ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Πλούσια» σε φρούτα & λαχανικά η Κρήτη παρά την κακοκαιρία

0

Χωρίς ελλείψεις στην αγορά, παρά τις συνεχιζόμενες κακοκαιρίες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, γίνεται η τροφοδοσία σε φρούτα και κηπευτικά που έρχονται στην Κρήτη, αλλά αντίθετα την ίδια ώρα, παρατηρείται πολύ μεγάλη και ανησυχητική πτώση της αγοραστικής κίνησης, παρότι μάλιστα είναι χαμηλές και οι τιμές των οπωροκηπευτικών.

Μάλιστα, την ίδια ώρα, συνεχίζεται και το παράδοξο φαινόμενο αθρόων εισαγωγών σε ομοειδή προϊόντα, όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές, αλλά ακόμα και από τις τρίτες χώρες, με το κράτος να μη δείχνει ενδιαφέρον για τα ντόπια προϊόντα, τις αδιάθετες ποσότητες και τις εξευτελιστικές για το εισόδημα των παραγωγών τιμές!

Ποια είναι όμως η εικόνα στα μανάβικα του Ηρακλείου, έτσι όπως την περιγράφει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών του νομού Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης;

«Στην αγορά του Ηρακλείου δεν έχουμε ελλείψεις λόγω της κακοκαιρίας στην υπόλοιπη Ελλάδα και μιλάω κυρίως για μήλα και αχλάδια που έρχονται από τη βόρεια Ελλάδα. Καλύτερη εικόνα όμως μπορούμε να έχουμε σε μερικές μέρες, διότι έχουμε τα ψυγεία στα οποία υπάρχουν μεγάλες ποσότητες. Σε ό,τι αφορά τα κρητικά προϊόντα, δεν υπάρχει κίνηση, παρότι οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές», μας είπε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Μάλιστα, την ώρα που σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας επικρατούν συνθήκες μεγάλης κακοκαιρίας, στην αγορά του Ηρακλείου υπάρχουν ακόμα υπαίθρια προϊόντα, μαζί με τα θερμοκηπιακά, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας που χαρακτηρίζει το νησί μας.

«Από το Λασίθι έρχονται μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσα και άλλα προϊόντα εποχής. Από τη Μεσαρά έρχονται φασολάκια. Ντομάτα υπαίθρια υπάρχει ακόμα, κολοκύθια υπαίθρια και πιπεριές υπαίθριες. Δεν έχουμε προβλήματα, διότι υπάρχουν πάρα πολλά υπαίθρια προϊόντα ακόμη, που δεν τα έχει χαλάσει ο καιρός, και έχουν βγει και τα θερμοκηπίου»...

Χαμηλές τιμές, αλλά και κίνηση

Στο μεταξύ, όπως εκτιμά ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, οι τιμές πώλησης των ντόπιων προϊόντων είναι χαμηλές. Και είναι κάτω σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον κατά ένα 20%. Κατά το ίδιο ποσοστό όμως έχει μειωθεί και η αγοραστική κίνηση, τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι, γιατί σε σχέση με το 2009, πριν ξεσπάσει για τα καλά η κρίση, η αγοραστική κίνηση - κατά τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη - μπορεί να έχει μειωθεί ακόμα και στο 70%.

Αναλυτικότερα, το λάχανο πωλείται γύρω στα 50-60 λεπτά το κιλό, το μπρόκολο γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό, το κουνουπίδι γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό, η ντομάτα γύρω στα 70-80 λεπτά το κιλό κ.λπ.

«Έχουμε ένα 20% κάτω σε σχέση με πέρυσι, τόσο στις τιμές των προϊόντων όσο και στην αγοραστική κίνηση. Αν κάνουμε σύγκριση με την εποχή πριν την κρίση, δηλαδή με το 2009, μπορεί να μιλάμε για μείωση της αγοραστικής κίνησης κατά 70%»!

Για τα εσπεριδοειδή, ο ίδιος διευκρινίζει ότι καλύπτουμε αυτήν την εποχή τις ανάγκες μας ακόμα και στα λεμόνια. Τα πορτοκάλια πωλούνται στα 80 λεπτά το κιλό περίπου, ενώ τα μανταρίνια και τα λεμόνια γύρω στο 1,20 ευρώ το κιλό.

Ο πρόεδρος των οπωροπωλών τονίζει ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη χαμηλή αγοραστική κίνηση και το γεγονός ότι ο κόσμος πήρε κουτσουρεμένες τις επιδοτήσεις του και κάποιοι δεν πήραν καθόλου επιδότηση γιατί τους την κράτησαν τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

«Ξέρω πολλούς παραγωγούς που τους κράτησαν αμέσως τα χρήματα και δεν πήραν τίποτα. Και αυτόν τον καιρό έπαιρναν οι άνθρωποι την επιδότηση και κάτι γινότανε στην αγορά. Από την άλλη, έχουμε τώρα και τις δόσεις που αυξάνονται. Κάποια στιγμή θα κάθεται ένας άνθρωπος και θα μετράει 8-10 δόσεις να πληρώσει εδώ κι εκεί. Δε μένουν πια χρήματα παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα», καταλήγει ο κ. Χαλκιαδάκης.

ΤΥΜΠΑΚΙ

«Παράγουμε και πουλάμε σε μέτριες τιμές»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλη Τσιμπραγάκη.

«Οι τιμές είναι μέτριες σε όλα τα κηπευτικά. Δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Αν εξαιρέσεις το αγγούρι, που διατηρεί μια αντίσταση και έχει μια τιμή σε σχέση με πέρυσι σχετικά ικανοποιητική από 60 έως 70 λεπτά το κιλό, η ντομάτα έχει από 45 μέχρι 55 λεπτά το κιλό. Οι πιπεριές είναι χαμηλά σε σχέση με τις τιμές παρελθόντων χρόνων. Άλλα χρόνια ήταν στο 1 ευρώ, τώρα είναι στα 80 με 90 λεπτά. Οι μελιτζάνες ήταν χαμηλά όλη τη σεζόν. Δεν είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τις τιμές»...

Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσιμπραγάκης, οι τιμές αυτές σχετίζονται με την εσωτερική αγορά και είναι αυτές που επιτυγχάνει ο παραγωγός μέσω του δημοπρατηρίου.

«Στο εξωτερικό πάνε μόνο οι κόκκινες πιπεριές, αλλά και αυτές δεν έχουν δυναμική σε σχέση με το κόστος παραγωγής τους. Οι πιπεριές είναι χαμηλές. Οι αποδόσεις κατά στρέμμα είναι χαμηλές. Και οι τιμές που πρέπει να πουλιέται η κόκκινη πιπεριά είναι στο 1,20 ευρώ το κιλό. Και αυτή τη στιγμή είναι στα 80 με 90 λεπτά το κιλό, ενώ η ουγγαρέζικη πιπεριά και η πιπεριά "κέρατο" είναι ακόμα χαμηλότερα, στα 50 λεπτά το κιλό».

Καταλήγοντας, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης μάς λέει ότι την ίδια ώρα δε σταματούν να έρχονται ομοειδή προϊόντα από άλλες χώρες, ακόμα και από τρίτες χώρες, εκτοπίζοντας τα δικά μας από τα ράφια της αγοράς, λόγω χαμηλότερων τιμών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ