ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

‘Ζωγραφίζοντας το Ρέθυμνο μιας άλλης Εποχής’ με το πινέλο της αλησμόνητης Ρεθυμνίας Αρχόντισσας

0

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝΑΘΗΝΑ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ ΤΣΑΚΩΝΑΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΗΣ

Ξεχώρισε για την παιδαγωγική της κατάρτιση, τη διδασκαλία των Γαλλικών, το Πιάνο την Κλασική της  παιδεία, την Ανθρωπιά.

Όλο το καλό Ρέθυμνο ήρθε στα εγκαίνια της εκθέσεως Ζωγραφικής  με τίτλο  «Ζωγραφίζοντας στο Ρέθυμνο μιας άλλης εποχής» με τα υπέροχα έργα της Αθηνάς Πρεβελάκη Τσάκωνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνης.

Και δεν θα μπορούσε να είναι  αλλιώς αφού οι Ρεθυμνιώτες υπολήπτονταν  και  θαύμαζαν την Αθηνά Πρεβελάκη, την υποδειγματική για το ήθος και την αξιοσύνη της  καθηγήτρια  των  Γαλλικών  και σύζυγο του γνωστού Δικηγόρου της παλαιάς Ρεθύμνης Πολυβίου Τσάκωνα.

Ρωτήσαμε την άλλη εγγονή της Αθηνάς Πρεβελάκη , την Πολυάννα Παρτασκευά  Τηλιακού διακεκριμένη αρχιτέκτων των Αθηνών που ‘όμως έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στο παιδικό χωριό που είχε φτιάξει  στο  ξενοδοχείο  Rithymna και στο  πρώην ξενοδοχείο El Greco αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Όταν την ερωτήσαμε  τι έχει να μας πει για την τιμώμενη καλλιτέχνη και γιαγιά της, μας απάντησε με τον ακόλουθο ποιητικό και και πρωτότυπο τρόπο:

«Αποχαιρετώντας το αγαπημένο Ρέθυμνο οι μνήμες πολλές…. και η συγκίνηση μεγάλη.

Πολυαγαπημένη μου γιαγιά,

Κοντά σου έμαθα τόσα… Αρχοντική και στιβαρή, γυναίκα με προσωπικότητα πολύπλευρη, ήξερες να δίνεις ομορφιά στην καθημερινότητα, ανάγοντας τις μικρές στιγμές σε αληθινές ιεροτελεστίες.

Ο κήπος της ψυχής σου γέμιζε με χρώματα και μυρωδιές τη σάλα σου, η πληθωρικότητα και η δεξιότητα σου το τραπέζι σου, η σωφροσύνη, η πνευματικότητα και η φιλομάθεια σου την συναναστροφή σου, κι εμάς όλους μας φώτιζες με την ενάρετη, γεμάτη αρχές και άξιες ζωή σου.

Βλέποντας τα έργα σου σε ανάπτυξη στο χώρο, ρίγος, νοσταλγία και αγάπη με πλημμύρισε, για αυτή την ποιότητα που χάνεται.

Πηγή που δρόσισες την γυναίκα που απεικονίζεις στον πίνακα σου, γάργαρο νεράκι ζωοποιό, κάθαρση και βάλσαμο για την ψυχή και το μυαλό.

Πολυαγαπημένη μου γιαγιά, ακριβό φυλαχτό στην καρδιά μας».

Ο κόσμος με το πέρας της εκδήλωσης  περιηγήθηκε  στα θαυμαστά έργα ζωγραφικής τα φωτογράφισε  ενώ εξέφρασε τα καλύτερα σχόλια για τον συναισθηματισμό και τη φυσικότητα που αναδύουν.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ ΤΣΑΚΩΝΑ

Για την Αθηνά Πρεβελάκη Τσάκωνα θα μπορούσαμε ν’ αναφέρομε συνοπτικά τα εξής:

Ήταν πολύπλευρη και πληθωρική προσωπικότητα, άριστη δασκάλα, πολυμαθής και με ενδιαφέροντα από τα μαθηματικά μέχρι τη μουσική και τη ζωγραφική .Η Αθηνά Πρεβελάκη Τσάκωνα (1903-19991) στάθηκε πάντα δίπλα στους ανθρώπους της με γλυκύτητα, πραότητα και… αξιοθαύμαστη δοτικότητα. Μυστικοσύμβουλος του ξαδέλφου της Παντελή Πρεβελάκη – του γνωστού Ρεθεμνιώτη λογοτέχνη – με τον οποίο διατηρούσε στενή συγγενική σχέση, η γυναίκα αυτή σε εποχές που ήταν αδιανόητο για τις γυναίκες να μορφώνονται ή να έχουν ενδιαφέροντα πέρα από τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας κατάφερε να είναι ένα υπόδειγμα ανθρώπου που αγαπούσε να μαθαίνει, αλλά και να σχετίζεται με ανθρώπους χτίζοντας ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις. Ο τρόπος που τους προσέγγιζε ήταν ο ίδιος με τον οποίο προσέγγιζε και τους μαθητές της. Ήταν μια άριστη παιδαγωγός αλλά και μια αξιοθαύμαστη οικοδέσποινα που στάθηκε πάντα στο πλευρό ενός υπερδραστήριου συζύγου, υποστηρικτικά, κρατώντας για τον εαυτό της το δεύτερο αλλά σπουδαιότερο ρόλο του ανθρώπου που ξέρει να είναι εκεί αποσύροντας σεμνά τους προβολείς της δημοσιότητας από πάνω της και αγαπώντας πραγματικά . Λάτρευε τα λουλούδια από τα οποία το σπίτι της ήταν πάντα πλημμυρισμένο και στους πίνακές της μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά μιας άλλης πιο ανθρώπινης εποχής που όμως αφορά την πόλη μας. Μιας εποχής ίσως πιο καθαρής, που το να είσαι άνθρωπος δίπλα σε ανθρώπους ήταν πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο. Οι πίνακές της αναδύουν τη γλυκύτητα και τον ρομαντισμό της παλαιάς Ρεθύμνης, ενώ τα χρώματά της βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον και απηχούν τον ρεαλισμό.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή  στο κοινό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης, το πρωί 10-2 και το απόγευμα 7-9.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ