ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Είσαι μια Μηχανή: Η πειθάρχηση του σώματος στην ελληνική εκπαίδευση»

0

Από μια διαφορετική «οπτική γωνία» καλούνται στο εξής οι επισκέπτες, να δουν τις συλλογές του Μουσείου της Εκπαίδευσης που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο Φοιτητικό – Πολιτιστικό Κέντρο «Ξένια». Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια νέα εικαστική έκθεση που προστίθεται μέσα στο χώρο και λειτουργεί διαδραστικά ως προς τα μηνύματα που δίδει στο κοινό. Η έκθεση έχει θέμα  «Είσαι μια Μηχανή: Η πειθάρχηση του σώματος στην ελληνική εκπαίδευση» δημιουργήθηκε από το δημιουργικό μυαλό και χέρι της εικαστικού Χρυσούλα Σκεπετζή και παρουσιάστηκε επίσημα την περασμένη Τρίτη από τον καθηγητή και διευθυντή του μουσείου, Αντώνη Χουρδάκη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου μαζί με τους συνεργάτες του, την αρχαιολόγο – μουσειολόγο Ειρήνη Γαβριλάκη, τον καθηγητή και αναπληρωτή διευθυντή του μουσείου, Κώστα Καρρά, καθώς και τους κ.κ. Μανώλη Δρακάκη, Μαρίνα Σούκα, Μαρία Ιβρίντελη και Γιάννη Ιερωνυμάκη.

Όπως τονίστηκε, με την λειτουργία της νέας έκθεσης, ο επισκέπτης θα μπορεί να δει πως λειτουργεί η εκπαίδευση διαχρονικά και ο διευθυντής του μουσείου κ. Χουρδάκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θελήσαμε ουσιαστικά να αυτοαναιρεθουμε, διότι μέσα σε ένα μουσείο βλέπει κανείς εκτεθειμένα τα αντικείμενα είτε θεματικά είτε χρονολογικά και εκεί σταματά όλη η διαδικασία. Τα νέα μουσεία καλούν τον επισκέπτη να συνδιαλέγει με τα εκθέματα. Εμείς αυτό που θέλαμε είναι να προκαλέσουμε τον επισκέπτη αναδιατάσσοντας τα αντικείμενα τα ίδια και τοποθετώντας τα σε μια διάσταση που δεν είναι συνηθισμένη για ένα μουσείο, ώστε μεταξύ τους να συνομιλούν ή με κάποιο τρόπο να αποδίδουν έννοιες εύγλωττα και μάλλον να δημιουργούν πολλά ερωτήματα σε όσους βρίσκονται στο χώρο. Ουσιαστικά ζητήματα χρόνια της ελληνικής εκπαίδευσης τίθενται στο πλαίσιο το προβληματισμού μας με έναν τρόπο εικαστικό χρησιμοποιήσαμε απλά υλικά για να αρχίσουν τα αντικείμενα να μεταφέρουν μηνύματα. Τα μηνύματα βέβαια είναι υπόθεση του επισκέπτη, εμείς του δίνουμε ένα μήνυμα και ο επισκέπτης ανάλογα την εμπειρία, το επίπεδο και τα ενδιαφέροντά του θα δώσει τη δική του ερμηνεία. Έχουμε περίπου 27 εγκαταστάσεις μέσα στο χώρο, μέσα από τις οποίες θιγούμε διάφορα θέματα».

Η αρχαιολόγος κ. Ειρήνη Γαβριλάκη, αφού τόνισε, ότι «τα μουσεία απευθύνονται πλέον σε ένα πολύπλευρο και πολυεπίπεδης ανάγνωσης κοινό, το οποίο πρέπει να πει τη γνώμη του, πρέπει να υπομνηματίσει τα αντικείμενα, γιατί αν δεν το κάνει τα αντικείμενα αυτά δεν το αφορούν το κοινό» επισήμανε, ότι  «Το μουσείο φιλοξένει τα σώματα, τα μυαλά και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Αν θέλουμε καλλιεργώντας το βλέμμα να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό σώμα το οποίο θα είναι ελευθερωμένο και όχι στα κάγκελα, η παρέμβαση και η κριτική εντάσσεται στον εκθεσιακό χώρο οργανικά και δυναμικά, δεν είναι μια εικαστική παρέμβαση σαν αυτές που θα μπορούσαν ας πούμε να γίνουν επί παραγγελία ή τυχαία στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής ζωής μιας πόλης. Αυτό είναι σχεδιασμένο να λειτούργει θετικά και δυναμικά συνεχώς».

Η έκθεση στο Μουσείο Εκπαίδευσης θα είναι ανοικτή για το κοινό κάθε Τετάρτη από τις 6 ώς τις 8 το απόγευμα. Επιπλέον, θα μπορεί οποιοδήποτε σχολείο, σωματείο ή άλλη ομάδα το επιθυμεί να την επισκεφθεί κατόπιν συνεννόησης με τους υπευθύνους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ