ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρητικοί και Αρκάδες γίνονται "ένα" στην προβολή του ντοκιμαντέρ

0

Εκδήλωση στην Ηλιούπολη για το ντοκιμαντέρ-«Καλή Συκιά – Πυρπόληση γυναικών από τους Γερμανούς»

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με τίτλο «Η Εθνική Αντίσταση 1940 - 44 κατά των Ναζί», συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι Αρκάδων και Κρητών Ηλιούπολης, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης.

Πυρήνας της εκδήλωσης ήταν η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Καλή Συκιά: Πυρπόληση γυναικών από τους Γερμανούς Νότιο Ρέθυμνο - Κρήτη, Γερμανική Κατοχή 1941-1944», παραγωγής των δημοσιογράφων - ερευνητών Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ και αφήγηση Παναγιώτη Μυλωνά.

Το ντοκιμαντέρ, που κατέγραψε μαρτυρίες των τότε παιδιών του χωριού, σημερινών ηλικιωμένων, που έζησαν τη θηριωδία των Γερμανών ναζί και είδαν τις μητέρες τους και άλλες γυναίκες να καίγονται ζωντανές, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Παράλληλα προβλήθηκε και ένα βίντεο του Συλλόγου Αρκάδων Ηλιούπολης για τις θηριωδίες των Γερμανών στην Αρκαδία, ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα και οι ορχήστρες των δυο συλλόγων, παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από την Αρκαδία και την Κρήτη.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αρκάδων Πάνος Αναγνωστόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι των Συλλόγων Αρκάδων και Κρητών Ηλιούπολης Νίκος Αντζινάς και Κώστας Πρωτοπαπαδάκης αντίστοιχα, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας οι οποίοι επεσήμαναν την σημασία και την αξία των ντοκιμαντέρ αυτού του είδους και έδωσαν τα συγχαρητήρια στους δημιουργούς τους.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κανελλάκης ευχαρίστησε από καρδιάς και εμφανώς συγκινημένος τους συλλόγους διοργανωτές της βραδιάς και τον δήμο Ηλιούπολης για την φιλοξενία στο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «Αρκάδι» της Ηλιούπολης.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Τάσος Μπιρσίμ, στους χαιρετισμούς τους, τόνισαν ότι τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ, όλων των δημιουργών και όχι μόνο για την Κρήτη και την Αρκαδία αλλά για όλες της περιοχές της Ελλάδας που υπέστησαν τα πάνδεινα από τους Γερμανούς κατακτητές, πρέπει να αναδεικνύονται με κάθε τρόπο και να μην μένουν στην αφάνεια όσο και αν αυτό ενοχλεί κάποιους.

Παράλληλα ο Γιάννης Κανελλάκης αναφέρθηκε στους βασικούς συντελεστές του ντοκιμαντέρ, τον Μανόλη Παντινάκη και τον Νίκο Αρβανίτη, ευχαριστώντας τους για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στην παραγωγή και την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, τα συγκροτήματα και οι ορχήστρες των δυο συλλόγων ενώθηκαν σε ένα κοινό χορευτικό που συγκίνησε τους θεατές στο κατάμεστο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης, χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ