ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ν. Δρανδάκης, Μ. Ασημομύτη, Γ. Τσιγδινός τρεις Ρεθεμνιώτες που τίμησαν την εκπαίδευση και την ιστορία της

0

Εκδήλωση για τρεις σημαίνοντες Ρεθεμνιώτες, που τίμησαν την εκπαίδευση και των τριών βαθμίδων και ερεύνησαν την ιστορία της, διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης. Πρόκειται για τον πανεπιστημιακό καθηγητή Νικόλαο Δρανδάκη, για την καθηγήτρια Μαριέττα Ασημομύτη-Εκκεκάκη και για τον δάσκαλο Γεώργιο Τσιγδινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 7.00-9.00 μ.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού  και αποτελεί συνέχεια άλλων του Μουσείου, που περιλαμβάνουν την τίμηση το έτος 2007 της μεγάλης εκπαιδευτικού των σχολείων του παροικιακού Ελληνισμού Αργίνης Φραγκούλη, των σημαντικών γυναικών εκπαιδευτικών περασμένων ιστορικών περιόδων Αικατερίνης Σαουνάτσου, Αμαλίας Μανουσάκη-Ζαννιδάκη, Φατουμέ Κουμαριτάκη, Χρυσής Αθανασιάδου, Μαρίας Σταμαθιουδάκη, Στρατονίκης Ουγιάρογλου και Μαρίας Αλεφαντινού και των σημαινόντων ανδρών εκπαιδευτικών Εμμανουήλ Λουρωτού, Εμμανουήλ Γενεράλι, Μιχαήλ Πρεβελάκη και Αλέξανδρου Ψαράκη - Ψαρουδάκη.

Το Μουσείο όμως δεν τιμά μόνο εκπαιδευτικούς του παρελθόντος αλλά και του παρόντος και του μέλλοντος! Έτσι, λίγο πριν την αναχώρησή του από το Ρέθυμνο, το 2015, τίμησε τον δάσκαλο του πρωτοποριακού σχολείου του Φουρφουρά Άγγελο Πατσιά, μαζί με τους συνεργάτες του Γεωργία Μποσδελεκίδου, Στάθη Παπαδόπουλο, Μαρία Χαριτάκη, Παναγιώτα Ρόπαλη, Αγγελική Κούρτογλου και Γιάννη Μανωλακάκη. Πέρυσι σε μεγάλη εκδήλωση στον αύλειο χώρο του στην Αμνάτο, το Σχολικό Μουσείο τίμησε για την προσφορά τους στη προώθηση των φυσικών επιστημών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τρεις εκλεκτούς εκπαιδευτικούς, τον Αντώνη Δαφέρμο, τον Κώστα Μυγιάκη και τον, αείμνηστο πια, Νίκο Τυροκομάκη.

Γεώργιος Ν. Τσιγδινός

Ο Γεώργιος Τσιγδινός γεννήθηκε στον Κισσό Αγίου Βασιλείου το έτος 1948 και ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά μιας παραδοσιακής αγροτικής  οικογένειας. Στη γενέτειρά του φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο, ενώ γυμνασιακές σπουδές έκανε στο Ρέθυμνο και στο Σπήλι. Στη συνέχεια φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και αποφοίτησε το 1971.

Το 1974 διορίστηκε αναπληρωτής δάσκαλος και δύο χρόνια αργότερα μόνιμος, στην Περιφέρεια Χανίων, όπου υπηρέτησε σε σχολεία των Επαρχιών Κισάμου, Σελίνου και Αποκορώνου. Στο Νομό Ρεθύμνης υπηρέτησε σε σχολεία των πρώην επαρχιών Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και στην πόλη του Ρεθύμνου.

Από το Δεκέμβρη του 1982 μέχρι τον Αύγουστο του 1986 αποσπάστηκε και υπηρέτησε στη θέση του Γραμματέα Λαϊκής Επιμόρφωσης Νομού Ρεθύμνης και στη συνέχεια προσέφερε της υπηρεσίες του από τη θέση του Γραμματέα του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνης. Παράλληλα  προσέφερε τις υπηρεσίες του και ως Γραμματέας στη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας.

Το έτος 1990 επέστρεψε στην οργανική του θέση στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και για δύο σχολικά έτη, από το 1996 ως το 1998, είχε την ευθύνη της διεύθυνσης της σχολικής αυτής μονάδας ως αναπληρωτής Διευθυντής. Το 1998 ορίστηκε Διευθυντής στο νεοϊδρυθέν τότε 15ο Δημοτικό Σχολείο. Στη θέση αυτή υπηρέτησε επί οκτώ σχολικά έτη και ανέλαβε την ευθύνη της οργάνωσης και της πρώτης λειτουργίας της νεοσύστατης μεγάλης σχολικής μονάδας με επιτυχία. Μετά από 34 χρόνια υπηρεσίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνταξιοδοτήθηκε τον Νοέμβριο του 2007.

Παράλληλα με τις υπηρεσιακές και τις οικογενειακές του υποχρεώσεις υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Κοινωνικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κισσανών «Το Άγιο Πνεύμα» και διετέλεσε πρόεδρός του επί σειρά ετών. Την περίοδο 1990-1995 διετέλεσε και πρόεδρος της «Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων επαρχίας Αγίου Βασιλείου». Το διάστημα αυτό και μέχρι το 1996 είχε την ευθύνη για την έκδοση της μηνιαίας εφημερίδας «Κέντρος», δημοσιογραφικού οργάνου του προαναφερόμενου φορέα.

Ο Γεώργιος Τσιγδινός δραστηριοποιήθηκε και στην Αυτοδιοίκηση.  Συμμετείχε κι έζησε ενεργά όλες τις θεσμικές αλλαγές της.  Εκλέχθηκε ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Επαρχίας Αγίου Βασιλείου στις αρχές του 1993 και συμμετείχε ανελλιπώς στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Νομού Ρεθύμνης μέχρι το τέλος του 1994. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε και αναπληρωματικό μέλος του νεοσύστατου  θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Συμμετείχε στις εκλογές του Οκτωβρίου 1994 για την ανάδειξη του πρώτου αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου (1995-98) και εκλέχτηκε, υπηρετώντας συνολικά για έξι χρόνια τον θεσμό αυτό. Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μεταπήδησε στη συνέχεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Το 2002 εκλέχτηκε δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λάμπης. Εκλέχτηκε ξανά στο Δήμο (πλέον Αγίου Βασιλείο) το έτος 2010 και το διάστημα 2013-2014 διετέλεσε Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα στα θέματα πολιτισμού και παιδείας.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές, έβρισκε χρόνο να ασχοληθεί και με το αγαπημένο του θέμα, δηλαδή την ανάδειξη της ιστορικής Μονής και Σχολής Αγίου Πνεύματος. Ασχολήθηκε για το θέμα αυτό δραστήρια επί τριάντα ολόκληρα χρόνια (1980-2010). Δεν μπόρεσε ποτέ να συμβιβαστεί με την απαξίωση, τη βεβήλωση και την κακοποίηση, που είχε υποστεί αυτό το ιστορικό μνημείο, συμπεριφορές τις οποίες θεωρούσε ανεπίτρεπτες και αναντίστοιχες με τις πολύπλευρες και εθνωφελείς υπηρεσίες του χώρου κατά τη μακραίωνη ιστορία του. Για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορίας της Μονής και της Σχολής και τη ανακαίνισή της τιμήθηκε από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, δια του Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων, με την ανώτατη διάκρισή της, τον Σταυρό των Αποστόλων Παύλου και Τίτου το έτος 2012.

Είναι παντρεμένος με την Νηπιαγωγό Κωστούλα Βολτυράκη, με την οποία και απέκτησαν τρία παιδιά. Το συγγραφικό του έργο απαρτίζεται από τα βιβλία «Μνημεία, ιστορία, παράδοση Κισσού Αγίου Βασιλείου», έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κισσανών, στο Ρέθυμνο το 1986, «Η Μονή και η Σχολή Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Αγίου Βασιλείου» σε δύο εκδόσεις, η δεύτερη της Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος  το 2010 και «Δαριβιανά ή Νταριβιανά, το χωριό του Δαρίβα». Κι ακόμη από εκατοντάδες άρθρα του με ιστορικό, λαογραφικό, αναπτυξιακό και ποικίλο άλλο περιεχόμενο, που έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τοπικό τύπο. Πολλά από αυτά αναφέρονται στην ιστορία της εκπαίδευσης, με πιο χαρακτηριστικό εκείνο με τον τίτλο «Το σχολειό του Σταυρέ, βοήθει μοι».

Η εκδήλωση του Σχολικού Μουσείου

Της τελετής τίμησης των τριών σημαινόντων Ρεθεμνιωτών εκπαιδευτικών, της οποίας συντονιστής θα είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου Βασίλης Βαμβακάς, θα προηγηθεί μια σύντομη αναφορά στο έργο του Μουσείου από τον Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γιώργο Κανακάκη. Ως γνωστόν, το Μουσείο ιδρύθηκε το 1999 από τον τότε Δήμο Αρκαδίου, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου, του Τμήματος Περιβαλλοντικής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ενημέρωσης «Φάλκονας», στις εγκαταστάσεις του κλειστού Δημοτικού Σχολείου Αμνάτου. Από το έτος 2012 το Μουσείο περιήλθε στον Δήμο Ρεθύμνης και αμέσως μετά ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχοντας φιλοξενήσει μέχρι σήμερα σε ξεναγήσεις, εκδηλώσεις και έρευνες περισσότερους από 3000 πολίτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, μεμονωμένους και σε ομάδες. Παράλληλα έχει προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε περισσότερους από 7.500 μαθητές όλων των επιπέδων της εκπαίδευσης, κυρίως από το νομό Ρεθύμνου αλλά και από το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου «Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο (1795-1940). Σχολικό και διδακτηριακό δίκτυο», που στηρίζεται στη διδακτορική διατριβή του Επιμελητή του Μουσείου και υπογράφοντος το άρθρο αυτό. Θα το παρουσιάσουν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης Νίκος Παπαδογιαννάκης, η ιστορικός Αγγελική Βλαχοπούλου και ο πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης Γιάννης Παπιομύτογλου. Συντονίστρια της παρουσίασης θα είναι η Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ