ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για 'περιφερειακή σταθερότητα'

0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την «ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ «επικεντρώθηκε στην κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Τουρκίας να συνεργαστούν με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας» επισημαίνει η αμερικανική προεδρία σε ένα σύντομο δελτίο τύπου που εξέδωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Επισημαίνοντας την στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στη σημασία του να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξη της σταθερότητας στην περιοχή» σημείωσε από την πλευρά της η τουρκική προεδρία.

Αυτή η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί, ιδίως μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες», προκειμένου να πολεμήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η Τουρκία έχει επιπλέον ζητήσει επανειλημμένα, χωρίς επιτυχία, την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Εξάλλου, η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφού ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις κατηγορίες που απήγγειλε Αμερικανός εισαγγελέας σε βάρος ενός πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας ως πολιτικά υποκινούμενες.

Ο πρώην υπουργός, Ζαφέρ Τζαγλαγιάν, και ο πρώην επικεφαλής μιας κρατικής τουρκικής τράπεζας κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές ότι συνωμότησαν για να παραβιάσουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μέσω της παράνομης μεταφοράς εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της Τεχεράνης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα συναντηθεί με το Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ξεκινά την 19η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, «εάν παρουσιασθεί η ευκαιρία».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ