ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η αξιολόγηση που όλοι βιάζονται να κλείσουν

0

Με τις ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες ξεκινά η αξιολόγηση, την οποία και η Κυβέρνηση και για πρώτη φορά και οι δανειστές θέλουν να κλείσει γρήγορα.

Σημείο αναφοράς είναι, ότι τόσο οι Ευρωπαίοι δανειστές όσο και το ΔΝΤ πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο και κανείς τους δεν κάνει λόγο για νέα μέτρα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών εκφράστηκαν θετικά υπέρ της καθαρής εξόδου Ελλάδας μετά το τέλος τη τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα τελειώσει τον Αύγουστο μαζί με τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος.

Κοντολογίς, η διάθεση όλων είναι η καλύτερη δυνατή. Παρόλα αυτά και αυτή η αξιολόγηση θα έχει και τα προβλήματα που είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενα.

Σήμερα το σύνολο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών αναλαμβάνουν πλήρως δράση στο Γενικό λογιστήριο του κράτους, το υπουργείο εργασίας, το υπουργείο ανάπτυξης και την ΕΛΣΤΑΤ, με στόχο να επικαιροποιήσουν την πορεία υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

Η έμφαση τόσο στην συλλογή στοιχείων όσο και στο κύριο μέρος της αξιολόγησης θα δοθεί στα εξής θέματα:

- Την πορεία υλοποίησης του ασφαλιστικού. Ειδικότερα, θα ελεγχθούν η οικονομική πορεία του ΕΦΚΑ, η πορεία επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και η διαδικασία απονομής νέων συντάξεων.

- Στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση της αρχής και υπάρχει προϋπολογισμός, που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία.

-Στις αλλαγές στην αγορά εργασίας και ειδικά τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας αλλά και την υλοποίηση των αλλαγών στις ομαδικές απολύσεις.

- Θα ελεγχθεί η στρατηγική για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα την λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού το θεσμικό πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων και νοικοκυριών και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών.

- Τις αλλαγές στο δημόσιο και ειδικότερα την αξιολόγηση Γενικών διευθυντών και προσωπικού, το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας και τις διατάξεις και του πλαισίου για την αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα.

- Το άνοιγμα του τομέα της ενέργειας με την πώληση των λιγνιτικών σταθμών που παράγουν το 40% του δυναμικού της ΔΕΗ την συνέχιση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ μέχρι του ποσοστού του 49% και η αναμόρφωση του πλαισίου για την δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

- Την σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων: Συγκεκριμένα οι θεσμοί θέλουν να μάθουν πότε θα στελεχωθεί η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ ώστε το υπερταμείο να πάρει σάρκα και οστά. Θα ζητήσουν επίσης χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση περιουσίας στο ταμείο ώστε να αρχίσει και η ουσιαστική λειτουργία.

- Το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ειδικότερα της ολοκλήρωσης της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του μηχανικού, των ιδιωτικών θεραπευτικών κέντρων. Επίσης, θα ζητήσουν το χρονοδιάγραμμα για την διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων σε όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων.

Και κρυφό μπόνους σε χρόνο

Πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να βλέπουν την ολοκλήρωση του προγράμματος σε δύο αξιολογήσεις:

Αυτή που ξεκινά την Δευτέρα και άλλη μια που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Με αυτό το δεδομένο δίνουν σιωπηρά και ένα χρονικό μπόνους μέχρι και τον Ιανουάριο ή και τα Φεβρουάριο για το κλείσιμο της αξιολόγησης αν και τυπικά επιμένουν για ολοκλήρωση μέχρι και το τέλος του χρόνου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ