ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αναστυλώθηκε το μοναστηριακό μετόχι στον Φοινικιά

0

Του Μανούσου Κλάδου

Στην ανακαίνιση και αξιοποίηση του Μετοχίου του Φοινικιά προχώρησε η Ενορία Σελλίων στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Πρόκειται για μια μοναστηριακή εγκατάσταση, η οποία είχε εγκαταλειφτεί από τα μέσα του περασμένου αιώνα και είχε ερειπωθεί.  Ένας μικρός ναός, μια φάμπρικα και μερικά κελιά, συγκροτούσαν το μικρό Μετόχι που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι καλόγεροι της Μονής Ρουστίκων Ρεθύμνου για να διαχειριστούν την πλούσια περιουσία, την οποία διατηρούσε εκεί το μοναστήρι τους. Σήμερα, ο χώρος αυτός, χάρις στις προσπάθειες του Πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννη Βάθη, ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων και αποτελεί ακόμα ένα αξιοσημείωτο και επισκέψιμο μνημείο για τον νότο του νομού μας.

ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ

Κάποτε, όλες οι μεγάλες μονές, προκειμένου να ελέγχουν και να φροντίζουν τις περιουσίες τους, ήταν αναγκασμένες να χτίζουν μικρά μετόχια προκειμένου να μπορούν οι καλόγεροι να μεταφέρονται και να στεγάζονται σε αυτά, ώστε να ασκούν με σχετική άνεση τα διακονήματα των αγροτικών εργασιών. Ήταν σαν μικρές μονές με ναό και μοναχικά κελιά και αποθηκευτικούς χώρους ενώ ανάλογα με τα αγροτικά εισοδήματα, πιθανόν να διέθεταν φάμπρικες, αν ήταν σε μεγάλες εκτάσεις με ελιές ή πατητήρια, αν επρόκειτο για αμπέλια και ανάλογα για κάθε άλλο εισόδημα.

Η ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗ

Από το 2009 και μετά, με εγκεκριμένη μελέτη της εφορίας αρχαιοτήτων ξεκίνησε η αναστύλωση της μονής. Σύμφωνα με τον εφημέριο π. Ιωάννη Βάθη, τα χρήματα για το έργο εξασφαλίστηκαν με δωρεές των πιστών προς την ενορία, που χρηματοδοτεί το έργο. Σήμερα έχουν αποκατασταθεί το καθολικό, η φάμπρικα και τα γύρω από αυτά κτίσματα. Μάλιστα έχει διαμορφωθεί χώρος που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο με πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα.

«Θέλουμε να λειτουργεί ως λατρευτικός αλλά και λαογραφικός χώρος και ελπίζουμε να μας βοηθήσει ο Θεός να συνεχίσουμε» είπε ο Παπά – Γιάννης για το μετόχι αυτό, το οποίο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από τα Σελλιά με θέα το απέραντο γαλάζιο του Νότιου Κρητικού Πελάγους.

Ο ίδιος τόνισε, πως «Εορτάσαμε και φέτος τη Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Φοινικιά. Η αναστήλωση του Φοινικιά με τη βοήθεια όλων των Σελλιανών, και πολλών φίλων, βρίσκεται στη φάση της αποπεράτωσης. Το όλο έργο είναι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας όλης της τοπικής κοινωνίας και με τη βοήθεια του Θεού δεν βρήκαμε πόρτα κλειστή σε κανένα αίτημα μας.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ