ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα διαγραφεί η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα σενάρια που κυκλοφόρησαν

0

Πέντε δόσεις προβλέπει ο νόμος για το ΕΝΦΙΑ, πέντε δόσεις θα πληρωθούν, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν σενάρια περί διαγραφής της τελευταίας δόσης του φόρου ακινήτων μέσω του κοινωνικού μερίσματος, που κατά την τελευταία εκδοχή μπορεί να φτάσει στα 1,2 δισ ευρώ.

“Δεν υπάρχει ούτε σκέψη, ούτε πρόταση” απάντησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο iefimerida, σε ερώτηση για το αν συζητείται το ενδεχόμενο να διαγραφεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, με κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους από το υπερπλεόνασμα, δηλαδή από το κοινωνικό μέρισμα.

Η στόχευση του μερίσματος, όπως προκύπτει από την περσινή επιστολή Τσακαλώτου στους Θεσμούς κι από τις προβλέψεις του Μνημονίου, είναι η ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και βέβαια η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Το σενάριο περί διαγραφής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ πάσχει εκ... γενετής σε δύο σημεία:

• Δεν αφορά άρα δεν καλύπτει τα πιο “ευαίσθητα” στρώματα ήτοι ανέργους, άπορους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι πολύ απλά δεν έχουν κάποιο ακίνητο, συνεπώς δεν έχουν το παραμικρό όφελος από ένα τέτοιο μέτρο

• Η συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα 5,573 εκατομμύρια επί συνόλου 6,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, βαρύνονται με φόρο ως 607 ευρώ κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι το όφελος από διαγραφή της πέμπτης δόσης θα ήταν περίπου 120 ευρώ. Αντιθέτως οι περισσότερο ωφελημένοι θα ήταν οι έχοντες μεγαλύτερη ως πολύ μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, οι οποίοι από τη διαγραφή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ θα είχαν όφελος 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, 1.500 ευρώ, χωρίς να “ακουμπάμε” τις ακραίες περιπτώσεις όπου οι δόσεις ξεπερνάνε τις 10.000- 50.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι πέρα από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που απέφερε στα κρατικά ταμεία κάτι παραπάνω από 1 δισ ευρώ, λόγω των πολλών εφάπαξ πληρωμών του φόρου, οι υπόλοιπες τέσσερις δόσεις διαμορφώνονται στα περίπου 430 εκατ. Ευρώ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ