ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ψεύτης και η ‘columella’ του

0

Αλήθεια, μπορείτε να καταλάβετε πότε ο συνομιλητής σας ψεύδεται?

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι λέμε ψέματα κάποια στιγμή, ακόμα και στους εαυτούς μας.

Ερευνώντας εφημερίδες προηγουμένων εποχών, συχνά βρίσκομαι αντιμέτωπη με ‘ελαφρά’ άρθρα, στα οποία οι συγγραφείς δίνουν οδηγίες ‘ανιχνεύσεως’’ του ανθρώπινου ψέματος. Σχεδόν όλα απευθύνονται σε γυναίκες. Οι οδηγίες  προς τις επίδοξες ‘Sherlock Holmes’ δίνονται από πεπειραμένες ‘agony aunts’, των οποίων ειδικότητα, φαντάζομαι, είναι η μακρόχρονη έκθεση στο ψέμα.

 

Η Sarah Raney της Daily Mail όμως, βασισμένη στα λεγόμενα τριών ειδικών, και τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης μελέτης, παραθέτει ένα- ένα τα σημεία συμπεριφοράς ενός άνδρα, τα οποία πρέπει η ανοιχτομάτα σύντροφος να παρατηρήσει, σε κλάσματα δευτερολέπτων, και να τσακώσει τον ψεύτη.

Από ότι φαίνεται, κατά τους ειδικούς πάντα, και όχι εμένα, το μόνο που χρειάζεται για να καταλάβεις αν ο άντρας ψεύδεται, είναι να τον παρατηρήσεις. Αντιθέτως, το γυναικείο ψέμα γίνεται εμφανές μόνο από την επιλογή συγκεκριμένων εκφράσεων.

Πίσω στο ανδρικό ψέμα όμως, και πιο συγκεκριμένα, όχι μόνο το συζυγικό. Αν θέλετε, μπορείτε να συμπεριλάβετε και το ψέμα του πολιτικού.

  • Η αντρική μύτη , πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς είπαμε, μεγαλώνει όπως του Πινόκιο. Αυτό οφείλεται στην περιοχή ‘columella’, στη βάση της μύτης, η οποία είναι μεγαλύτερη στους άνδρες. Κατά το ανδρικό ψέμα, τα αγγεία της columella διαστέλλονται, και η μύτη φαίνεται μεγαλύτερη. Επίσης, η διαστολή αυτή προκαλεί φαγούρα, με αποτέλεσμα ο ψεύτης να ξύνει τη μύτη του. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε άνδρα πρωθυπουργό, οποιασδήποτε εθνικότητας, παρατηρήστε τη μύτη του. Μήπως σας φαίνεται μεγαλύτερη?

 

  • Υπάρχουν 43 ολόκληροι μύες στο ανθρώπινο πρόσωπο, τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους, και ταυτόχρονα. Σύμφωνα με την ειδικό Renee Ellory, κανείς δεν χρειάζεται να πει πως αισθάνεται. Το υποσυνείδητο, και επίσης, ότι θέλουμε να κρύψουμε, ‘ρέει’ μέσα από τις ακούσιες κινήσεις αυτών των 43 μυών. Άλλοτε τα χείλη συσφίγγονται, άλλοτε σχηματίζουν ένα ‘βεβιασμένο’ χαμόγελο, άλλοτε τα φρύδια ανασηκώνονται.

 

  • Και τέλος, η στιγμιαία σιωπή. Όταν έρθει μια ‘καλή’ ερώτηση και δεν επιστρέψει άμεση απάντηση, αλλά ένα ‘εμμμ’, ή ένα ‘να σου πω την αλήθεια’, με μια μικρή παύση, τότε ο ψεύτης ‘αγοράζει’ χρόνο.

Το άρθρο αυτό, συνεχίζει με περισσότερες συμβουλές, και καταλήγει ότι, ναι, και οι γυναίκες ψεύδονται. Απλά κρύβονται  καλύτερα.

Διασκεδάζω με το άρθρο, αλλά δεν συμφωνώ. Γιατί γνωρίζω και κάποια γυναίκα διάσημη πολιτικό, που είναι ειδικός στο να ‘αγοράζει χρόνο’ και να απαντά με χίλιες λέξεις εκεί όπου χρειάζεται μόνο ένα ‘ναι’ ή ένα ‘όχι’.

Δεν έχω παρατηρήσει την ‘columella’ της όμως.

Αν δω την μύτη της να μεγαλώνει, θα σας ενημερώσω αμέσως.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ