασχόλησης.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, δείχνουν ότι η ανεργία υποχώρησε στο 21,1% έναντι 23,3% το πρώτο τρίμηνο και 23,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στηριζόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο α΄ τρίμηνο του 2017 και του συστήματος Εργάνη, ο όμιλος για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύο στις τρεις νέες θέσεις καλύφθηκαν με ευέλικτες μορφές εργασίας, εβδομαδιαία απασχόληση μικρότερη των 35 ωρών, μειωμένες αποδοχές και περιορισμένες ασφαλιστικές εισφορές. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΟΚΕΔ, τη διετία 2016-2017 είχαμε μείωση του ενεργού δυναμικού κατά 7.400 άτομα. Εξέλιξη που αποδίδεται στην απογοήτευση των μακροχρόνιων ανέργων που σταμάτησαν να αναζητούν εργασία και τις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις. Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 53.000 θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι όμως οι οποίοι απασχολούνται έως 34 ώρες την εβδομάδα ήταν 975.900 άτομα το α΄ τρίμηνο του 2016 και φέτος ανέρχονται σε 1.012.000 άτομα. Δηλαδή, η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 53.000 άτομα, ενώ οι θέσεις μερικής απασχόλησης και παρτ τάιμ αυξήθηκαν κατά 36.100 άτομα.

Συνεπώς, το 66% των νέων εισροών στην αγορά εργασίας, 2 στις 3 καθαρές θέσεις εργασίας, είναι σύμφωνα με τον όμιλο μερικής απασχόλησης ή διαλείπουσας εργασίας κάτω των 35 ωρών την εβδομάδα. Αν τώρα, όπως σημειώνεται στην αποκαλυπτική μελέτη, συνυπολογίσουμε ότι οι επιχειρήσεις το 2017 προχώρησαν μεν σε μια πιο βαθιά ανανέωση του εργατικού δυναμικού, ωστόσο αυτή στηρίχθηκε σε ποσοστό 53% στην ευέλικτη απασχόληση, με συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι επιχειρήσεις «ανακυκλώνουν» υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, μετατρέποντας τις συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ατομικές και σε ευέλικτες θέσεις απασχόλησης (11,5% του υφιστάμενου προσωπικού το 2016 απασχολούνταν με μερική απασχόληση από 4,5% το 2007). Και τους αντικαθιστούν με νέους χαμηλόμισθους και με λιγότερες ώρες εργασίας. Τους δε συνταξιοδοτούμενους, τους αντικαθιστούν με παρτ τάιμ. Ετσι, ενώ για παράδειγμα «χάνονται» δύο 8ωρα, καλύπτονται είτε από τέσσερα 4ωρα ή, έστω, τρία 6ωρα…

Με αφορμή, πάντως, το γεγονός ότι τον Αύγουστο η πλήρης απασχόληση εμφανίζεται χαμηλότερη από τη μερική στο σύστημα Εργάνη, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου επισημαίνει ότι η πραγματικότητα δεν απεικονίζεται στα ποσοστά ενός μήνα. Τα διαχρονικά στοιχεία δείχνουν αφενός ότι από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα η πλήρης απασχόληση μειώθηκε μόνο κατά 1,88% και η ανεργία μειώθηκε κατά 5,3%, αφετέρου ότι το β΄ τρίμηνο του 2017 η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε οριακά μεν, κατά 0,1%.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ