ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

"Όταν ο λαϊκισμός γίνεται δεύτερη φύση μας"

0

Με το άρθρο του κ. Μανούσου Μανουσογιάννη στον τοπικό τύπο την Παρασκευή 7/9/2017, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η συνέπεια της Λαϊκής Συσπείρωσης,  στις ρήσεις του μέντορα της, Λένιν, πως «η αλήθεια είναι μια μικροαστική συνήθεια» και πως «το επαναλαμβανόμενο ψέμα γίνεται αλήθεια». Μέχρι πρόσφατα, για παράδειγμα, «κατακεραύνωνε» σε κάθε ευκαιρία τη Δημοτική Αρχή, σχετικά με την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη, υποστηρίζοντας  ότι «… όπου είναι δημοτική αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταργήσει την ελεγχόμενη στάθμευση, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Πατρέων που κατήργησε αυτό το χαράτσι…». Σε επικοινωνία φυσικά με το Δήμο Πατρέων, μας ενημέρωσαν ότι σαφώς και εφαρμόζεται στην Πάτρα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, ως μοναδικός τρόπος, προκειμένου να αμβλυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο και της δικής τους πόλης.

Γνωρίζαμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είχε και δεν έχει το πολιτικό θάρρος, όχι φυσικά να επαινέσει τη Δημοτική Αρχή, αλλά τουλάχιστον να  δεχθεί ότι « κάτι καλό γίνεται  στο Δήμο Ρεθύμνης», όταν αυτός προχωρά, ως μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, στην γενναία οριζόντια μείωση 15% στα Δημοτικά Τέλη, συν 15% μείωση σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και επιπλέον 50% μείωση σε ΑΜεΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Αυτό που δεν περιμέναμε όμως, ήταν δημόσια να διατυπώσει τόσες ανακρίβειες, με μοναδικό σκοπό μάλλον να χαϊδέψει αυτιά.

Έτσι λοιπόν ο κ. Μανουσογιάννης έρχεται με ένα άκρως ιδεοληπτικό και ταξικό κείμενο, να διαχωρίσει τους Ρεθυμνιώτες σε καλούς και κακούς, σε πλούσιους και φτωχούς, σε βαμπίρ που πίνουν αίμα και σε καλούς Van Helsing (κάποια πράγματα μόνο με χιούμορ αντιμετωπίζονται), γράφοντας εν γνώσει του ψεύδη, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού  σε πνεύμα πλειοδοσίας, διεκδικώντας για άλλη μια φορά την αποκλειστικότητα στην «κοινωνική ευαισθησία».

Με βασική του σκέψη ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», προσπαθώντας μάλλον να αποκτήσει την εύνοια των Μεδίκων και ενώ γνωρίζει πολύ καλά τον Ν. 25/1975 «περί υπολογισμού και τρόπου εισπράξεως των Δημοτικών Τελών…», γνωρίζει για τις κατηγορίες και τον τρόπο υπολογισμού των πλασματικών τετραγωνικών, γνωρίζει ότι τα ξενοδοχεία στη Δ.Ε. Αρκαδίου πληρώνουν μέχρι το τελευταίο τετραγωνικό τους (χωρίς εξαιρέσεις, από σαλόνια μέχρι υπόγεια) με τον επαγγελματικό συντελεστή, γνωρίζει ότι η Δημοτική Αρχή επικεντρώνει τους ελέγχους της και επιβάλλει πρόστιμα μόνο στις μεγάλες επαγγελματικές επιφάνειες πάνω από 500 τμ και όχι στην «λαϊκή κατοικία», όπως αυτάρεσκα και ταξικά ο ίδιος διαχωρίζει τις οικίες μας, στήνει σενάρια περί δήθεν φοροαπαλλαγών σε μεγαλοεπιχειρηματίες, περί δήθεν παράληψης επαγγελματικών συντελεστών, περί δήθεν «ανησυχίας» του για εφαρμογή νέου οικιακού συντελεστή στα χωριά του Δήμου, συντελεστή που ήδη από το 2011 η Δημοτική Αρχή δεν έχει επιβάλλει, περί δήθεν τσιμπίδας έναντι των φτωχών κτλ κτλ. Το ψέμα όμως εκ των πραγμάτων έχει κοντά ποδάρια.  Ως εκ τούτου, η παραπληροφόρηση  και οι  αναλήθειες που προσφάτως διατύπωσε ο κ. Μανουσογιάννης δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα.

Με την ευκολία που του δίνει η θέση του στην αντιπολίτευση, αφού δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει τίποτα από αυτά που λέει, συνεχίζει το λαϊκισμό του. Προτείνει να υπάρξουν δύο κατηγορίες τελών στην κατοικία (πολυτελή και απλή), ενώ γνωρίζει πως ο νόμος σαφώς ορίζει ότι οι συντελεστές διαμόρφωσης του τέλους εξαρτώνται μόνο από την έκταση της παρεχόμενης υπηρεσίας και όχι από κοινωνικά, οικονομικά ή άλλα κριτήρια, καθιστώντας μη νόμιμη οποιαδήποτε άλλη διαφοροποίηση. Συνεχίζει δε, προτείνοντας να εξισωθούν οι συντελεστές των ξενοδοχείων της Δ.Ε. Αρκαδίου με αυτές της πόλης του Ρεθύμνου. Μα ξέρει πολύ καλά ότι ο βασικός συντελεστής στον υπολογισμό των δημοτικών τελών για τα ξενοδοχεία, είναι ο οικιακός συντελεστής, του οποίου έμμεσα προτείνει την αύξηση! Να αυξηθούν δηλαδή τα δημοτικά τέλη στις οικίες των χωριών στον πρώην Δήμο Αρκαδίου;; Φυσικά και όχι. Αλλά βασιζόμενος στην άγνοια του θέματος από τους δημότες, ρίχνει ένα πυροτέχνημα και ό,τι «πιάσει»!!

Αναφορικά δε με τον άλλο «ταξικό διαχωρισμό», αυτόν για τα Δημοτικά Τέλη των ενοικιαζομένων δωματίων και την ένταξη τους στο ίδιο καθεστώς με αυτό των ξενοδοχείων, δηλαδή της πλασματικότητας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης γνωρίζει καλά ότι πριν από όλα, πρέπει να καθοριστεί η έκταση των τετραγωνικών των δωματίων αυτών (του το λέμε 3 χρόνια τώρα) και στη συνέχεια να υπολογιστεί με ασφάλεια το ύψος της μείωσης των συντελεστών τους, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Φέτος για πρώτη φορά (δυστυχώς όμως μια μέρα πριν την ψήφιση των Δημοτικών Τελών) ο σύλλογος των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων επισκέφθηκε το Δήμαρχο και έκαναν ένα ειλικρινή διάλογο. Πρώτος ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι εδώ υπάρχει μια αδικία η οποία πρέπει να διορθωθεί άμεσα, όμως αυτό θα προκύψει μέσα από την συνεργασία του συλλόγου με το Δήμο. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον υπολογισμό των τετραγωνικών. Ήδη λοιπόν αυτή η συνεργασία έχει ξεκινήσει.

Τέλος, όσον αφορά στην δικαιολόγηση (μόνο εύγε δεν τους είπε) από την Λαϊκή Συσπείρωση όλων αυτών που με δόλο αποκρύπτουν τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό να πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη, εις βάρος όλων των υπολοίπων που επιβαρύνονται το μερίδιο τους, το αφήνω ασχολίαστο. Οι Ρεθυμνιώτες έχουν κρίση.

Η Δημοτική Αρχή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, χωρίς να υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος, και με γνώμονα πάντα την δικαιότερη κατανομή των βαρών από τα Δημοτικά Τέλη στους δημότες, από τον Οκτώβριο του 2015 με ενέργειες της, κατάφερε μετά από μεγάλη προσπάθεια να έχει πρόσβαση στα απαραίτητα εκείνα στοιχεία ώστε να αρχίσει τη διασταύρωση των τ.μ. που έχουν δηλωθεί στην ΔΕΗ με τα πραγματικά. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και προστεθεί στο σύστημα υπολογισμού πάνω από 200.000 τ.μ., γεγονός που επέφερε μείωση 15% των τελών στους δημότες. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με μοναδικό στόχο την εκ νέου μείωση και το επόμενο έτος. Εξίσου όμως σημαντικό είναι, ότι οι Ρεθυμνιώτες πλέον εμπιστεύονται όλο και περισσότερο το δημοτικό σύστημα, αναγνωρίζοντας ότι η ειλικρινή συνεργασία μαζί του και η δικιά τους συνέπεια πάντα καταλήγει με θετικό πρόσημο για όλους.  Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει η Δημοτική Αρχή, κάτι που επιμελώς απέφυγε καν να αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ