ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ήρθαν και στην Κρήτη τα ξένα funds για πλειστηριασμούς ακινήτων

0

Μπορεί στην Κρήτη οι συμβολαιογράφοι να έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα απέχουν από τη διαδικασία των πλειστηριασμών, έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2018, ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι η διαδικασία εκποίησης της ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος τραπεζών και ξένων funds είναι πια μια σκληρή πραγματικότητα

Όπως είναι λοιπόν ήδη γνωστό, με ένα «κλικ» από τον υπολογιστή θα είναι εφικτός ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου όταν πρόκειται για ενυπόθηκο ακίνητο με απώτερο στόχο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το ακίνητο να πέσει στην ελεύθερη διαπραγμάτευση, επί της ουσίας δηλαδή να περάσει στο όνομα μιας τράπεζας και από εκεί και πέρα είτε η τράπεζα να το μισθώσει, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, στον ίδιο τον ιδιοκτήτη του- αφού υπάρχει χρέος και «κόκκινο» δάνειο- είτε να το πουλήσει σε κάποιο fund, εγχώριο ή του εξωτερικού.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, όσο κι αν προκαλεί αντιδράσεις, η πώληση σε ξένα funds είναι πια γεγονός. Μάλιστα, σήμερα, επρόκειτο – ανεξάρτητα από την αποχή των συμβολαιογράφων – να προχωρήσουν αρκετοί τακτικοί πλειστηριασμοί σε όλη την Κρήτη ενώ στη Σητεία είχαμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ακινήτων όπου επισπεύδων είναι ξένο fund!

Σε ό,τι αφορά τώρα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, αν και στην Αθήνα οι συμβολαιογράφοι προμηθεύτηκαν ήδη την ηλεκτρονική πλατφόρμα και μετά την απαραίτητη πιστοποίηση, αφού και η Πολιτεία νομοθέτησε σχετικά, το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Νοέμβριο

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα αλλάζουν. Καταρχάς, αυξάνονται οι ημέρες της εβδομάδας κατά τις οποίες μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί από μια σε τρεις.

Επίσης ο νέος νόμος παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτούς ακόμα και ενδιαφερομένων από το εξωτερικό ενώ αντί να πηγαίνει ο συμβολαιογράφος στο Ειρηνοδικείο, η όλη διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά με ένα τρόπο αδιάβλητο από το γραφείο του.

Για τους δανειολήπτες - οφειλέτες σε βάρος των οποίων γίνεται ένας πλειστηριασμός εκτός από το ότι η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με τα δικαιώματα τους.

Δηλαδή απαιτείται δικαστική απόφαση, ή δικαστική διαταγή, που θα βεβαιώνει την ύπαρξη και το ύψος του χρέους και ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει ενημερωθεί πριν τις δικαστικές σε βάρος του.

Ο πλειστηριασμός δεν θα μπορεί να γίνει νωρίτερα των 7 μηνών από την κατάσχεση του ακίνητου ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα ακόμα και την ημέρα του πλειστηριασμού ο οφειλέτης να τον σταματήσει εφόσον εξοφλήσει την υποχρέωσή του.

Συμφώνα με τις διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00.

Θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος υποψήφιοι πλειοδότες που έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών.

Κάθε υποψήφιος πλειοδότης θα δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό, εφόσον έχει καταβάλει την εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων, και έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά το πληρεξούσιο, δύο εργάσιμες ημέρες πριν τον πλειστηριασμό.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών θα ανακοινώνεται και το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού και όσοι θα έχουν λάβει μέρος θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα .Μάλιστα ο υπερθεματιστής θα έχει υποχρέωση να καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού το σχετικό αντίτιμο, το αργότερο την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό.

Τέλος ,κανένας ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν θα μπορεί να γίνει στο διάστημα από 1 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών.

Αυτό που προέχει είναι η επέκταση του νομικού πλαισίου αναφορικά με την προστασία δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία από τις πωλήσεις. Σε περίπτωση που οι θεσμοί δεν εγκρίνουν τη συγκεκριμένη παράταση, θα περάσουν στα χέρια των funds ακόμη και ενήμερα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Με άλλα λόγια, από τις αρχές του 2018 θα απελευθερωθεί, πλήρως, η αγορά δανείων.

Σημειώνεται πως στα δάνεια που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβάνονται : στεγαστικά, καταναλωτικά, επισκευαστικά, ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εφόσον οι θεσμοί δεν επέστρεφαν στις 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμαζόταν να ζητήσει, επισήμως, την παράταση από τους δανειστές μέσω τηλεδιάσκεψης ή e-mail.

Πάντως, η προστασία από την πώληση σε fund δεν σημαίνει αυτομάτως και προστασία από τον πλειστηριασμό. Και αυτό, διότι αν ο δανειολήπτης στο… κόκκινο δεν έχει προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες για τη ρύθμιση του δανείου του, η ίδια τράπεζα μπορεί να κινήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Με άλλα λόγια, τα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, προστατεύονται αποκλειστικά από μεταβιβάσεις-πωλήσεις σε funds.

Η προστασία από τον πλειστηριασμό θα μπορούσε να επιτευχθεί αν, για παράδειγμα, ο δανειολήπτης κατέθετε αίτηση υπαγωγής στο ν. 3869/2010.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ