ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΕ: Εγκρίθηκαν 52 προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, τα 4 είναι από την Ελλάδα

0

Πενήντα δύο συνολικά νέα προγράμματα που στοχεύουν στην προώθηση ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την Ελλάδα τέσσερα «πέρασαν» την αξιολόγηση και εγκρίθηκαν. Πρόκειται για τα δύο προγράμματα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για την ΠΟΠ Φέτα, το πρόγραμμα από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και το πρόγραμμα που υπέβαλε ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Αναλυτικότερα τα ελληνικά προγράμματα είναι τα εξής:

Τα 2 προγράμματα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για την ΠΟΠ Φέτα.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά προώθηση σε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι διάρκειας τριών ετών, προϋπολογισμού 2,99 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 2,24 εκατ. από την Ε.Ε.).

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά προώθηση σε Καναδά και ΗΠΑ. Είναι επίσης τριετούς διάρκειας, με προϋπολογισμό 3,47 εκατ. ευρώ (από τα οποία 2,94 εκατ από την Ε.Ε.)

Το πρόγραμμα που υπέβαλε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για την προώθηση λαχανικών, οίνου, σε ΗΠΑ και Καναδά. Τριετούς διάρκειας και προϋπολογισμού 1,29 εκατ. (1,10 εκατ. από την Ε.Ε.).

Το πρόγραμμα προώθησης φρούτων σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο υπέβαλε ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Είναι τριετούς διάρκειας, με προϋπολογισμό 1,56 εκατ. (1,33 εκατ. από την Ε.Ε.).

Από τα συνολικά 52 εγκεκριμένα προγράμματα, τα 32 στοχεύουν σε χώρες εκτός ΕΕ, ενώ 10 επικεντρώνονται ειδικά σε προϊόντα που περιλαμβάνουν γεωγραφικές ενδείξεις (όπως ΠΟΠ ή ΠΓΕ), καθώς και σε βιολογικά.

Αργότερα, και πάντως εντός του 2017 αναμένεται να εγκριθούν και τα πολύ-προγράμματα (συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ), που είναι εκείνα δηλαδή που υπέβαλαν από κοινού οργανώσεις προερχόμενες από περισσότερα του ενός κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε τα 52 προγράμματα προώθησης που εγκρίθηκαν από την ΕΕ

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2017/10/2017-agri-promotion-list-simple-programmes.pdf"]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ