ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ψήφισμα Φοιτητικών Συλλόγων Κρήτης

0

Μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Ψυχολογίας Ρεθύμνου, Φιλοσοφικής Ρεθύμνου, αποφάσισαν το παρακάτω ψήφισμα και τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια:

  • Τετάρτη 20/9, 6μμ στην Καινούρια Πόρτα συλλαλητήριο μαζί με τα σωματεία των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών - μέρα ομιλίας των υπουργών Παιδείας και Υγείας,
  • Πέμπτη 21/9, 6μμ πλατεία Κορνάρου συλλαλητήριο μαζί με τα σωματεία και άλλους φορείς - μέρα ομιλίας του πρωθυπουργού

 

Η απόφαση των φοιτητικών σπουδαστικών συλλόγων:

««Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κρήτη» ή αλλιώς...

Ακόμα μια φιέστα για λογαριασμό του Κεφαλαίου!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όπως και πριν μερικά χρόνια και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) οργανώνει στο Ηράκλειο 20-21 Σεπτέμβρη μια ακόμα φιέστα εξαπάτησης και κοροϊδίας προς το λαό και την νεολαία της Κρήτης με σκοπό την ενσωμάτωση τους στους σχεδιασμούς της για την καπιταλιστική ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

«Αναπτυξιακό συνέδριο» Ναι!

Αλλά για ποιόν θα είναι η ανάπτυξη που συζητάνε;

Το ποιά είναι αυτή η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση μπορούμε να το καταλάβουμε απλά από τη σύνθεση του συνεδρίου... μεγαλοεπιχειρηματίες, γνωστοί παράγοντες που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση, , άλλοι φορείς που ελπίζουν να επωφεληθούν από το νταραβέρι που χει στήσει η κυβέρνηση για ντόπιους και διεθνής επιχειρηματικούς ομίλους!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπροστά και στη ΔΕΘ, δια στόματος και του πρωθυπουργού συνέχισε το παραλήρημα περί “τέλους των μνημονίων” και “δίκαιης ανάπτυξης”, την ώρα μάλιστα που έχει στα συρτάρια τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της 3ης αξιολόγησης. Ενώ έχει ήδη ανακοινώσει ζεστό χρήμα 3.6 δισ μέχρι το 2022 στους μεγαλοεπιχειρηματίες, που έκλεψε από εμάς και τις οικογένειές μας, εφαρμόζοντας παλιά και νέα μνημόνια. Την ίδια ώρα που φέρνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας άσυλο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, μετατρέποντάς τα ακόμα περισσότερο σε μαγαζιά που πουλάνε γνώση και εμάς σε πελάτες. Να λέει ότι “στηρίζει τους αδύναμους οικονομικά φοιτητές” την ώρα που πολλαπλασίασε τα δίδακτρα, το παζάρι των πτυχίων, την αποσύνδεση τους από το επάγγελμα, που διαπραγματεύεται την κατάργηση προνοιακών και άλλων επιδομάτων μεταξύ των οποίων και το φοιτητικό επίδομα, την ίδια ώρα που διατηρείται η τεράστια υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, οι τεράστιες ελλείψεις στην φοιτητική μέριμνα, με τους χιλιάδες πρωτοετής φοιτητές να μην μπορούν να μείνουν στο νησί για να σπουδάσουν, τους χιλιάδες φοιτητές στις ελάχιστες εστίες που λειτουργούν να ζουν με το φόβο μην πεταχτούν έξω και τους υπόλοιπους να δουλεύουν ταυτόχρονα, να μετράνε τα ψιλά για να τα βγάλουν πέρα στη σχολή τους.

Ταυτόχρονα είναι προκλητικές οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι “μειώνει την ανεργία” και “συμβάλλει στη βελτίωση των όρων δουλειάς των νέων”!  αφού με δική της ευθύνη είναι σε ισχύ όλοι οι νόμοι που επεκτείνουν τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, κάτω από άθλιες συνθήκες που οδηγούν μέχρι και σε δεκάδες θανάτους στους χώρους δουλειάς όπως έγινε φέτος το καλοκαίρι. Ενώ είναι η αυτή που κατάργησε την κυριακάτικη αργία, προώθησε το τσάκισμα του ασφαλιστικού. Αρκεί να σκεφτούμε ακόμα ότι και η πλειοψηφία των προσλήψεων που έγιναν φέτος πάνω από 52% είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, πάνω από το 30% των απόφοιτων από την ανώτατη εκπαίδευση είναι άνεργοι, και πόσοι άλλοι δουλεύουν σε δουλειές άσχετες από το αντικείμενο που σπουδάσανε. Ακόμα πολλοί από εμάς γνωρίσαμε τις συνθήκες δουλειάς από πρώτο χέρι, δουλεύοντας το καλοκαίρι για να στηρίξουμε τις οικογένειές μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Βιώσαμε στο πετσί μας το περιβόητο “θαύμα του τουρισμού”  δουλεύοντας σε ένα κλάδο που δεν γνώρισε κρίση, με υπερωρίες, ανασφάλιστοι, με εντατικά ωράρια και σε εξαντλητικές συνθήκες ενώ οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις κοκορευόντουσαν για πάνω από 20 δισ. που περιμένουν μέχρι το 2021!  Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που προσπαθούν να μας πείσουν να στηρίξουμε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζει απτόητη την βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό άλλωστε παίρνει τα συγχαρητήρια, από τον ΣΕΒ και τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ! Επικροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ικανοποιεί μία μία τις εντολές των εγχώριων και ξένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τσακίζοντας το λαό και τη νεολαία ενώ την ίδια στιγμή μας παραμυθιάζει ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις!

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα δικαιώματά μας!

Η επίθεση στις σπουδές και το μέλλον μας θα συνεχίζεται όσο λέμε ότι "τίποτα δεν αλλάζει". Έχουμε τη δύναμη μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, δυναμώνοντας τους συλλόγους μας, μαζί με το λαό να υψώσουμε τείχος στην αντιλαϊκή πολιτική!

Θέλουμε να σπουδάσουμε χωρίς εμπόδια!

Θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε!

  • Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Δε δεχόμαστε να μειώνονται μαθήματα και εργαστήρια, να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για συγγράμματα και εργαστηριακό εξοπλισμό. Καμία επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές μας! Βάζουμε φρένο στη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που χρηματοδοτούν ολόκληρα εργαστήρια να κάνουν έρευνα για την κερδοφορία τους!
  • Αγωνιζόμαστε ώστε κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη να μην πεταχτεί έξω από τις εστίες! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους και όχι των ιδιωτών. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις και έχουν οικονομικά προβλήματα, για τα παιδιά ανέργων και απολυμένων.
  • Παλεύουμε ώστε να μπουν έγκαιρα στις σχολές τους όλοι οι μεταγραφέντες φοιτητές!
  • Μπλοκάρουμε τη γενίκευση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά και τη μεταφορά μαθημάτων από το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε πανάκριβα μεταπτυχιακά! Απαιτούμε την πλήρη κατάργηση των διδάκτρων! Παλεύουμε ώστε όλη η απαραίτητη επιμόρφωση να γίνεται με ευθύνη του κράτους. Διεκδικούμε πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας, για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ενώνουμε τις διεκδικήσεις μας πάνω στους όρους εργασίας μας με αυτές του ταξικού εργατικού κινήματος, και διεκδικούμε να βρίσκουμε δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο αντικείμενο που σπουδάσαμε, με μόνη προϋπόθεση του πτυχίο. Να καταργηθούν οι εξετάσεις και τα εμπόδια για να έχουμε πρόσβαση στο επάγγελμα που σπουδάζουμε.
  • Κανένας φοιτητής να μη δεχτεί η έρευνα του να χρησιμοποιείται προς όφελος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ και ΕΕ! Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε με την επιστήμη και την έρευνά μας στην ανάπτυξη της κοινωνίας και του λαού μας. Δεν δεχόμαστε να γίνεται έρευνα που θα συμβάλει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς που ενισχύουν την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την προσφυγιά και την καταστολή του λαού και της νεολαίας

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ

  • Τετάρτη 20/9, 6μμ στην Καινούρια Πόρτα

συλλαλητήριο μαζί με τα σωματεία των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών  - μέρα ομιλίας των υπουργών Παιδείας και Υγείας,

  • Πέμπτη 21/9, 6μμ πλατεία Κορνάρου

συλλαλητήριο μαζί με τα σωματεία και άλλους φορείς - μέρα ομιλίας του πρωθυπουργού

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ