ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Μυστηριώδης «τρύπα» μήκους 30 μέτρων ανακαλύφθηκε στη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα

0

Η χρήση υποατομικών σωματιδίων που «εμφανίζονται» στην κοσμική ακτινοβολία αποκάλυψε ένα μεγάλο κενό στο εσωτερικό της πυραμίδας: έχει μήκος 30 μ. και μια εγκάρσια τομή όμοια με εκείνη της Μεγάλης Στοάς η οποία βρίσκεται από πάνω του.

Η τεχνολογία αιχμής της σωματιδιακής φυσικής μπαίνει για άλλη μια φορά στην υπηρεσία της αρχαιολογίας με θεαματικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας τα μιόνια, υποατομικά σωματίδια που «εμφανίζονται» στην κοσμική ακτινοβολία, επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να δουν το εσωτερικό της δομής της Πυραμίδας του Χέοπα.

Γνωστό και ως Μεγάλη Πυραμίδα της Γκιζας το μνημείο, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου, υπολογίζεται ότι χτίστηκε ως τάφος γύρω στο 2.500 π.Χ.. Παρ’ όλα αυτά ο ακριβής τρόπος κατασκευής του παραμένει μυστήριο, το οποίο διχάζει τους αρχαιολόγους. Προκειμένου να ανακαλύψει περισσότερα για την εσωτερική δομή του, οι ερευνητές από την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ιαπωνία με επικεφαλής τον Μεχντί Ταγιούμπι και τον Κουνιχίρο Μορισίμα εφήρμοσαν μια πρωτοποριακή τεχνική απεικόνισης με ακτίνες μιονίων.

Όπως περιγράφουν σε άρθρο τους στο περιοδικό «Nature», τα μιόνια αποκάλυψαν ένα μεγάλο κενό στο εσωτερικό της πυραμίδας: έχει μήκος 30 μ. και μια εγκάρσια τομή όμοια με εκείνη της Μεγάλης Στοάς η οποία βρίσκεται από πάνω του. Η ακριβής δομή και ο ρόλος του κρυμμένου ως τώρα κενού παραμένουν άγνωστα – περαιτέρω μελέτες ίσως δώσουν μια απάντηση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ