ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εκταμιεύεται η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

0

Εκταμιεύεται η υποδόση των 800 εκ. ευρώ, ύστερα από το πράσινο φως που έδωσε το Euro Working Group, αλλά και την τελική έγκριση που έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης πριν από λίγο.

«Είμαι ικανοποιημένος που παρατηρώ τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να “ξεκαθαρίσει” τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ποσό των οφειλών μειώθηκε τους τελευταίους μήνες και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος ESM να ολοκληρωθεί εγκαίρως» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling.

«Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ΕΜΣ για την Ελλάδα θα φτάσει τα € 40,2 δισ., από συνολικό ποσό προγράμματος που είναι € 86 δισ. Συνολικά, ο ΕΜΣ και το EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 182 δισ. Ευρώ για την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης ως τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018», συμπλήρωσε ο επικεφαλής.

Νωρίτερα, πηγές του News 24/7 είχαν αναφέρει ότι η εισήγηση των θεσμών θα είναι θετική, αφού οι ελληνικές Αρχές έδωσαν αρκετά στοιχεία για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό κατέγραφε άλλωστε και έγγραφο των θεσμών που έχει διανεμηθεί ήδη στα μέλη του Euro Working Group.

Η εκταμίευση της υποδόσης των 800 ευρώ αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωζώνης συζήτησαν και την μέχρι τώρα πορεία της τρίτης αξιολόγησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ