ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Άστεγοι 14 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο από φυσικές καταστροφές

0

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν άστεγοι κατά μέσον όρο κάθε χρόνο εξαιτίας καταστροφών όπως πλημμύρες ή ακραία καιρικά φαινόμενα, καταδεικνύει μια νέα μελέτη.

Ο κίνδυνος εκτοπισμών αναμένεται να κλιμακωθεί καθώς οι πληθυσμοί μεγεθύνονται και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται πολύ πιο σοβαρές, τονίζει η μελέτη που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNISDR) και το Κέντρο Παρακολούθησης των Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC), το οποίο εδρεύει στη Γενεύη.

Σεισμοί, τσουνάμι, πλημμύρες και τροπικοί κυκλώνες είναι οι κυριότερες καταστροφές που προβλέπεται ότι θα ξεριζώσουν τους μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων, με τις χώρες της Ασίας—όπου ζει το 60% του πληθυσμού της Γης—να αναμένεται να πληγούν σκληρά, υπέδειξαν τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη.

Οκτώ στις δέκα χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα εκτοπισμών και καταστροφής κατοικιών βρίσκονται στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία.

Ανάμεσά τους είναι η Ινδία, όπου κατά μέσο όρο 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κάθε χρόνο, και η Κίνα, όπου 1,3 εκατ. άνθρωποι ξεριζώνονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπονήθηκε ενόψει της παγκόσμιας ημέρας μείωσης των καταστροφών.

Στους αριθμούς που αναφέρονται δεν συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας επαπειλούμενων καταστροφών ή όσοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας ξηρασιών ή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ανάμεσα στις χώρες όπου καταστροφές μπορεί να προκαλέσουν εκτοπισμούς μεγάλης κλίμακας αν δεν υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση του κινδύνου καταστροφών, σύμφωνα με τη μελέτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ