ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Χάρης Παπαδάκης: Γιατί μήνυσε τον Κρητικό Υπουργό Υγείας;

0

Τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, αλλά και την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Κατερίνα Αντωνίου, μήνυσε ο τέως πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας της Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) Χάρης Παπαδάκης, αναφέροντας - μεταξύ άλλων - ότι το ΕΚΑΠΤΥ «ήταν ένα…. πλυντήριο».

Ο κ. Παπαδάκης κατήγγειλε έκνομες ενέργειες στο Κέντρο, για το χρονικό διάστημα 2006 - 2015, μηνύοντας τους προϊσταμένους του για επιχείρηση συγκάλυψης των καταγγελλομένων από τον ίδιον σκανδάλων.

Ο Χάρης Παπαδάκης είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στη θέση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας της Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), θέση από την οποίαν εκπαραθυρώθηκε πολύ πρόσφατα, με υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. «Σε χρονικό διάστημα ενός μηνός από την τοποθέτησή του στο ΕΚΑΠΤΥ είχα καταλάβει απολύτως ότι το Κέντρο ήταν ένα πλυντήριο», εξηγεί ο ίδιος.

«Το ΕΚΑΠΤΥ διαθέτει δύο τεράστιους ορόφους με εργαστήρια, γεμάτα πανάκριβα μηχανήματα για την πιστοποίηση των ιατροτεχνολογικών υλικών, τα οποία είναι παροπλισμένα από τότε που έπαψε να εφαρμόζεται η νομοθεσία για τις προμήθειες στο ΕΣΥ…

Από τότε μέχρι σήμερα, το ΕΚΑΠΤΥ έχει πάψει να προσδιορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τα ιατροτεχνολογικά υλικά τα οποία ζητούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και δεν μεσολαβεί επίσης για χρόνια μεταξύ των νοσοκομείων και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), η οποία καταρτίζει τις σχετικές προκηρύξεις! Έχουμε το αίτημα για υλικά από τα νοσοκομεία, το οποίο πάει κατευθείαν στην ΕΠΥ…», αναφέρει.

Όπως εξηγεί ο Χάρης Παπαδάκης, το ΕΚΑΠΤΥ διαθέτει σήμερα ένα μόνιμο υπάλληλο, πενταμελές Δ.Σ., καθώς και πλήθος εξωτερικών συνεργατών.

Εκείνο το οποίο αδυνατεί να ερμηνεύσει ο Χάρης Παπαδάκης είναι η κίνηση του ΕΟΦ να αποστείλει αναφορά στην Ε.Ε., βάσει της οποίας, στη συνέχεια, η Κομισιόν ανέστειλε την πιστοποίηση των ΕΚΑΠΤΥ, με μία υποσημείωση: Εάν δεν διορθωθούν τα κακώς κείμενα στο Κέντρο, το ΕΚΑΠΤΥ να αναστείλει τη λειτουργία του.

Έναν ογκώδη φάκελο για την υπόθεση του ΕΚΑΠΤΥ μελετούν ήδη οι πλέον στενοί από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον ίδιον φάκελο έχει στα χέρια του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Μανιός, μία «χειροβομβίδα» η οποία ουδείς γνωρίζει πως θα χρησιμοποιηθεί, καθώς και εάν ο Ανδρέας Ξανθός και η Κατερίνα Αντωνίου μετατρέπονται, με αυτόν τον τρόπο, σε «ομήρους».

«Έχασαν τον έλεγχο με τα ανεκτέλεστα έργα»

Τα στοιχεία τα οποία διαθέτει ο Χάρης Παπαδάκης για το EKAΠTY χρονολογούνται από την εποχή κατά την οποία υπουργός Υγείας ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ μόνον ο νυν υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, έχει ζητήσει εγγράφως από το ΕΚΑΠΤΥ την επιστροφή 320.000 ευρώ, τα οποία είχε λάβει το 2007 το Κέντρο από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δημιουργήσει υποδομές για την κατασκευή ενός Κέντρου Υγείας σε μία περιοχή της Αλβανίας. Οι συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά, όμως, διεπίστωσαν ότι ουδέποτε εκτελέστηκε το συγκεκριμένο έργο.

«Κάποια στιγμή, στο ΕΚΑΠΤΥ έχασαν τον έλεγχο με τα ανεκτέλεστα έργα», μας εξηγεί ο Χάρης Παπαδάκης και σημειώνει επίσης ότι «εγώ ο ίδιος ανέστειλα περίπου 60 πιστοποιητικά για έργα στην Τουρκία, καθώς διεπίστωσα ότι απλώς το ΕΚΑΠΤΥ πουλούσε πιστοποιητικά στους Τούρκους, χωρίς να υπάρχει καμία πιστοποίηση!».

Γιατί μήνησε τον Υπουργό;

«Όλοι λένε ότι είναι το καλό παιδί. Στην πραγματικότητα είναι ο Ανδρέας Ξανθός εκείνος ο οποίος στηρίζει την Κατερίνα Αντωνίου, η οποία υπέγραψε τον απολογισμό του ΕΚΑΠΤΥ για το 2015, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις παρανομίες, οι οποίες έχουν διαπραχθεί στο ΕΚΑΠΤΥ, με τα ανεκτέλεστα έργα και τα υπέρογκα κονδύλια που 'χάνονταν' στη διαδρομή… Ανδρέας Ξανθός και Κατερίνα Αντωνίου λαφυραγώγησαν τα συναισθήματά μου, γιατί τους πίστευα, ενώ εκείνοι με έκλειναν ανεπαισθήτως έξω από τα τείχη.

Ο Ανδρέας Ξανθός και η Κατερίνα Αντωνίου ήθελαν ή το ΕΚΑΠΤΥ να συνεχίσει με το 'πάρτι' ή να 'σκάσει' το Κέντρο στα χέρια μου, να το κλείσω με δική μου ευθύνη! Ανδρέας Ξανθός και Κατερίνα Αντωνίου δεν ήθελαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΕΚΑΠΤΥ, γιατί θα υποχρεωνόταν ο ΕΟΦ να βάλει πολλά χρήματα στο ΕΚΑΠΤΥ και, έτσι, θα βλέπαμε όλοι σε τι κατάσταση είναι αυτό το περίφημο ταμείο του ΕΟΦ, το οποίο ουδείς ελέγχει, διαχρονικά μάλιστα, και ουδείς ζητεί λογαριασμό για τις εισροές σε αυτό και τις εκροές από αυτό.», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ