ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο επιθετικές κινήσεις στους πλειστηριασμούς ζητούν οι δανειστές

0

Σε τηλεδιάσκεψη, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της εβδομάδας, θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για το φετινό υπερπλεόνασμα, το οποίο θα έχει τρεις κατευθύνσεις: την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, τη δημιουργία ταμειακού «μαξιλαριού» ασφαλείας πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, παρεμβάσεις για τους ασθενέστερους.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, από τα περίπου 1,2 δις ευρώ που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών το προς διάθεση υπερπλεόνασμα- αποτελεί ένα από τα σημεία υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς- ένα ποσό περίπου 350 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή των εισφορών υγείας της περιόδου 2012- 2016. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί εισοδηματικά μεγάλος αριθμός συνταξιούχων.

Με ανάλογο κονδύλι σχεδιάζεται η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ, μέσω της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων του Δημοσίου προς την εταιρία, που αφορούν στις ΥΚΩ. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται έστω εμμέσως και νοικοκυριά χαμηλόμισθων, ανέργων, απόρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται φόρμουλα και για απευθείας ενισχύσεις νοικοκυριών, αν και η στάση των Θεσμών είναι επί του παρόντος αρνητική.

Εν αναμονή των τεχνικών κλιμακίων, που ξαναπιάνουν δουλειά την επόμενη Δευτέρα, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι αν και η κάλυψη των προαπαιτούμενων παραμένει χαμηλή- περί τα 25 από τα 95- όλα θα κινηθούν ταχέως, καθώς ακόμα κι όσα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δεν είναι σε αρχικό στάδιο, αλλά σε προχωρημένη φάση ωρίμανσης, καθώς πρόκειται κυρίως για τεχνικά, εφαρμοστικά θέματα. Ανάλογο κλίμα αισιοδοξίας παρατηρείται και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, αν και δεν «βλέπουν» να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση πριν από το τέλος Ιανουαρίου.

Οι επικεφαλής θα πατήσουν επί ελληνικού εδάφους στις 27 του μήνα και θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου δύο εβδομάδες, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν θα συνοδεύσουν τον Ε. Τσακαλώτο στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 11 Δεκεμβρίου, Κοστέλο, Τζιαμαρόλι και Τσακαλώτος θαβρίσκονται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να μιλήσουν στο συνέδριο του Capital Link, με θέμα τις Επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όπως τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida, μέσα σε αυτό το διάστημα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο πεδίο των πλειστηριασμών και είναι προφανές ότι δεν κρίνονται επαρκείς ούτε οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι συμβολαιογράφοι ούτε οι επιδόσεις που δημοσιοποίησε ο Γ. Στουρνάρας για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων στη διάρκεια του 2017.

«Πρέπει να γίνουν πιο επιθετικές κινήσεις κυρίως εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών. Δεν αρκούν οι διαγραφές δανείων», σχολίασαν οι ίδιες πηγές τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα έχουν περιοριστεί κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες. «Είναι μείζον θέμα να ξεκινήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί», σημείωσαν, παρατηρώντας ότι όποτε φτάνουν στο παρά 1’, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές καταλήγουν σε ρυθμίσεις δανείων, που είναι και το ζητούμενο.

Μείζον χαρακτηρίζεται, επίσης, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, που κινούνται στα «ρηχά». Ο βασικός προβληματισμός, που εκφράζουν ευρωπαϊκές πηγές είναι ότι μπαίνοντας στη συζήτηση για το Χρέος στις αρχές του 2018, η ελληνική πλευρά θα δυσκολευτεί πολύ να επιχειρηματολογήσει και να πείσει τη νέα γερμανική κυβέρνηση ότι είναι αναγκαία τα μέτρα ελάφρυνσης, χωρίς να έχει εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ