ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντίδοτα οθόνης

0

Δεν είναι καινούρια πληροφορία. Τα παιδιά δαπανούν πλέον περισσότερο χρόνο στις «οθόνες» στη ζωή τους παρά σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Εξαρτάται από τους γονείς να αναλάβουν την ευθύνη για την κοινωνική, αναπτυξιακή, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, διασφαλίζοντας ότι ο χρόνος της οθόνης δεν καταλαμβάνει τον περισσότερο  χρόνο τους. Συμφωνώντας ότι ναι, είναι φοβερό τα παιδιά να στερούνται σημαντικών άλλων δραστηριοτήτων λόγω της συμμετοχής τους στις οθόνες δεν αρκεί. Πρέπει οι γονείς να είναι πιο ενεργοί κάνοντας κάτι γι' αυτό.

 

 Αντίδοτα Οθόνης:

Αντισταθείτε στον πειρασμό των οθόνων. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σωστό πρότυπο για τα παιδιά. Κλείστε την τηλεόραση. Βγείτε από τον υπολογιστή. Αφήστε το τηλέφωνο. Τώρα αναλάβετε ενεργό ρόλο σε άλλες αναζητήσεις, ειδικά σε δραστηριότητες που αφορούν τα παιδιά.

Βγείτε με τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά να έχουν 60 λεπτά δραστηριότητας σε εξωτερικό χώρο την ημέρα. Ναι, στείλτε τους έξω για ανεξάρτητο παιχνίδι. Αλλά επίσης βγείτε μαζί τους.

Απαγόρευση ηλεκτρονικών κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Τα παιδιά που ευδοκιμούν στη ζωή είναι τα παιδιά που μαθαίνουν να μιλούν και να ακούν από τους ενήλικες που τους αγαπούν. Τα παιδιά που πηγαίνουν καλά στο σχολείο είναι εκείνα των οποίων οι γονείς ενδιαφέρονται πραγματικά να μοιραστούν πληροφορίες και να επικοινωνήσουν διαφορετικές απόψεις. Παρατείνετε το δείπνο. Εισάγετε ενδιαφέροντα θέματα. Ζητήστε τις απόψεις τους. Παίξτε παιχνίδια λέξεων.

Κρατήστε τηλεοράσεις και υπολογιστές έξω από τα δωμάτια των παιδιών. (Είναι πραγματικά απαραίτητο;) Θα έχετε περισσότερο έλεγχο για το τι και πότε παρακολουθούν.

Κρατήστε τον υπολογιστή στην κουζίνα ή το καθιστικό, όπου μπορείτε εύκολα να παρακολουθείτε τις τοποθεσίες που επισκέπτονται τα παιδιά σας και τι κάνουν. Έχετε σαφείς κανόνες σχετικά με το τι είναι κατάλληλο για την ηλικία και σύμφωνα με τις οικογενειακές σας αξίες. Καθορίστε μια ημερήσια προθεσμία για χρήση που δεν σχετίζεται με το σχολείο.

Μην επιτρέπετε τη χρήση των smartphones και των τηλεοράσεων όταν πρόκειται να διαβάσουν ή να ολοκληρώσουν ένα σχολικό πρόγραμμα. Πρέπει να μάθουν πώς να επικεντρωθούν αν θέλουν να πετύχουν στο σχολείο.

Να είστε πιστοί στον δικό σας τρόπο σκέψης. Μην “λυγίζετε” από το παιδάκι που γκρινιάζει και απαιτεί. Γίνετε ο γονέας. Είναι δική σας δουλειά να ενθαρρύνετε τις υγιείς συμπεριφορές και να περιορίσετε τις ανεπιθύμητες  - μερικές φορές αυτό σημαίνει να παίρνετε δυσάρεστες αποφάσεις. Πάρετε  αυτές τις δύσκολες αποφάσεις για τα παιδιά σας. Και κινηθείτε πάντα στο επόμενο βήμα που εξηγείτε γιατί πήρατε αυτή την απόφαση - αυτό θα τα βοηθήσει να ακολουθήσουν τους κανόνες και κάποια μέρα να επιλέγουν μόνα τους.

Ο χρόνος των παιδιών μας είναι πολύτιμος. Ποτέ δεν θα μάθουν τόσο εύκολα όσο και όταν είναι νέοι. Εναπόκειται σε εμάς ως γονείς να τους διδάξουμε πώς να αναπτύξουν τις κοινωνικές, σωματικές και πνευματικές τους δεξιότητες.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ