ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Το μη κερδοσκοπικό, συνεργατικό παντοπωλείο από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές

0

Ένα αλληλέγγυο, μη κερδοσκοπικό, συνεργατικό παντοπωλείο, δημιούργησαν κοινωνικοί φορείς στο Ρέθυμνο. Το συνεταιριστικό παντοπωλείο Δίκτυο Αλληλεγγύης Παραγωγών και Καταναλωτών δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Αλληλεγγύης Ρεθύμνου - Χωρίς Μεσάζοντες, μετά από παραινέσεις των φίλων του Δικτύου που εδώ και 4 χρόνια συμμετέχουν στην προσπάθεια αγοράζοντας προϊόντα από τις διανομές.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των φορέων στη σελίδα του παντοπωλείου, "προωθούμε έναν ποιοτικό τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης της τροφής, όπου όλοι μαζί, παραγωγοί και καταναλωτές, διαμορφώνουμε μια δίκαιη τιμή, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Θεωρούμε ότι σπάζοντας την εξάρτηση παραγωγών και καταναλωτών από τις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποκτούμε τον έλεγχο σε ένα βασικό στοιχείο της ζωής μας".

"Προτιμάμε τοπικά προϊόντα, γνωρίζουμε τους παραγωγούς προσωπικά, αναπτύσσουμε μεταξύ μας σχέσεις εμπιστοσύνης, μαθαίνουμε τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων που καταναλώνουμε, ελέγχουμε τις συνθήκες παραγωγής τους", τονίζουν.

"Μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η συμμετοχή όλων σας σ’ αυτό, διότι έτσι μόνο αποδεσμευόμαστε από την ιδιότητα του εμπορικού μεσάζοντα η οποία και είναι αντίθετη στις αρχές μας. Πέρα από την έως τώρα έμπρακτη υποστήριξή σας στην προσπάθεια του Δικτύου, θα θέλαμε να μας προτείνετε τρόπους, προϊόντα και παραγωγούς που γνωρίζετε ότι ανταποκρίνονται στις αξίες και τα προτάγματά μας. Περιμένουμε όχι μόνο τις προτάσεις σας για προϊόντα, αλλά κυρίως την ενεργή συμμετοχή σας στην εύρεση και διάθεσή τους", σημειώνουν.

Image removed.

Μουσική βραδιά για την ενίσχυση των δομών της αλληλέγγυας οικονομίας στο Ρέθυμνο

Τα συνεργατικά εγχειρήματα της πόλης μας υποδέχονται και στηρίζουν το νέο συνεργατικό παντοπωλείο “ΔΙΚΤΥΟ αλληλεγγύης παραγωγών & καταναλωτών” καλούν σε μια γιορτή για την αλληλέγγυα οικονομία.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση, η αλληλέγγυα οικονομία δεν είναι απλά άλλο ένα οικονομικό μοντέλο, είναι ένας άλλος τρόπος ζωής:

- Που ικανοποιεί τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες, απέναντι στον ακόρεστο καταναλωτισμό που προκαλούν η διαφήμιση, το μάρκετινγκ, η εμπορευματοποιημένη διασκέδαση, το τηλεκατευθυνόμενο lifestyle.

-Με ισότιμες αλληλέγγυες σχέσεις εργασίας απέναντι στη κερδοσκοπική εκμετάλλευση, την απαξίωση και τον εξευτελισμό των εργαζομένων

- Με έναν άλλο τρόπο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης απέναντι στο παγκόσμιο κερδοσκοπικό δίκτυο των πολυεθνικών εταιριών τροφίμων, αλυσίδων SM, φαρμάκων, φυτοφαρμάκων, πλαστικών, ηλεκτρονικών που κυριαρχούν τη διατροφή, την υγεία, τις καθημερινές ανάγκες μας.

- Με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον απέναντι στη κερδοσκοπική λεηλασία τους από τη γκρι και την «πράσινη» ανάπτυξη εταιριών, κρατών, δήμων κλπ.

Οι συνεργατικές δομές που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν στην πόλη μας (το καφενείο ΧΑΛΙΚΟΥΤΙ, ο συνεταιρισμός ΤΖΕΠΕΤΟ (καφέ & πειραματικό εργαστήρι κουκλοθέατρου και ξύλινων παιχνιδιών), το οβελιστήριο ΣΥΝΤΡΟΦΗ, το εργαστήριο φωτογραφίας OBSCURA LAB, οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες, και τώρα το νέο συνεργατικό παντοπωλείο ΔΙΚΤΥΟ) δεν αποτελούν μονάχα εργασιακά σχήματα αλλά εντάσσονται σε μια δυναμική κοινότητα αγώνα και δημιουργίας που συνεχώς στήνει αναχώματα στη μιζέρια και την παρακμή της εποχής μας με όπλο την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

Τα συνεργατικά, μη κερδοσκοπικά εγχειρήματα προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον ιδιαιτέρως εχθρικό και ανταγωνιστικό και αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιες δυσκολίες από μια συνηθισμένη εμπορική επιχείρηση:

- Χωρίς κεφάλαιο, επιδοτήσεις και δάνεια, αλλά με την βοήθεια και υποστήριξη του ευρύτερου χώρου της κοινωνικής αυτοοργάνωσης, αλληλέγγυων καλλιτεχνών, επαγγελματιών, παραγωγών κ.α.

- Χωρίς την εκμετάλλευση της εργασίας, αλλά με την συλλογική εθελοντική δουλειά όπου και όταν χρειάζεται

- Χωρίς καθαρά κέρδη - καλύπτουν μόνο τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα - αλλά με την αλληλοεκτίμηση και την αλληλοϋποστήριξη σπάνε τις πελατειακές σχέσεις της «ελεύθερης» ανταγωνιστικής αγοράς

Ζούμε στην εποχή της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων της λεηλασίας του τόπου και της φτωχοποίησης της πλειονότητας των πολιτών, που αντιλαμβάνονται, ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά μέσα στα «νόμιμα πλαίσια» της ελεύθερης αγοράς εργασίας και προϊόντων. Σ' αυτό το ζοφερό κοινωνικό περιβάλλον η αλληλέγγυα οικονομία γίνεται μέρος του αγώνα για την επιβίωση, την αντίσταση και την αξιοπρέπεια. Η αλληλέγγυα οικονομία είναι μια πρόταση πολύ πιο σοβαρή απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις των πολιτικών για «ανάπτυξη» και κοινωνικό κράτος.

Σας καλούμε να γιορτάσουμε μαζί και να στηρίξουμε τη δημιουργία του νέου του συνεργατικού παντοπωλείου “ΔΙΚΤΥΟ αλληλεγγύης παραγωγών και καταναλωτών”.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμένων.

Με φαγητό και ποτό με ντόπια κρέατα, βιολογικά λαχανικά και όσπρια από αλληλέγγυους βιοκαλλιεργητές και το συνεργατικό παντοπωλείο.

Στη μουσική: Μαρία Κώτη, Στέλιος Ζερβός, Βαγγέλης Ακριβός, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Βαγγέλης Βουτσαδάκης, Δημήτρης Βαρούχας, Λεωνίδας Βαρούχας και το συγκρότημα Θραξ Πανκc από την Αλεξανδρούπολη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ