ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεραπευτική ιππασία

0

Θεραπευτική ιππασία

Παρακάτω είναι ένα κείμενο που δίνει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την θεραπευτική ιππασία. Ωστόσο δεν σημειώνεται -και πρέπει να αναφερθεί-  η πραγματικά εκπληκτική αποτελεσματικότητα που έχει (σε συνδυασμό και με άλλους τύπους θεραπειών ) σε ήπιες και –κυρίως- σε βαριάς μορφής διαταραχές διαφόρων χαρακτηριστικών.

  • Τι είναι θεραπευτική ιππασία;

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία δραστηριότητα η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου, για να βελτιώσει νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες σε ασθενείς με κινητικές, αναπτυξιακές και νοητικές διαταραχές, ενώ η ιπποθεραπεία, είναι μια θεραπευτική δραστηριότητα που αφορά τους επιστήμονες της αποκατάστασης (φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς), καθώς πρόκειται για την μεταφορά μιας θεραπευτικής συνεδρίας, από την αίθουσα στην αρένα, όπου το άλογο χρησιμοποιείται ως βασικό θεραπευτικό μέσο.

  • Ποιες είναι οι ενδείξεις της θεραπευτικής ιππασίας και ποια τα σημαντικότερα οφέλη για έναν ασθενή, που παίρνει μέρος στις συνεδρίες;

Οι ενδείξεις αφορούν μια σειρά νευρολογικών αλλά και αναπτυξιακών διαταραχών, όπως είναι, η εγκεφαλική παράλυση,, ο αυτισμός, η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή , η νοητική υστέρηση, οι μαθησιακές δυσκολίες, το σύνδρομο Down κ.α. Ενώ τα σημαντικότερα οφέλη είναι : η ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, η αναχαίτιση των παθολογικών προτύπων κίνησης, η βελτίωση του κινητικού και του οπτικοκινητικού συντονισμού, η βελτίωση της ισορροπίας , η βελτίωση του λόγου, η προώθηση και η βελτίωση της βάδισης, η αύξηση της συγκέντρωσης και της προσοχής , η διεύρυνση της αντίληψης και των γνωστικών ικανοτήτων, η αύξηση της κοινωνικοποίησης και της κοινωνικότητας και πολλά άλλα.

  • Σε τι διαφέρει από τις μέχρι τώρα κλασσικές θεραπείες;

Ο σημαντικότερος παράγοντας που διαφοροποιεί την ιπποθεραπεία από τις άλλες θεραπείες, είναι ο χώρος που διεξάγονται οι συνεδρίες, καθώς, ο ιππικός στίβος είναι ένας χώρος πλούσιος σε κινητικά, οπτικά και αισθητηριακά ερεθίσματα. Έτσι, η ιππική αρένα δημιουργεί ένα ιδανικό θεραπευτικό περιβάλλον για τους ασθενείς, που δύσκολα μπορούμε να δημιουργήσουμε σε ένα κλειστό χώρο. Ένας εξειδικευμένος ιπποθεραπευτής μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης και να αποκομίσει για τον ασθενή του, θεραπευτικά οφέλη που αφορούν τις κινητικές, αντιληπτικές , γνωστικές, ή και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες του. Το θεραπευτικό αυτό περιβάλλον σε συνδυασμό με την καταπληκτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ασθενούς και του αλόγου καθώς και τα θεραπευτικά οφέλη που παράγει η κίνηση του αλόγου κατά την ιππασία, καθιστούν την ιπποθεραπεία μια ιδανική θεραπευτική διαδικασία. (πηγή: http://www.ivfforums.gr/)

Γενικότερα, η θεραπευτική ιππασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες και πιο ευεργετικές θεραπευτικές δραστηριότητες για παιδιά που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Στο Ρέθυμνο, στην περιοχή του Πλατανιά, μπορεί, όποιος ενδιαφέρεται, να βρει περισσότερες πληροφορίες από εξειδικευμένο προσωπικό.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ