ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Το χρονικό της πολύκροτης απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη

0

Υγιής αλλά και αρκετά ταλαιπωρημένος επέστρεψε στην οικογένειά του ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος απήχθη το απόγευμα της Πέμπτης 30ης Μαρτίου.

Η περιπέτεια του Μιχάλη, που κράτησε σε αγωνία, όχι μόνον την οικογένειά του, τους συγγενείς του και τους φίλους του, αλλά, ολόκληρο το Πανελλήνιο, διήρκησε έξι μήνες που δύσκολα μπορούν να περιγραφούν για την ένταση, το άγχος, την αγωνία και, κυρίως, την αβεβαιότητα για την τελική έκβαση της δύσκολης υπόθεσης. Πρόκειται για την μακροβιότερη απαγωγή στην ιστορία της χώρας. Ευτυχώς όμως, όλα πήγαν "κατ' ευχήν" και ο Μιχάλης Λεμπιδάκης γύρισε πάλι στην αγκαλιά της οικογένειάς του, των δικών του ανθρώπων και της κοινωνίας, που βίωσε το θρίλερ των έξι μηνών της ομηρίας στα χέρια αδίστακτων κακοποιών.

ΤΑ ΛΥΤΡΑ

Η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη είχε μοναδικό σκοπό, οι δράστες να αποσπάσουν, από την οικογένειά του, ένα σημαντικό χρηματικό ποσόν ως λύτρα.

Είναι γνωστόν ότι η οικογένεια Λεμπιδάκη είναι μία ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική οικογένεια, αυτοδημιούργητη από τον πατέρα και εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας από τα παιδιά του. Αυτή ακριβώς η επιτυχημένη επιχειρηματικότητα, οδήγησε τους δράστες να απαγάγουν τον Μιχάλη και στη συνέχεια να ζητήσουν, για την απελευθέρωσή του, λύτρα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ

Ήταν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου όταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης επέστρεψε στο Ηράκλειο από ένα ένα συνηθισμένο επιχειρηματικό του ταξίδι. Μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, πήρε ταξί και μετέβη στο εργοστάσιο της οικογένειας στη Βιομηχανική Περιοχή. Εκεί παρέμεινε για λίγα λεπτά όπου συνομίλησε με τη μητέρα του και στη συνέχεια με το δικό του αυτοκίνητο αναχώρησε (περίπου στις 15.00) για το σπίτι του στα Καλέσσα. Πριν όμως ολοκληρώσει την διαδρομή, οι απαγωγείς του έστησαν ενέδρα. Δύο αυτοκίνητα, τα οποία είχαν κλαπεί πριν αρκετούς μήνες, του έκλεισαν τον δρόμο, ένα από μπροστά κι ένα από πίσω και τον ακινητοποίησαν. Την συγκεκριμένη στιγμή ο επιχειρηματίας, (να σημειώσουμε ότι έφυγε νωρίς, σε σχέση με το συνηθισμένο ωράριό του, λόγω πονοκεφάλου), μιλούσε στο κινητό με ένα συνεργάτη του στη Γαλλία και όταν του τράκαραν το αυτοκίνητο, του είπε για το συμβάν: «Ωχ, κάποιος με τράκαρε. Σε κλείνω να δω τι συμβαίνει». Τότε, τον πλησίασε ένας από τους απαγωγείς και του ζήτησε να τον ακολουθήσει ήσυχα στο άλλο αυτοκίνητο που περίμενε στο δρόμο με την μηχανή αναμμένη. Ακολούθως, άλλο μέλος της σπείρας κι ενώ το αυτοκίνητο με τον απαχθέντα επιχειρηματία απομακρύνθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση, έβαλε φωτιά στα δύο κλεμμένα αυτοκίνητα, που μετείχαν στην απαγωγή, προκειμένου να τα κάψει ολοσχερώς για να καλυφθεί έτσι κάθε ίχνος των απαγωγέων, που ενδεχομένως θ' ανακάλυπταν οι έρευνες της αστυνομίας (αποτυπώματα, DNA κλπ).

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Η φωτιά στα δύο αυτοκίνητα έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής, που ειδοποίησαν άμεσα την πυροσβεστική, η οποία έφθασε στο σημείο σε λίγα λεπτά. Ταυτόχρονα ενημερώθηκε και η αστυνομία, που μετέβη στο χώρο κι αμέσως διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για απαγωγή. Το αυτοκίνητο του επιχειρηματία ήταν εγκαταλελειμμένο εκεί με σπασμένο το τζάμι του οδηγού και ελαφρά τρακαρισμένο.

Από την ώρα αυτή, περίπου 15:50, η αστυνομία έστησε μία γιγάντια επιχείρηση με σκοπό, αφ' ενός να εντοπίσει τους απαγωγείς, αφ' ετέρου να μην θέσει σε κίνδυνο την ζωή του απαχθέντος επιχειρηματία.

Σε όλη την ευρύτερη περιοχή στήθηκαν αστυνομικά μπλόκα και γίνονταν ενδελεχείς έλεγχοι στα διερχόμενα οχήματα.

Παράλληλα, αστυνομικοί συνέλεγαν πληροφορίες από παρακείμενα καταστήματα και σπίτια, ενώ άρχισε η επεξεργασία οπτικού υλικού από τις κάμερες που υπήρχαν σε καταστήματα της περιοχής.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας, όλες τις μέρες που μεσολάβησαν από την απαγωγή μέχρι την απελευθέρωση του απαχθέντος, ήταν πρωτοφανής. Από την πρώτη στιγμή ήρθαν στο Ηράκλειο ειδικοί στις διαπραγματεύσεις αστυνομικοί καθώς και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης που διαθέτει κεντρικά η ΕΛ.ΑΣ.

Επικεφαλής της τεράστιας αυτής αστυνομικής επιχείρησης ο επιτελάρχης της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και ο αστυνομικός επιθεωρητής Κρήτης Κώστας Λαγουδάκης.

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Από τη στιγμή, που έγινε οριστικά βέβαιο ότι η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη έγινε αποκλειστικά για λύτρα (αρχικά υπήρχαν υπόνοιες και για άλλους λόγους, όπως ο βιομηχανικός ανταγωνισμός), η αστυνομία ενημέρωσε τους συγγενείς του, ότι χρειάζεται τεράστια υπομονή και χρόνος, μέχρι να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί συμφωνία. Οι δράστες, συνηθίζουν σε παρόμοιες περιπτώσεις, να αφήνουν να περνά ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα φορτίζει συναισθηματικά τους συγγενείς του απαχθέντος, με αποτέλεσμα να δέχονται πιο εύκολα τις οικονομικές απαιτήσεις τους.

Η πρώτη επαφή των δραστών με την οικογένεια του Μιχάλη έγινε μετά από 17 μέρες με μήνυμα στο κινητό του αδερφού του Μανώλη. Το μήνυμα, που ήταν από καρτοκινητό, ανέφερε ότι «ο Μιχάλης είναι καλά στην υγεία του».

Την επόμενη μέρα ήρθε νέο μήνυμα στο κινητό του Μανώλη, από άλλο καρτοκινητό, που ανέφερε ότι «για να απελευθερωθεί ο Μιχάλης θέλουν 100 εκατομμύρια».

Ακολούθησαν, με τον ίδιο τρόπο κι άλλες επαφές. Η οικογένεια, ζήτησε από τους απαγωγείς αποδείξεις ότι ο Μιχάλης είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του. Οι απαγωγείς άφησαν σε κάποιο προσυνεννοημένο μέρος χειρόγραφη επιστολή του Μιχάλη, ο οποίος επιβεβαίωνε ότι είναι καλά. Οι επικοινωνίες με τους απαγωγείς συνεχίζεται. Οι ίδιοι εμφανίζονται αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους.

KOMBIKO ΣΗΜΕΙΟ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Τον Ιούνιο, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να προκαλέσουν νέα επικοινωνία των δραστών, η οποία είχε παγώσει για μήνες, η οικογένεια αποφασίζει να δώσει στη δημοσιότητα μία επιστολή στην οποία ευχαριστεί την ΕΛΑΣ για τις έρευνες. Οι απαγωγείς επικοινωνούν ξανά. Προκλητικοί, απαντούν και ζητούν ακατέβατα 70 εκατομμύρια. Οι μήνες κυλούν με την οικογένεια να διαμηνύει για πολλοστή φορά, ότι αδυνατεί να δώσει πάνω από 10 εκατομμύρια.

Η ΕΛΑΣ κάνει επιχείρηση σε σπίτι, όπου υπήγρχαν πληροφορίες ότι ίσως κρατείτο εκεί, ωστόσο δεν βρίσκουν τίποτα.

Στην τελευταία τους επικοινωνία, οι απαγωγείς πριν από λίγες ημέρες, ρίχνουν τις απαιτήσεις τους στα 18 εκατομμύρια.

Η σημερινή εξέλιξη, με την επιχείρηση της αστυνομίας σε εργοστάσιο σκραπ έξω από το Ρέθυμνο, καταδεικνύει ότι οι απαγωγείς, πέντε από τους οποίους έχουν συλληφθεί, ότι δεν πήραν ούτε μισό ευρώ...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ