ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Νόσος του Πάρκινσον

0

Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε πολλές νευρολογικές παθήσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Σήμερα θα εστιάσουμε στη νόσο του Πάρκινσον παρουσιάζοντας συνοπτικά τον τρόπο που μπορεί η λογοθεραπεία να φανεί χρήσιμη σε αυτούς τους ασθενείς. Πρέπει να τονιστεί ότι είναι πολύ σημαντικό η θεραπευτική παρέμβαση να ξεκινήσει όσο πιο σύντομα γίνεται μετά τη διάγνωση για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ειδικά σε προοδευτικές ασθένειες όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον είναι ζωτικής σημασίας.

Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτική διαταραχή κίνησης που προκαλείται από την απώλεια της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή. Tα άτομα με Πάρκινσον εμφανίζουν μια σειρά συμπτωμάτων. Η βάδιση, η ισορροπία και άλλες λειτουργίες του σώματος που σχετίζονται με την κίνηση, όπως η ομιλία, η κατάποση και η πέψη επηρεάζονται. Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με Πάρκινσον με αρκετές από τις αλλαγές που αντιμετωπίζουν.

1) Ομιλία και φωνή

Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 90% των ατόμων με νόσο του Parkinson θα αναπτύξει προβλήματα ομιλίας και / ή φωνής. Η μαλακή ομιλία είναι ένα κοινό πρόβλημα. Το άτομο με Πάρκινσον δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η φωνή τους είναι τόσο χαμηλή. Τα εντατικά προγράμματα φωνητικών ασκήσεων μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φωνής σε φυσιολογικά επίπεδα.

2) Κατάποση

Οι ίδιες δομές που συμμετέχουν στην παραγωγή ομιλίας και φωνής αποτελούν επίσης μέρος του μηχανισμού κατάποσης. Λόγω της φύσης της νόσου πολύ συχνά οι ασθενείς ενδέχεται να έχουν δυσκολίες στην κατάποση και κατ’ επέκταση να αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους. Ένας λογοθεραπευτής αξιολογεί, εντοπίζει και αντιμετωπίζει τις διαταραχές κατάποσης και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα με τη νόσο.

3) Γνωστική λειτουργία

Οι αλλαγές στη μνήμη, την προσοχή, την οργάνωση και την επίλυση προβλημάτων μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής ή / και της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον. Οι λογοθεραπευτές, για να βοηθήσουν τους ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον και τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα τους, παρέχουν στρατηγικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές.

5) Διατήρηση.

Σε μια προοδευτική διαταραχή όπως η νόσος του Πάρκινσον είναι ευκολότερο να ενισχυθούν και να διατηρηθούν οι φθίνουσες λειτουργίες από  ό, τι είναι να αποκατασταθούν αργότερα. Η έγκαιρη παρέμβαση μας επιτρέπει να διατηρούμε σε καλά επίπεδα την ομιλία, τη φωνή, την κατάποση και τη γνωστική λειτουργία, ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν. Ο ασθενής και ο λογοθεραπευτής μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι ώστε να διατηρήσουν διάφορες λειτουργίες, να εντοπίσουν τους θεραπευτικούς στόχους και να δημιουργήσουν τις ευκαιρίες για τον κοινωνικό προσανατολισμό του ασθενούς και του περιβάλλοντός του.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ