ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έως 15 Δεκεμβρίου με το καλό η εξόφληση του τσεκ

0

Σταδακές και µεµονωµένες µικροπιστώσεις που κλείνουν εκκρεµότητες από τα παλιά προγράµµατα πραγµατοποιεί µέσα στο Νοέµβριο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, µε τους αγρότες να περιµένουν επί τοις ουσίας την επόµενη µεγάλη πληρωµή για την εξόφληση του τσεκ (περί το 1 δις ευρώ) που εκτιµάται ότι θα γίνει τη βδοµάδα 11 µε 15 ∆εκεµβρίου και αµέσως µετά την εξισωτική αποζηµίωση του 2017 ύψους 230 εκατ. ευρώ, κοντά στα Χριστούγεννα.

Στα µέσα ∆εκεµβρίου, έχει προγραµµατιστεί, σύµφωνα µε ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών, η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης (του 30% που αντιστοιχεί σε ποσό 427.329.000 ευρώ), του πρασινίσµατος (562.899.000 ευρώ) και της ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (37.527.000 ευρώ). Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό περί το 1 δις ευρώ, το οποίο αναµένεται να περιλαµβάνει και όσους έχουν λαµβάνειν δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, όσους αθροιστικά το συνολικό τους ποσό είναι µεγαλύτερο από τα 250 ευρώ, αλλά και όσες από τις εκκρεµότητες της προκαταβολής διευθετηθούν, αφενός από τους παραγωγούς µε υποβολή διοικητικών πράξεων και αφετέρου από τους αρµοδίους µε ολοκλήρωση των ελέγχων.

Αυτή η πληρωµή, όπως αναφέρει στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του Οργανισµού, Γιώργος Κέντρος, θα περιλαµβάνει και τους δικαιούχους της φόρµας 6, οι οποίοι έµειναν εκτός της προκαταβολής του Οκτωβρίου. Το ζητούµενο, ωστόσο, για τους εν λόγω παραγωγούς είναι ότι «τα χρήµατα που τους αναλογούν θα βγουν σύµφωνα µε τις µέσες τιµές δικαιωµάτων ανά περιφέρεια και όχι βάσει ιστορικών δικαιωµάτων» εξηγεί ο ίδιος.

Αυτό σηµαίνει ότι οι αγρότες, που εκµίσθωσαν όλα τους τα δικαιώµατα (Φόρµα 6), το 2014 ή νωρίτερα και δεν υπέβαλαν αίτηση το 2015, µε αποτέλεσµα να τα χάσουν, θα λάβουν τελικά µόλις το 1/3 της αξίας των δικαιωµάτων που πληρώνονταν αρχικά. Για παράδειγµα Αχαιός αγρότης που ελάµβανε πριν το 2015 τσεκ 200 ευρώ το στρέµµα για τα αµπέλια ή τις ελιές του κι εν συνεχεία δεν τα πήρε το 2015, γιατί τα µεταβίβασε ολοσχερώς, ακόµα κι αν σήµερα υποβάλλει αίτηση και λάβει δικαιώµατα από το Απόθεµα, σε καµιά περίπτωση δεν θα πληρωθεί πάνω από 70-80 ευρώ το στρέµµα.

Τέλη Νοεµβρίου η προκαταβολή της νέας Βιολογικής, ανοιχτό το σύστηµα για το 2016

Όσον αφορά τους ενταγµένους στη Βιολογική το 2017, τελική ηµεροµηνία για την προκαταβολή της έχει δοθεί για τα τέλη Νοεµβρίου, αλλιώς αν υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες θα πάει µε το νέο έτος, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Οργανισµού Πληρωµών Γιώργος Κέντρος. Οι συνδεδεµένες ενισχύσεις πάντως, δεν αναµένεται να πληρωθούν πριν τον Φεβρουάριο.

Εν τω µεταξύ, εδώ και µία εβδοµάδα είναι ανοιχτό το πληροφοριακό σύστηµα για τα βιολογικά του 2016, µε τις έτοιµες ∆ΑΟΚ να µπορούν να καταχωρούν τις λίστες των δικαιούχων, προκειµένου εντός 3 µε 5 ηµερών να µπορούν να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σηµειωτέον ότι το τελευταίο διάστηµα, πραγµατοποιούνται συνεχώς πιστώσεις τόσο για τη βιολογική γεωργία όσο και κτηνοτροφία για όσες ∆ιευθύνσεις ολοκληρώνεται ο έλεγχος από τους αρµόδιους του οργανισµού πληρωµών. Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο Γ. Κέντρο είναι να κλείσουν ει δυνατόν οι περισσότερες εκκρεµότητες από το προηγούµενο πρόγραµµα µέχρι το τέλος του έτους, αν και εκτιµάται ότι θα µείνουν και κάποια υπόλοιπα για το 2018.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ