ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ

0

Οι άνοιες, με συχνότερη τη νόσο Alzheimer, αποτελούν μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, με τον αριθμό των ασθενών να αυξάνει αλματωδώς, λόγω κυρίως της αύξησης του μέσου όρου ζωής των σύγχρονων ανθρώπων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), υπάρχει μια καινούργια περίπτωση άνοιας κάθε 4 δευτερόλεπτα. Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες με άνοια είναι 200.000 και αναμένεται να διπλασιαστούν τα απόμενα είκοσι χρόνια. Οι οικονομικές διαστάσεις της νόσου είναι εξίσου σοβαρές: το ετήσιο κόστος της άνοιας στην Ελλάδα, άμεσα και έμμεσα, πλησιάζει τα 3 δις €.

Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα 200.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν καθημερινά το «βάρος» της φροντίδας τους. Η οικογένεια, άλλωστε, αποτελεί το κύριο φυσικό υποστηρικτικό πλαίσιο για τον ασθενή και τη βασική και πολλές φορές μοναδική πηγή φροντίδας. Η επιβάρυνση από τη φροντίδα του ατόμου με άνοια μπορεί να είναι ψυχική, σωματική και οικονομική.

Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης, τόσο με την κλινική εξέταση και το νευροψυχολογικό έλεγχο όσο και με τις νέες απεικονιστικές και εργαστηριακές μεθόδους. Η σύγχρονη φαρμακοθεραπεία σε συνδυασμό με εξατομικευμένα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης μπορούν να εξασφαλίσουν τη βελτίωση ή την καθυστέρηση της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών και της συνολικής λειτουργικότητας του ατόμου. Η έγκαιρη διάγνωση και η ολοκληρωμένη παρέμβαση διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τον ασθενή και την οικογένειά του.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, ξεκίνησε το 2016 τη λειτουργία Ιατρείου Διαταραχών Μνήμης για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από διαταραχές μνήμης, με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους αλλά και την υποστήριξη και εκπαίδευση των φροντιστών μέσα από την ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση των περιστατικών. Απευθύνεται, κυρίως, σε άτομα άνω των 60 ετών παρέχοντας κλινική εξέταση, νευροψυχολογική αξιολόγηση, λειτουργική αξιολόγηση, ιατρική και φαρμακευτική παρέμβαση και παρακολούθηση, ενημέρωση και υποστήριξη ασθενών και συγγενών και σύσταση για τον ενδεικνυόμενο εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο.

Παράλληλα, υλοποιεί Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης Μνήμης, που έχουν ως στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης και των άλλων ανώτερων νοητικών λειτουργιών, μέσω της συμμετοχής στην ομάδα και της αλληλεπίδρασης των μελών της. Μελέτες δείχνουν πως η νοητική ενδυνάμωση επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας. Πρόκειται για μια μη φαρμακευτική παρέμβαση, διάρκειας 45 λεπτών, η οποία πραγματοποιείται σε άτομα με ήπιες έως μέτριες διαταραχές μνήμης, με εβδομαδιαία συχνότητα, στοχεύοντας στη διατήρηση και ενίσχυση της μνήμης και των άλλων ανώτερων νοητικών λειτουργιών. Πραγματοποιούνται ασκήσεις ενδυνάμωσης της μνήμης, της οπτικοχωρικής ικανότητας, της γλωσσικής ευχέρειας και των εκτελεστικών λειτουργιών. Η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης ενισχύεται με ασκήσεις για το σπίτι.

Παράλληλα, ξεκινά άμεσα Ομάδα Γυμναστικής με την εθελοντική συνδρομή φυσικοθεραπεύτριας. Το πρόγραμμα σωματικής άσκησης θα περιλαμβάνει περπάτημα, ποδήλατο, αεροβική γυμναστική και ασκήσεις ισορροπίας και μυϊκής ενδυνάμωσης. Τα προγράμματα αυτά διατηρούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων και ταυτόχρονα, μειώνουν το στρες,  βελτιώνουν τη διάθεση και τις νοητικές λειτουργίες, ενώ μέσω της άσκησης έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να κοινωνικοποιηθούν.

Στο σχεδιασμό του Ιατρείου Διαταραχών Μνήμης του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου εντάσσεται και η οργάνωση Ομάδων Ψυχοεκπαίδευσης και Υποστήριξης φροντιστών ατόμων με άνοια, με στόχο την ενημέρωση/εκπαίδευση στην άνοια, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διαχείριση συναισθημάτων και ψυχικού φορτίου. Η ομάδα θα απαρτίζεται από 8-12 άτομα και θα συντονίζεται από ψυχολόγο, με επικουρική συνδρομή ψυχιάτρου, κοινωνικής λειτουργού και άλλων ειδικοτήτων. Ενδεικτικά, θα ενημερωθούν για θέματα όπως η μνήμη και οι διαταραχές της, τα συμπτώματα και η εξέλιξη της νόσου, νομικά και κοινωνικά θέματα κ.α.. Απώτερος στόχος είναι οι φροντιστές να καταρτιστούν υπεύθυνα, ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον ασθενή τους, αλλά και να μοιραστούν προβλήματα, ανησυχίες, αλλά και εμπειρίες με άλλους φροντιστές.

Η μετάβαση για κάθε άνθρωπο στην προχωρημένη ηλικία σχετίζεται με τη σύνθετη αλληλεπίδραση βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Η έγκαιρη διάγνωση των ιατρικών και κοινωνικών παραμέτρων, η αντιμετώπιση που περιλαμβάνει, εκτός από την υποστήριξη  του ασθενή, και την υποστήριξη των φροντιστών, αλλά και ο αποστιγματισμός νόσου και ασθενή συνιστούν αναμφίβολα μεγάλη πρόκληση.

Για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας στο Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο

28310 20799 (καθημερινά 9:00’ – 14:00’, Πέμπτη 9:00’ – 12:00’).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ