ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ομογένεια γιόρτασε την Αρκαδική Εθελοθυσία με τον Όμιλο Βρακοφόρων στη Γερμανία

0

Συγκίνηση και δέος απ’ τους ομογενείς μας στο Ντίσελντορφ

Το Ενοριακό Κέντρο του Αποστόλου Ανδρέα έγινε «Αρκάδι»

Προσκεκλημένος του Συλλόγου Κρητών του Ντίσελντορφ και του προέδρου του Βαγγέλη Κοσμαδάκη βρέθηκε ο Όμιλος των Βρακοφόρων της Κρήτης το τετραήμερο 9, 10, 11 και 12 Νοέμβρη στη Γερμανία, για να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 151η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

Κεντρικός ομιλητής για την εθελοθυσία ήταν ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Στέλιος Κιαγιαδάκης, ο οποίος ανέλυσε το ιστορικό του δράματος σε μια σύντομη και μεστή ομιλία του βασισμένη σε κείμενα Τιμόθεου Βενέρη, Παντελή Πρεβελάκη, Αντώνη Τζανιδάκη και Κωστή Καλλέργη. Ιδιαίτερα το ποίημα του τελευταίου για το Αρκάδι συγκίνησε το κοινό το οποίο και καταχειροκρότησε τον ποιητή.

Η αποστολή του Ομίλου κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης όπου την επισκέφθηκαν πάρα πολλοί κρητικοί, η συνέχεια βέβαια σύμφωνα με το έθιμο δόθηκε στα σπίτια των ομογενών μας όπου τηρήθηκε το έθιμο κατά γράμμα και η φιλοξενία στο ακέραιο.

Όλα τα βράδια στήθηκαν γλέντια μέχρι πρωίας όπου η λύρα και το λαούτο, η ασκομπαντούρα και το μαντολίνο αντηχούσαν στις γειτονιές του Ντίσελντορφ.

Όσον αφορά την κεντρική εκδήλωση οι Βρακοφόροι ενθουσίασαν τόσο πολύ τον κόσμο που δεν τους άφηναν να κατέβουν απ’ τη χορεύτρα.

Το συγκρότημα του Γιώργη Ψαρουδάκη που συνόδευε μουσικά την αποστολή έκλεψε τις εντυπώσεις και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Γεγονός πάντως είναι ότι και αυτή η επίσκεψη του Ομίλου των Βρακοφόρων εκτός Ελλάδας έγραψε ιστορία. Όχι μόνο στο χορευτικό μέρος αλλά γενικότερα στο παραδοσιακό αλλά και στο ιστορικό, αφού το θέμα των εκδηλώσεων ήταν το Αρκάδι.

Αίσθηση έκαναν και οι μαντινάδες που ακούστηκαν τόσο αυτές που ήρθαν απ’ την Κρήτη όσο και αυτές που βγήκαν από τους εκεί Κρήτες. Όπως αυτή με την οποία τελείωσε την ομιλία του ο πρόεδρος του Ομίλου.

Όπου κι αν πάω θα τιμώ

το δοξασμένο Αρκάδι

γιατί ’χουν τα καντήλια του

αίμα μαζί με λάδι!!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ