ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκπαιδευτικά προγράμματα στην κοινότητα από το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ «Μαζί Μπορούμε»

0

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ ΄΄ Μαζί Μπορούμε ΄΄, μια δομή που ξεκίνησε ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου από τον Σεπτέμβριο 2016,  προσφέρει και φέτος ένα δωρεάν πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης σε 22 ωφελούμενα παιδιά με αναπηρία, κάθε απόγευμα στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου.

Μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δράσεων διοργανώνει μια  σειρά εξωτερικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την περσινή χρονιά  λειτουργίας του, αλλά και την φετινή που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2017.

Πρωταρχικός στόχος μας μέσα από το ΚΔΑΠ - ΑμεΑ είναι να προσεγγίσουμε την αναπηρία με μια πιο εξωστρεφή ματιά, μέσα από την σχέση και την αλληλεπίδραση με τη γειτονιά, την κοινότητα και ευρύτερα την κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτά ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και με την υποστήριξη φιλόξενων φορέων και επιχειρήσεων οι εκπαιδευτικές δράσεις μας με τίτλους :

  • Γνωρίζοντας την Αυτοκίνηση
  • Μικρογεύματα – Ροφήματα
  • Σημεία της Πόλης
  • Μαθήματα Ζαχαροπλαστικής

Έτσι λοιπόν το ΚΔΑΠ - ΑμεΑ ΄΄Μαζί Μπορούμε΄΄ συνεχίζει και φέτος δυναμικά τις δράσεις του στα πλαίσια  εβδομαδιαίου και οργανωμένου Εξωτερικού Προγράμματος στην Κοινότητα για τους εφήβους. Βασικός στόχος της ομάδας των εφήβων είναι η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, οι οποίες είναι σημαντικές στην προώθηση της λειτουργικής επικοινωνίας και κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς. Οι έφηβοι καλούνται λοιπόν να εξελίξουν τέτοιες δεξιότητες, όχι μόνο στα πλαίσια του ΚΔΑΠ αλλά και σε διαφορετικά περιβάλλοντα με στόχο την γενίκευσή τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε έξοδό τους, τα παιδιά διδάσκονται να κυκλοφορούν με υπευθυνότητα και ασφάλεια στους δρόμους ακολουθώντας τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, αλλά και να διαχειρίζονται τα χρήματα κατ΄ ευκαιρία.

Ακόμα, κατά την διάρκεια του προγράμματος στο ΚΔΑΠ – ΑμεΑ πραγματοποιείται εξατομικευμένα αλλά και στα πλαίσια ομάδας, εκπαίδευση σε Δεξιότητες Καθημερινής Ζωής. Στόχος μας είναι οι έφηβοι να αποκτήσουν την μέγιστη δυνατή αυτονομία κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το φαγητό, η μαγειρική, η υγιεινή, καθημερινές εργασίες στο χώρο  (σκούπισμα, σφουγγάρισμα), ψώνια κτλ.

Οι εκπαιδευτές επιλέγουν και οργανώνουν κάθε εξωτερική δράση με γνώμονα την καταλληλότητά της, τους στόχους της ομάδας αλλά και τη διασκέδαση. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε supermarket, καφετέριες και χώρους εστίασης. Έχουμε επίσης φτιάξει τα δικά μας τοστ, χυμούς και γλυκά συνδυάζοντας δεξιότητες και προωθώντας την ανεξαρτησία.

Ήδη οργανώνονται οι επόμενες δράσεις μας σε μουσεία, εργαστήρια χειροτεχνίας, αθλητικούς χώρους, χώρους ψυχαγωγίας, μουσικά και θεατρικά δρώμενα.

Είναι πολύτιμη η βοήθεια των εθελοντών μας, που στηρίζουν και πλαισιώνουν κάθε μας δράση, ενώ ταυτόχρονα με την ενεργή συμμετοχή τους συνδράμουν στις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων σε επίπεδο ομάδας αλλά και με τους ίδιους, προβάλλοντας θετικά πρότυπα συμπεριφοράς και επικοινωνίας και επιδρώντας έτσι σημαντικά στην κοινωνικοποίησή τους.

Σταθερός και μακροπρόθεσμος στόχος είναι πάντα η αλληλεπίδραση με την κοινότητα, δουλεύοντας όχι μόνο το κομμάτι της ένταξης σε αυτήν αλλά και την ευαισθητοποίηση της σε ό,τι αφορά τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού σε μία κοινωνία μαθαίνοντας να ζούμε όλοι μαζί, μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι.

Τέλος μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, στοχεύουμε στην ανεξαρτητοποίηση και την δημιουργική ενασχόληση ατόμων με ιδιαιτερότητες στην ενήλικη ζωή τους και μακροπρόθεσμα στην επαγγελματική τους απασχόληση μέσα από ένα ελεγχόμενο, δομημένο εργασιακό περιβάλλον, με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους ως ενήλικοι πολίτες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ