ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φεύγοντας από την ταβέρνα θα παίρνουν μαζί και το λάδι τους

0

Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελλάδος προκαλεί η διευκρίνιση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ότι από 1/1/2018, στους χώρους μαζικής εστίασης, το ελαιόλαδο θα πρέπει υποχρεωτικά να διατίθεται στους πελάτες σε σφραγισμένη και μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία!

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒΙΤΕΛ, μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με αριθμό 91354/24 Αυγούστου 2017 (ΦΕΚ Β' 2983/30.8.2017), σχετικά με τους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ (Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών) και ειδικότερα για τη διάθεση ελαιολάδων, σε αρκετές περιπτώσεις επικρατούσε σύγχυση ως προς το πνεύμα του νομοθέτη, με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος να προκαλέσει σχετικό ερώτημα για την ερμηνεία της διατύπωσης «...πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης...». Και ειδικότερα, εάν η διάταξη αφορά σε ατομικές σφραγισμένες συσκευασίες οι οποίες μετά τη χρήση τους από τον καταναλωτή δε θα μπορούν να τύχουν καμιάς άλλης χρήσης ή αφορά και σε συσκευασίες μεγαλύτερου περιεχομένου, οι οποίες μετά την αποσφράγισή τους, εφόσον δε χρησιμοποιηθούν πλήρως, ή θα υπάρχει η δυνατότητα να τις πάρουν μαζί τους οι καταναλωτές ή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από επόμενους καταναλωτές, μέχρι εξάντλησης του περιεχομένου τους.

Από τη διευκρινιστική απάντηση που δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με το ανωτέρω θέμα προκύπτει ότι στον κάθε καταναλωτή θα σερβίρεται σφραγισμένη, μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία ελαιολάδου, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της.

Η συσκευασία όταν ανοιχτεί

Παρακάτω, ο ΣΕΒΙΤΕΛ μεταφέρει την επίσημη κυβερνητική διευκρίνιση, σύμφωνα με την οποία μία συσκευασία που θα ανοιχτεί θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της. Ή να την πάρει μαζί του ο καταναλωτής ή να επιστρέψει για χρήση στην κουζίνα σε περίπτωση που δε χρησιμοποιηθεί πλήρως. Επί του θέματος ο ΣΕΒΙΤΕΛ τονίζει πως για μία ακόμα φορά θεωρεί ότι με την προταθείσα λύση «επιτυγχάνονται οι στόχοι:

- της βελτίωσης, της προστασίας και της ανάδειξης της ποιότητας του ελαιολάδου,

- της διασφάλισης μεγαλύτερης διαφάνειας και νομιμότητας στον τρόπο λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και

- της προστασίας της υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτικού κοινού».

Η Υπουργική Απόφαση

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι η Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου προβλέπει ότι, «από τη 1/1/2018, το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων του άρθρου 69, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Στους παραβάτες για έλλειψη ενδείξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ».

Φετινή παραγωγή - Καλές οι πρώτες τιμές

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, να υπενθυμίσουμε ότι στην Πελοπόννησο έχουμε πρώτες τιμές στα 4,10 ευρώ το κιλό στο "μαυρολίσιο" λάδι της φετινής παραγωγής από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορυφασίου. Παράλληλα, αναγνωρίζεται από τους συνεταιριστές της περιοχής πως είναι μεγάλο το μέγεθος της ζημιάς από την παρατεταμένη ανομβρία, όχι μόνο στις ελαιοπαραγωγές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στις «ανταγωνίστριες χώρες», τονίζοντας όμως πως οι πρώτες τιμές πώλησης και σε άλλες περιοχές-βαρόμετρο (Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Κρανιδίου Ερμιονίδας) είναι όλες πάνω από 4 ευρώ και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς συγκλίνουν στη διατήρησή τους σε αυτά τα επίπεδα. Αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου και τιμές στα ίδια ή και σε καλύτερα επίπεδα με τα περυσινά αναμένονται κατά την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, Μανόλη Φραγκάκη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ