ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Η Βρετανία να πληρώσει τα χρέη της στην ΕΕ - Δεν θέλω να αποσχιστεί η Καταλονία

0

Η Βρετανία πρέπει να δεσμευθεί ότι θα πληρώσει ό,τι οφείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την Ένωση μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι Βρετανοί ανακαλύπτουν, όπως κι εμείς, μέρα τη μέρα νέα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περισσότερο απ΄ό,τι είχαμε σκεφθεί αρχικά», είπε ο Γιούνκερ σε μια ομιλία προς φοιτητές στη γενέτειρά του, Λουξεμβούργο.

«Δεν μπορούμε να βρούμε για την ώρα έναν πραγματικό συμβιβασμό όσον αφορά τις εναπομείνασες οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δεν θα μπορέσουμε να πούμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων», είπε ο Γιούνκερ.

«Πρέπει να πληρώσουν, πρέπει να πληρώσουν, δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν έχω διάθεση εκδίκησης. Δεν μισώ τους Βρετανούς.»

Η ΕΕ έχει πει στη Βρετανία πως στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί πως δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες προκειμένου οι Βρυξέλλες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία. Το Λονδίνο ήλπιζε και ασκούσε πιέσεις αυτό να συμβεί στη σύνοδο κορυφής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμη ότι δεν επιθυμεί η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητη καθώς κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε και άλλες περιφέρειες να κάνουν το ίδιο και η διακυβέρνηση της ΕΕ θα γινόταν πολύ πολύπλοκη.

«Αν επιτρέψουμε στην Καταλονία --και δεν είναι καθόλου δουλειά μας-- να αποσχιστεί, άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Δεν το θέλω αυτό», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ίδια ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.

Είπε πως «ανησυχεί πολύ» για τις αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη και πως προέτρεψε τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο.

Αναφερόμενος στις καταλανικές εκκλήσεις για μεσολάβηση της ΕΕ, είπε πως η Επιτροπή δεν μπορεί να μεσολαβήσει από τη στιγμή που μόνο η μία πλευρά έχει ζητήσει τη μεσολάβησή της. Η ΕΕ έχει πει πως έχει εμπιστοσύνη στον Ραχόι ότι θα επιλύσει ένα εσωτερικό θέμα, όπως το χαρακτήρισε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ