ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΑ 2017

0

Δίνοντας την απαραίτητη βαρύτητα στις φετινές Ομιλίες των πολιτιστικών δρώμενων, με ξεχωριστό δελτίο τύπου, η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων ανακοινώνει επίσημα τους καλεσμένους ομιλητές των Αγώνων, προσκαλώντας στα φετινά πολιτιστικά δρώμενα ένα ευρύτερο κοινό.

Mε την οφειλή μιας σύντομης ιστορικής αναδρομής στον πολιτιστικό θεσμό των Ομιλιών -συνοδευόμενης από τις θερμότερες ευχές και ευχαριστίες εκ μέρους της Αγωνοθεσίας- αναφέρονται τιμητικά όλοι οι προηγούμενοι ομιλητές, οι οποίοι με εξαίρετα και πρότυπα θέματα, τίμησαν και λάμπρυναν τον επιμορφωτικό και πνευματικό χαρακτήρα των Ερμονίκειων Αγώνων όλα τα περασμένα χρόνια.

Έτσι, μέχρι σήμερα ομιλητές των Ερμονικείων αποτέλεσαν κατά χρονική σειρά : το 2013, ο Παναγιώτης Κανακαράκης Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τεχνικής Επιτροπής Παγκρατίου με θέμα την “Παρουσίαση του Παγκρατίου αγωνίσματος”, ο Μιχάλης Αποστολάκης μέλος του μουσικού σχήματος Εύελδωρ με θέμα “Παρουσίαση των αρχαίων ελληνικών οργάνων”. Το 2014, η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή με θέμα “Τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφιπόλεως και ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου” και oι ρεφλεξολόγοι Παναγιώτα Δήμα και Γρηγόρης Δρακόπουλος με θέμα “Η φυσική θεραπευτική από την αρχαιότητα στο σήμερα”. Το 2015, ο συγγραφέας-ερευνητής Γεώργιος Λεκάκης με θέμα “Μουσικής Μύηση” και ο Αντώνης Μπουζαλάς, μέλος της Εθελοντικής Ομάδος Παιονίας με θέμα “Η σημασία του γεωγραφικού σημείου της Κρήτης σε σχέση με το ανθρώπινο Όν”. Το 2016, οι κατασκευαστές του βραβευμένου εργαστηρίου μουσικών οργάνων “Νικόλαος Μπράς”, Σωκράτης Μεταξάς και Ηρακλής Μπράς με θέμα “Αρχαία λύρα : από τον μύθο στον ήχο”.

Φτάνοντας στην 5η συνεχή χρονιά των Ερμονίκειων Αγώνων και στα πλαίσια των φετινών πολιτιστικών δρώμενων οι προγραμματισμένες Ομιλίες της ημέρας θα επιστεφθούν από δύο ακόμα καταξιωμένους ερευνητές αυτή τη φορά από τον χώρο των θετικών επιστημών.

Ο Δρ Μηνάς Τσικριτσής, ερευνητής αιγαιακών γραφών, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου "Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές", θα ανοίξει τον κύκλο των ομιλιών με θέμα “Οι γραφές της Μινωικής Κρήτης" εισάγοντας τους συμμετέχοντες στην εκμάθηση της Γραμμικής Β, της πρώτης γραφής της Ευρώπης και πραγματοποιώντας έπειτα εισαγωγικό “εργαστήριο εκμάθησης Γραμμικής Β” για το ενδιαφερόμενο κοινό.

Ο Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, καθηγητής Γεωφυσικής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα “Η επιστροφή του Οδυσσέως στη Ιθάκη”, κλείνοντας τον κύκλο τον ομιλιών θα παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες διεπιστημονικές έρευνες πάνω στην αστρονομική χρονολόγηση του κορυφαίου πανανθρώπινου έπους, της ομηρικής Οδύσσειας.

Τα πολιτιστικά δρώμενα του Σαββάτου θα ολοκληρωθούν με μια σύντομη δημιουργική  ανάγνωση ομηρικών και σχετικών ποιητικών αποσπασμάτων από μέλη του μουσικού σχήματος ΕΥΕΛΔΩΡ, ενώ θα χρησιμοποιηθούν πιστοποιημένα αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων του βραβευμένου εργαστηρίου "Νικόλαος Μπράς".

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σπηλίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ θα υπάρξει ενδιάμεσο διάλειμμα (15-20 λεπτών) όπου θα προσφέρεται κέρασμα-αναψυκτικό.

Συνοψίζοντας για τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των Αγώνων, η διήμερη γιορτή των Ερμονικείων, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την ομορφιά της φύσης, την τοπική ιστορία και τις διαχρονικές αξίες των ανθρώπων, είναι μια ανοιχτή υπαίθρια γιορτή για όλους, ιδανική για αθλητικό τουρισμό, οικογενειακές αποδράσεις ή παρέες φίλων, μέσα σε μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα προσφέροντας δωρεάν συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές εμπειρίες και δωρεάν υπαίθριο γεύμα και ποτό κατά την κορυφαία, δεύτερη, ημέρα των Αγώνων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πνεύμα, τη θεματολογία, το πρόγραμμα των 5ων Ερμονίκειων Αγώνων, καθώς και την δήλωση συμμετοχών στον 5ο Ερμονίκειο δρόμο 20χλμ επισκέπτεστε την επίσημη σελίδα των Ερμονικείων στο : www.facebook.com/Ermonikia ή αποστέλλετε το email σας στο : [email protected]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ