ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Χαμογελάστε, τα παιδιά ξέρουν του Μιχάλη Ρομπογιαννάκη

0

Ανοίγεις την τηλεόραση, "μέτρα". Διαβάζεις στις ιστοσελίδες, "μέτρα",  "τροχαία", "πνιγμοί", αγοράζεις εφημερίδα, τα ίδια. Ώρες ώρες έχεις την αίσθηση ότι παρακολουθείς ένα "μαύρο σύννεφο" να απλώνεται αθόρυβα και ύπουλα πάνω από τον κόσμο με σκοπό να τον κατασπαράξει κι επηρεάζεσαι κι εσύ ο ίδιος. Μάλλον, μόνο οι δυσάρεστες ειδήσεις "πουλάνε" στην πιάτσα πια. Που να βρεις την όρεξη, μετά, να γράψεις;

Ωστόσο, πάντα πρέπει να υπάρχει κάτι να σου δώσει ώθηση, ώστε να μοιραστείς τις σκέψεις σου με τους συνανθρώπους σου μέσα σε λίγες γραμμές. Αυθόρμητα. Ένα γεγονός της επικαιρότητας;  Ένα συμβάν μέσα στο οικογενειακό ή φιλικό σου περιβάλλον; Εναπόκειται στον καθένα μας ξεχωριστά. Προσωπικά, αν με ρωτήσετε όμως, θα σας πω πως για μένα, αρκεί ένα χαμόγελο. Ένα αληθινό χαμόγελο αρκεί να εκτιμήσεις λίγο παραπάνω την ίδια τη ζωή.

Πόσο συχνά χαμογελάμε άλλωστε; Πόσο συχνά, επιτρέπουμε στην καθημερινή μας ζωή να "γεννήσει" ένα χαμόγελο αντί για ένα σφιγμένο πρόσωπο ή ένα χαμόγελο "υποκρισίας"; Η αλήθεια είναι ότι δεν μας το επιτρέπει. Οι συνθήκες διαβίωσης πλέον έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες. Το καθημερινό τρέξιμο και ο γρήγορος ρυθμός ζωής από δω κι απο κει, έχει γίνει συνήθεια που μας έχει κάνει να ξεχνάμε αυτή την καμπύλη. Το χαμόγελο. Γι αυτό το λόγο πρέπει να αντιδράσουμε.

Ένα χαμόγελο αξίζει πολλά, δε μπορείς ούτε να το δανειστείς, ούτε να το ζητήσεις, ούτε να το κλέψεις. Δε στοιχίζει τίποτα κι όμως είναι πολύτιμο. Πλουτίζει εκείνον που το δέχεται, χωρίς να φτωχαίνει εκείνος που το δίνει. Έχει διάρκεια μιας στιγμής, αλλά η μνήμη το κρατάει αιώνια. Ένα χαμόγελο αναπαύει τον κουρασμένο, δίνει θάρρος στον απογοητευμένο, παρηγορεί τον λυπημένο. Γεμίζει αισιοδοξία και χαρά. Κι αν καμια φορά συναντήσετε άνθρωπο που δεν χαμογελάει, φανείτε γενναιόδωροι και χαρίστε του το δικό σας, γιατί κανένας δεν το έχει τόσο ανάγκη όσο αυτός που δεν μπορεί να το δώσει. Ένα χαμόγελο είναι μια σταγόνα ευτυχίας στον ωκεανό της λύπης που μας περιβάλλει.  Κυρίως όταν σου το χαρίζει απλόχερα ένα παιδί. Η πιο τρανή απόδειξη αθωότητας, ευγένειας και καλοσύνης. Το πιο αληθινό χαμόγελο μέσα σε ένα ψεύτικο κόσμο. Χαμογελάστε λοιπόν. Τα παιδιά ξέρουν.

Μιχάλης Ρομπογιαννάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ