ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων στα Απλαδιανά Μυλοποτάμου

0

Με κάθε επισημότητα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων Απλαδιανιωτών στους αγώνες του Έθνους και ονοματοθεσίας της Κεντρικής Πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Απλαδιανών σε «Πλατεία Νικολάου Ζαχ. Λυρώνη, Προέδρου Κοινότητας Απλαδιανών 1960-1974».

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Μυλοποτάμου και πλήθος κόσμου έσπευσε στην κοινότητα του Μέσα Μυλοποτάμου για να τιμήσει με την παρουσία του τους ήρωες του χωριού αλλά και ένα από τους σημαντικούς άνδρες που υπηρέτησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή.

Στο καλωσόρισμα του ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κοκκινος τόνισε τα εξής: «Η σημερινή εκδήλωση, έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του χωριού, που επιθυμούσαν την ανέγερση ενός μνημείου τιμής για τους νεκρούς που έδωσε η τοπική κοινωνία στους αγώνες τους έθνους.

Τα Απλαδιανά, όπως και κάθε ένα χωριό του Μυλοποτάμου, είχε τη δική του συμμετοχή και τους δικούς του ήρωες, που θυσίασαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Έτσι το μνημείο αυτό, έρχεται να αποτελέσει την ελάχιστη τιμή σε αυτούς που έφυγαν μαχόμενοι, για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά εκείνα, τα οποία όχι μόνο δεν μας χαρίστηκαν, αλλά οφείλουμε μέσα από την καθημερινή μας δράση να διαφυλάττουμε ως τα πιο πολύτιμα δώρα της ζωής προς εμάς.

Αυτά τα μνημεία έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία για τον τόπο αλλά και για το χρόνο.

Είναι η απόδειξη πράξεων ηρωικών που καταγράφηκαν στην ιστορία.

Είναι η μαρτυρία για την δράση ανδρών γενναίων, που πέρασαν στην αιωνιότητα για την αυτοθυσία τους.

Είναι το παρελθόν που γίνεται παρόν και απευθύνεται στο μέλλον.

Είναι η συνεχή υπενθύμιση του χρέους απέναντι στους εαυτούς μας, στην κοινωνία μας και στην πατρίδα μας.

Είναι η δέσμευση μας απέναντι στα διαχρονικά ιδανικά των Ελλήνων.

Χαιρόμαστε, λοιπόν, που παραδίδουμε αυτό το μνημείο στα Απλαδιανά και στο Μυλοπόταμο, που τιμούμε τους νεκρούς ήρωες και αυτού του χωριού και βέβαια, που δίδεται η ευκαιρία να σμίξουμε στην ανακαινισμένη πλατεία του χωριού αυτού, την οποία και έχουμε την τιμή να εγκαινιάζουμε στο όνομα ενός Απλαδιανιώτη, ο οποίος μέσα από την κοινωνική του δράση άφησε εποχή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Κοινοτάρχης Νικόλαος Ζαχαρία Λυρώνης υπηρέτησε τα Απλαδιανά σε χρόνια δύσκολα.

Κατάφερε, όμως, μέσα από τις πρωτοβουλίες και το έργο του, να θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της αυτοδιοίκησης αφήνοντας το έργο του ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, οι οποίες σήμερα τον τιμούμε όπως του αξίζει.»

Ομιλία για την συμβολή των κατοίκων της Κοινότητας Απλαδιανών στους αγώνες του Έθνους και την δραστηριότητα του αείμνηστου Κοινοτάρχη Νικολάου Ζ. Λυρώνη, πραγματοποιήθηκε από τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο της Ι.Μ. Βωσσάκου και Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Απλαδιανών, Αρχιμανδρίτη π. Τιμόθεο Παναγιωτάκη ενώ οι μαθητές των τοπικών σχολείων απήγγειλαν ποιήματα. Παρευρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και κληρικοί της περιοχής, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μανώλης Χνάρης, εκπρόσωποι των Δήμων Ανωγείων, Αμαρίου και Σφακίων, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, του Συνδέσμου Απόστρατων Αξιωματικών, συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της τελετής οι φορείς και οι κάτοικοι των Απλαδιανών προσέφεραν γεύμα σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΑΣΗΣ «ΦΩΤΟ ΑΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΑΜΑ»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ