ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Χάρη στο Star Wars οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κρυμμένο μυστικό για το... σπέρμα

0

Η αγάπη των ερευνητών για το Star Wars και το φιλόδοξο εγχείρημά τους να δημιουργήσυν ένα μίνι-ντοκιμαντέρ για τη γονιμοποίηση των ωαρίων που να αποτελεί φόρο τιμής και να θυμίζει αισθητικά το διάσημο κινηματογραφικό έπος, έδωσε απαντήσεις για το πως κινούνται τα σπερματοζωάρια.

Ο λόγος για την ταινία μικρού μήκους "In the beginning" (Στην αρχή) που εμπνεύστηκαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wyss, Charles Reilly και Donald Ingber.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο, οι επιρροές του Star Wars είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς: Σκοτάδι, φώτα που παραπέμπουν σε άστρα (αλλά τελικά στην προκειμένη δεν είναι...), επιβλητική μουσική και ένας πρόλογος του τι θα παρακολουθήσουμε να απλώνεται στην οθόνη σαν να ταξιδεύει μέσα στο αχανές διάστημα.

Μόνη διαφορά, το εμβληματικό κείμενο της εισαγωγής: Αντί του "πριν από πολύ καιρό, σε ένα πολύ μακρινό γαλαξία", εδώ έχουμε "πριν από πολύ καιρό, σε μία πολύ μακρινή γωνιά του σύμπαντός μας"...

Οι δύο ερευνητές, πιστοί πάντα στο επιστημονικό τους όραμα, δεν δίστασαν θέλοντας να στήσουν μια οργιώδη οπτικά υπερπαραγωγή, να χρησιμοποιήσουν προηγμένο λογισμικό και ειδικά εφέ, που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο και τα video games.

Ξεφεύγοντας από τα "στενά" όρια της επιστημονικής οπτικής τους, πέτυχαν κάτι που δεν είχε ποτέ κανείς σκεφτεί: Να απεικονίσουν στον τελειότερο δυνατό βαθμό τη φυσική κίνηση των σπερματοζωαρίων. Οι επιστήμονες έχουν για πρώτη φορά σαφή εικόνα για το πως "κουνιέται" η ουρά των σπερματοζωαρίων στη διάρκεια του μεγάλου "ταξιδιού" τους, ώστε να αποκτούν την απαιτούμενη μέγιστη ταχύτητα, αυτή που θα οδηγήσει τελικά και τον "πρωταθλητή" στη γονιμοποίηση του ωαρίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ