ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οσμή σκανδάλου στο Ρέθυμνο με κτηνοτροφικές επιδοτήσεις - έρευνα διεξάγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

0

Το ενδεχόμενο σκανδάλου με κοινοτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από κτηνοτρόφους στον νομό Ρεθύμνου και σε άλλες περιοχές της χώρας διερευνούν τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα.

Οι υποψίες για σκάνδαλο κινήθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ από το γεγονός ότι δεκάδες κτηνοτρόφοι φέρονται ως διά μαγείας να απέκτησαν μέσα σε μία χρονιά χιλιάδες πρόβατα.

Στο Ρέθυμνο- σύμφωνα με πληροφορίες- περίπου 80 κτηνοτρόφοι, νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μόλις πέρυσι εντάχθηκαν στο δημοφιλές πρόγραμμα των νέων αγροτών, θα πρέπει να αποδείξουν το πώς αυξήθηκε τόσο γρήγορα και τόσο πολύ το ζωικό τους κεφάλαιο.

Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι εμφανίζονταν πέρυσι να είχαν ελάχιστα πρόβατα, φέτος όμως με τις νέες τους δηλώσεις, εμφανίζονται να έχουν χιλιάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, κραυγαλέα φέρεται να είναι η περίπτωση νέου κτηνοτρόφου, ο οποίος πέρυσι είχε λίγες εκατοντάδες πρόβατα και φέτος 6.500 πρόβατα.

Ένας εκ των νεαρών κτηνοτρόφων μάλιστα, ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ ετησίως, ως βασική ενίσχυση. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το ποσό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού η ενίσχυση που ζητάει είναι η βασική.

Ζητούν αποδείξεις για να δώσουν 2 εκατομμύρια ευρώ

Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλουν επιστολές, με τις οποίες διατυπώνονται εύλογα ερωτήματα, όπως πώς απέκτησαν τα πρόβατα αυτά μέσα σε μία χρονιά, αν τα αγόρασαν, από ποιους, πού βρίσκονται τα τιμολόγια και τα νόμιμα έγγραφα των δημόσιων κτηνιατρείων που επιβάλλεται βάσει νόμου να έχουν, ενώ έχει ζητηθεί να γίνει ακόμα και αιμοληψία. Πάντως εάν ισχύει το ενδεχόμενο να πρόκειται για σκάνδαλο και μάλιστα ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, τότε δύο τινά ενδέχεται να ισχύουν:

Είτε οι νεαροί κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να παραθέσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατά συνέπεια δεν θα τους εγκριθούν αυτές οι επιδοτήσεις και θα κινηθεί η νόμιμη διαδικασία, είτε αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για σκάνδαλο, τότε θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα ακόμα και από δημόσιες Αρχές, δηλαδή κτηνιατρεία.

Τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είπε στην «Π» η ίδια πηγή, είναι πιθανό να ελέγξει ακόμα και κτηνιάτρους και γιατί όχι και δικούς του υπαλλήλους.

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα σκάνδαλο και οι κτηνοτρόφοι να προσκομίσουν ομαλά όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να αποδείξουν πως σε μία χρονιά υπερπολλαπλασίασαν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Μοιράζουν ειδοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Π», η διανομή των ειδοποιητηρίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως λόγω κάποιων «τεχνικών» δυσκολιών, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Π» και δήλωσε ότι «στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δίκαιη καταβολή του εθνικού αποθέματος πραγματοποιεί ελέγχους σε περιοχές της χώρας, όπου το θεωρεί αναγκαίο με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ