ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Πώς επηρεάζει το σώμα μας;

0

Η κατάθλιψη είναι ίσως η πιο συνηθισμένη ψυχική νόσος, επηρεάζοντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων (και όχι μόνο) παγκοσμίως. Μπορεί να είναι ψυχική νόσος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζει και την σωματική μας υγεία. Για την ακρίβεια, αν δεν κάνουμε κάτι για να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη, θα δούμε τα σημάδια της σε ολόκληρο το σώμα μας.

Κεντρικό νευρικό σύστημα

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αρκετά συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και τα περισσότερα είναι διακριτικά και εύκολο να τα αγνοήσουμε. Στους ηλικιωμένους, για παράδειγμα, ορισμένα συμπτώματα που έχουν να κάνουν με τις γνωστικές λειτουργίες μπορεί να θεωρηθούν απλά “σημάδια της ηλικίας”.

Το πολύ συχνό κλάμα μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης, αλλά δεν είναι αναγκαίο όλοι οι ασθενείς να κλαίνε. Η ευερεθιστότητα, ο θυμός και η έλλειψη ενδιαφέροντος σε πράγματα που παλιότερα μας ενδιέφεραν είναι επίσης σημάδια που πρέπει να προσέχουμε. Σε σωματικό επίπεδο, αυτά μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, χρόνιους πόνους, ακόμα και πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή.

Οι ασθενείς με κατάθλιψη μπορεί να δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας πράγματα που πρέπει να κάνουν στην καθημερινή τους ζωή, καθώς η νόσος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην συγκέντρωση, στην μνήμη, αλλά και στην λήψη αποφάσεων. Άλλοι ασθενείς στρέφονται σε λύσεις πιο επικίνδυνες, όπως το αλκοόλ και η κατάχρηση ουσιών—λύσεις εθιστικές, και που μπορεί να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα για την υγεία μας.

Συμπτώματα στα παιδιά

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί στα παιδιά, καθώς δεν τους είναι τόσο εύκολο να περιγράψουν τα συμπτώματά τους. Ορισμένες συμπεριφορές του παιδιού που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι αν δεν μπορεί να ξεκολλήσει από πάνω σας, αν ανησυχεί συνεχώς, και αν δεν θέλει να πάει στο σχολείο ή να βγει από το σπίτι. Επίσης, το παιδί σας μπορεί να είναι πολύ εύκολο να εκνευριστεί, και να έχει αρνητική στάση απέναντι στο οτιδήποτε.

Η κατάθλιψη, επίσης, επηρεάζει και σε μεγάλο βαθμό την διατροφή. Κάποιοι ασθενείς προσπαθούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους τρώγοντας συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση βάρους, αλλά και επιπλοκές όπως ο διαβήτης. Άλλοι ασθενείς χάνουν εντελώς την όρεξή τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε δραματική απώλεια βάρους. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό είναι οι πόνοι στο στομάχι, κράμπες και δυσκοιλιότητα. Τα καλά νέα είναι πως η κατάθλιψη επηρεάζεται και αυτή από την διατροφή μας, οπότε αν προσπαθούμε να τρεφόμαστε υγιεινά, ίσως δούμε πως διαχειριζόμαστε καλύτερα την ασθένεια.

Καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατάθλιψη και το στρες συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι ορμόνες του στρες αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς, συσφίγγοντας τα αιμοφόρα αγγεία, κάνοντας το σώμα μας να πιστεύει ότι βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση κινδύνου. Μετά από καιρό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια. Το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη επιδεινώνουν αυτήν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ