ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

«Σοκ και δέος» στις έρευνες για Τραμπ, Ρωσία

0

Το FBI παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, την περίοδο που αυτός συνομιλούσε «πολλές φορές την ημέρα» με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το δίκτυο CNN. Αν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να διαθέτουν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές συνομιλίες του ίδιου του Αμερικανού προέδρου.

Δεν είναι σαφές από το δημοσίευμα πότε δόθηκε το «πράσινο φως» για την παρακολούθηση του Μάναφορτ από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, αλλά οι πηγές του CNN αναφέρουν ότι η παρακολούθηση διήρκεσε τουλάχιστον ώς τους πρώτους μήνες του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, ο Μάναφορτ θα λάβει κλήση να καταθέσει ως ύποπτος, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μίλερ για τις απόπειρες χειραγώγησης των προεδρικών εκλογών του 2016 από τη Ρωσία.

Το πρωί της 26ης Ιουλίου, ενώ ο Μάναφορτ ήταν ακόμη στο κρεβάτι του, πράκτορες του FBI, με το ένταλμα ανά χείρας, έσπασαν την κλειδαριά του σπιτιού του και κατάσχεσαν φακέλους, αντέγραψαν τα αρχεία του υπολογιστή του, φωτογράφισαν ακόμη και τα ακριβά κοστούμια στην ντουλάπα του.

Οι New York Times σημειώνουν ότι, σε αντίθεση με τους αργούς ρυθμούς πολλών άλλων ερευνών, ο Μίλερ χρησιμοποιεί τακτική «σοκ και δέους» για να φοβίσει μάρτυρες και πιθανούς υπόπτους. Ο Μίλερ ερμηνεύει διασταλτικά την εντολή του, εξετάζοντας όχι μόνο την εκστρατεία επηρεασμού των εκλογών από τη Ρωσία με την ενδεχόμενη σύμπραξη συνεργατών του Τραμπ, αλλά και όλες τις συναλλαγές που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους τα τελευταία χρόνια. Ο ειδικός εισαγγελέας διερευνά επίσης το κατά πόσον η απόλυση του διοικητή του FBI Τζέιμς Κόουμι από τον Ντόναλντ Τραμπ συνιστά παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Ο Μάναφορτ ερευνάται για παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας, των διατάξεων περί ξεπλύματος χρήματος και των διατάξεων που υποχρεώνουν όσους ενεργούν ως λομπίστες για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης να το δηλώνουν. Στο σπίτι του, το FBI αναζητούσε στοιχεία για πιθανούς λογαριασμούς offshore. Ο Μίλερ εξετάζει επίσης τις υπηρεσίες που παρείχε ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν ως λομπίστας για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων, καθώς και τις συνομιλίες που είχε πέρυσι με τον πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ