ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Απροκάλυπτη συμπόρευση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με τις προτάσεις του ΣΕΒ σχετικά με το ΕΛΙΝΥΑΕ

0

Η Γραμ. Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε) ενάντια στις προωθούμενες απολύσεις και τη διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου (Βόλου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Τρίπολης). Διακοπή που αρχικά απαίτησε ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων) απειλώντας ότι θα αποχωρήσει από το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε και στη συνέχεια συντάχθηκε μαζί του και η εργοδοτική πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Στη χθεσινή μάλιστα συνεδρίαση της ΓΣΕΕ η πλειοψηφία του εργοδοτικού συνδικαλισμού τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της πρότασης για κλείσιμο των περιφερειακών παραρτημάτων του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε με απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υποχρηματοδότηση οδηγούν σε ακύρωση των δυνατοτήτων παραγωγής επιστημονικού έργου που αφορά την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φαίνεται επίσης διατεθειμένη να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ στον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς. Η μοναδική παράταξη που διαφώνησε με τις παραπάνω προτάσεις ήταν η ΔΑΣ.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν για τις ευθύνες των ιδρυτικών φορέων και των διοικήσεων τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική διαχείριση και το έργο του Ινστιτούτου.

Η μεθόδευση αυτή είναι ενταγμένη στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας. Η μεθόδευση συρρίκνωσης και απαξίωσης του επιστημονικού έργου του ΕΛΙΝΥΑΕ προωθείται σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η επικινδυνότητα στους χώρους δουλειάς, που εκφράζεται με αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών που θερίζουν. Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Η ΔΑΣ ήδη από την περασμένη Παρασκευή (13/10) έχει καταθέσει πρόταση ανακοίνωσης τόσο στη διοίκηση του ΕΚ Ρεθύμνης, όσο και στο ΔΣ του του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που όμως με διάφορες δικαιολογίες καθυστερούν στο να πάρουν δημόσια και καθαρή θέση.

Απαιτούμε:

  • Καμία απόλυση εργαζομένων, διατήρηση του επιστημονικού δυναμικού του EΛΙΝΥΑΕ.
  • Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΙΝΥΑΕ από το ΛΑΕΚ και το κράτος.
  • Διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου.
  • Αναβάθμιση της ερευνητικής δραστηριότητας και των σχετικών υποδομών με προτεραιότητα στους κλάδους με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και την υψηλότερη βιομηχανική ρύπανση.
  • Καμία παραχώρηση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ στον ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς».
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ