ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: Πραγματοποιήθηκαν τα Ερμονίκεια για 4η χρονιά

0

Ξεπερνώντας τις διαφαινόμενες δυσκολίες και τα -συνήθη για κάθε διοργάνωση- απρόοπτα, τα "Ερμονίκεια 2017 μ.Χ.", στέφθηκαν και φέτος με απόλυτη επιτυχία.

Η μεγάλη φθινοπωρινή γιορτή μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον ταξίδεψε για δύο ημέρες επισκέπτες και αθλητές διαδίδοντας τις ανώτερες αξίες του πολιτισμού σε όλον τον κόσμο. Μοναδικές εικόνες, τοπία, δημιουργικά δρώμενα, μελωδίες και αθλητικές εμπειρίες σαγήνεψαν σε ένα γεμάτο σαββατοκύριακο, όπου η φιλόξενη ατμόσφαιρα και η άρτια οργάνωση, χάρισαν αξέχαστες αναμνήσεις σε ξένους και ντόπιους, επισκέπτες και αθλητές, που έζησαν το γεγονός.

Τα δρώμενα του Σαββάτου, άνοιξαν το διήμερο από το πρωί με τις υπαίθριες εκθέσεις να έχουν στο επίκεντρο τους τον μουσικό θησαυρό των αρχαίων Ελλήνων, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ο πλούσιος βοτανικός κήπος, τα τοπικά μουσεία και τα φυσικά αξιοθέατα, καλωσόριζαν τόσο στο Σπήλι, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, κάθε ανήσυχο επισκέπτη.

Το μικρό Θεατρικό Παίδων, το ανερχόμενο δρώμενο που πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχή φορά ανέδειξε και φέτος την μεγάλη εκπαιδευτική και ψυχαγωγική σημασία του, με τα μυθολογικά επεισόδια του ήρωα-θεού Ερμή, να ζωντανεύουν στον μυθικό τους τόπο από τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σπηλίου, εισάγοντας στην κρητική μυθιστορία αλλά και στα αρχαία τοπικά έθιμα, πολλά εκ των οποίων επιβιώνουν έως και σήμερα.

Συνεχίζοντας οι προγραμματισμένες Ομιλίες -η κορύφωση των δρώμενων της ημέρας- φιλοξένησαν όπως κάθε χρόνο καταξιωμένους ερευνητές, οι οποίοι ξενάγησαν το κοινό στα ανοιχτά πεδία της επιστημονικής γνώσης, εξερευνώντας τις αρχαιότερες γραφές της Ευρώπης αλλά και τις απώτατες εποχές της ομηρικής Οδύσσειας. Η πολιτιστική βραδιά έκλεισε με έναν ιδιαίτερα ποιητικό τρόπο, καθώς μέλη του μουσικού σχήματος ΕΥΕΛΔΩΡ με τη συνοδεία αρχαίας λύρας απήγγειλαν αποσπάσματα κορυφαίων νεοελλήνων ποιητών εμπνευσμένων από τον Όμηρο.

Η Κυριακή, αλλάζοντας την ατμόσφαιρα και μπαίνοντας δυναμικά στο αθλητικό πρόγραμμα της ημέρας ξεκίνησε από νωρίς με την Πεζοπορική διαδρομή στο φαράγγι της Αγίας Φωτιάς, με επικεφαλής τον Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) Ρεθύμνου. Παράλληλα στα αγωνίσματα των Δρόμων, η συμμετοχή διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα, φτάνοντας τις 300, ενώ ο Ερμονίκειος Δρόμος αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της ημέρας. Αναλυτικά, οι Δρόμοι Παίδων σε Μέλαμπες (31) και Σπήλι (75) με 106 συμμετοχές, ο Κοινός δρόμος 2χλμ με 57 συμμετοχές και ο 5ος ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 20χλμ, με 117 συμμετοχές από Κρήτη, Ελλάδα και εξωτερικό.

Ακολουθώντας τα πρότυπα των αρχαίων Πανελλήνιων εορτών η καθιερωμένη Πομπή των Ιππέων, μια μοναδική στην Κρήτη συμβολική πομπή, με 20 Ιππείς από διάφορες περιοχές και ομίλους, έδωσε το επιβλητικό έναυσμα της επικείμενης άφιξης των Ερμονίκειων δρομέων διαπερνώντας το κέντρο του Σπηλίου προς το σημείο υποδοχής του πρώτου αγγελιοφόρου-δρομέα.

Ο Τερματισμός του Κηρυκείου με τον πρώτο αφικνούμενο αγγελιοφόρο-δρομέα αποτέλεσε και φέτος ένα από τα πολλά πρωτότυπα εθιμοτυπικά των Ερμονίκειων Αγώνων, μοναδικό κίνητρο και τιμητική διάκριση για κάθε αθλητή, μεταφέροντας στον χώρο και στον χρόνο ζωντανές εικόνες από πανάρχαια έθιμα που φωτίζονται μέσα από τις πτυχές της δημόσιας αρχαιολογίας.

Η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων, προχωρώντας πλέον στις τελευταίες οργανωτικές αποκαταστάσεις και διευθετήσεις, ευχαριστεί θερμά, όλους τους αθλητές και τους επισκέπτες που παρευρέθηκαν σε αυτήν την Πανανθρώπινη γιορτή, όπως επίσης και τους περισσότερους από 120 επίσημους εθελοντές που συνέρευσαν από όλα τα χωριά της Λάμπης, χωριά του Αμαρίου, διάφορες περιοχές της Κρήτης, την Αθήνα και το εξωτερικό.

Ξεχωριστά ευχαριστεί επίσης τους 78 επίσημους χορηγούς των Ερμονικείων, τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, τους εθελοντικούς και επίσημους φορείς, τις μηχανοκίνητες ομάδες, τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, το 547 Α/Μ ΤΠ για την συγκινητική του παρουσία, τον εκφωνητή των Αγώνων για τον πολύτιμο χειρισμό της ατμόσφαιρας των αγώνων, την τεχνική ομάδα και γενικότερα όλους τους απλούς ανώνυμους ανθρώπους που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στο να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία ο μεγαλύτερος περιφερειακός θεσμός του Νομού.

Ολοκληρώνοντας, η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων μεταφέρει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο, τον απόηχο των φετινών Αγώνων :

“Ξεπερνώντας κάθε δυσκολία, κάθε εμπόδιο στη θέληση της ψυχής...ολοκληρώθηκαν για 5η συνεχή χρονιά τα ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΑ δρώμενα, διαδίδοντας το ίδιο δυναμικά, το ίδιο αποφασιστικά, το μήνυμα της Νίκης από την πανάρχαια κοιτίδα της Λάμπης, προς όλον τον κόσμο.

Η επική ιστορία των πρώτων ανθρώπων, ζυμωμένη στο ίδιο αρχέγονο τοπίο, φωτίζει ξανά μέσα στον χωροχρόνο τον νέο δρόμο που πρέπει να χαράξει ο ανθρώπινος πολιτισμός...

Οι Εποχές μας καλούν...μέσα στην αχλύ μιας ακόμη σύγχρονης Γιγαντομαχίας,

για την κατάκτηση της υπέρτατης Νίκης.

Τη Νίκη του πολιτισμού και του πνεύματος.

Τη Νίκη της Ενότητας και της Ειρήνης.

Και αυτό το κάλεσμα ξεκινάει από εδώ.

Στα Ερμονίκεια. Τη ΝΙΚΗ των ΑΝΘΡΩΠΩΝ!"

Τέλος  ακολουθώντας τα αρχαία πρότυπα τρεις ακόμη ΕΡΜΟΝΙΚΕΣ προστίθονται στο ιστορικό “Μητρώο” της Αγωνοθεσίας για τους οποίους θα ακολουθήσουν στο μέλλον ανάλογες τιμητικές διαδικασίες.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 5ου ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Στην κατηγορία των ανδρών :

1 (61) 00:52:33:67 Ουργαντζόγλου  Αναστάσιος (Α.Ο. ΚΥΔΩΝ)

2 (78)   00:52:58:27 Σηφάκης Εμμανουήλ (Αφορδακός Team)

3 (5) 00:58:52:73 Νικολετάκης Γεώργιος (Σ.Δ.Υ.Χ.)

Στην κατηγορία των γυναικών :

1 (3) 01:14:48:68 Αρκαλάκη Άντζελα (-)

2 (74) 01:15:27:79 Πιτσικάκη Δημοκρατία (Ο.Υ. Κρήτης)

3 (94) 01:18:43:36 Kovarikova Zdenka (ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ TRT)

Στην κατηγορία των παλαιών (Ανδρών / Γυναικών +50) :

1 (110) 01:08:16:46 Σπυρόπουλος Κώστας (Σ.Δ.Υ.Ρ.)

2 (27) 01:09:17:91 Κληρονομάκης Μανώλης (ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ TRT)

3 (95) 01:12:18:03 Kumar Krishan (Σ.Δ.Υ.Ρ.)

Αναφορικά με τα αγωνιστικά αποτελέσματα του 5ου Ερμονίκειου Δρόμου

Λόγω των απρόσμενων ακραίων καιρικών φαινομένων και του βαθμού επικινδυνότητας τους, η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων υπολογίζοντας πρωτίστως την σωματική ακεραιότητα των δρομέων αποφάσισε :

α) την μεταφορά της εκκινήσεως σε ασφαλές σημείο (6,7ο χλμ) παρακάμπτοντας την κακή κατάσταση του οδοστρώματος (Μέλαμπες-Κρύα Βρύση) λόγω λιθολισθήσεων.

β) την παράκαμψη της επικίνδυνης διαδρομής (6,7ο χλμ – 9,6ο χλμ) στο μήκος της οποίας είχαν ήδη προκληθεί δύο διαδοχικά ατυχήματα λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

γ) την μεταφορά της ώρας εκκίνησης στις 11.10.

Επιπλέον σύμφωνα με τη βάση των χιλιομετρικών δεδομένων της Αγωνοθεσίας, η έκτακτη διαδρομή με συνυπολογισμό της θετικής διαφοράς που προέκυψε από την διάνυση της παράκαμψης συνολικά άγγιξε τα 13.800 μ.

Οι παραπάνω επίσημοι νικητές ανά κατηγορία αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των δρομέων προήλθε από την διάνυση της παραπάνω έκτακτης διαδρομής (13.8χλμ), παρόλαυτα υπήρξαν και δρομείς που με προσωπική τους ευθύνη, τιθέμενοι εκτός αγωνιστικής κατάταξης διένυσαν την συνολική διαδρομή (20χλμ) σύμφωνα με την κανονική εκκίνηση (10.30).

Για την διασφάλιση τόσο του υψηλού αγωνιστικού επιπέδου του Ερμονίκειου δρόμου όσο ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας την αυθόρμητη αγωνιστική ένταση, τις προπονητικές ανάγκες εν όψει του Μαραθωνίου της Αθήνας και την αξία της ιστορικότητας της διαδρομής η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων αποφάσισε τις παρακάτω ενέργειες ακολούθως:

α) την -νοητή- επιβάρυνση στον υπολογισμό του χρόνου τους με μια συμβολική αγωνιστική ποινή +5 λεπτών (penalty) προστιθέμενη στα +40 λεπτά (προπόρευσης)

β) την τιμητική ανάρτηση τους (με αστερίσκο πλάι στον αριθμό του δρομέα) στον πίνακα των τελικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τους χρόνους της Γραμματείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, λεπτομέρειες, νέα και στιγμιότυπα των Αγώνων, μπορείτε να  επισκέπτεστε την επίσημη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της Αγωνοθεσίας Ερμονικείων στο : www.facebook.com/Ermonikia ενώ για περαιτέρω επικοινωνία και αποστολή προτάσεων, παρατηρήσεων, προσωπικών εμπειριών (reports) αλλά και οποιουδήποτε σχετικού οπτικοακουστικού υλικού από τους Αγώνες, μπορείτε να απευθύνεστε στο επίσημο e-mail της διοργάνωσης : [email protected].

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ