ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πως θα κινηθεί η φετινή χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο;

0

Χαμηλότερη των προσδοκιών των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης θα είναι η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της φετινής παραγωγής στο νησί, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Κατά τόπους αναμένεται μεγαλύτερη παραγωγή, ωστόσο οι διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, ρίχνουν το μέσο όρο σε επίπεδα χαμηλά.

«Η παραγωγή η φετινή στην Κρήτη υπολογίζεται ότι δεν θα είναι άριστη, θα είναι σχετικά καλή αλλά κάτω από τη μέση παραγωγή που είναι γύρω στις 100.000 τόνους. Φέτος εκτιμάται ότι θα πλησιάσουμε τις 70.000 ή 80.000 τόνους μόνο».

Αν και η ανθοφορία και η καρπόδεση των δέντρων εξελίχθηκαν ομαλά, σε πολλές περιοχές και κυρίως στα Χανιά, το πρόγραμμα δακοκτονίας εφαρμόστηκε με μεγάλη καθυστέρηση με τις επιπτώσεις να είναι ορατές.

«Η δακοκτονία δεν εφαρμόστηκε φέτος καλά ,αλλά πολύ χειρότερα από άλλες χρονιές. Αντί να αρχίσει τον Ιούνιο, άρχισε τον Αύγουστο ,δεν είναι νοητό το μήνα αυτό να αρχίζει η δακοκτονία. Τότε πρέπει να τελειώνει».

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης καλεί τους παραγωγούς του νησιού να δείξουν αυτοσυγκράτηση στην πώληση του ελαιολάδου. Οι τιμές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με μικρές διακυμάνσεις.

Κατά την περίοδο της έναρξης της συγκομιδής οπότε βγάζουν οι παραγωγοί το πρώτο λάδι και πολλοί από αυτούς επειδή έχουν ανάγκη σπεύδουν να το πουλήσουν. Αυτή την ευκαιρία αρπάζουν οι αγοραστές και κατεβάζουν τις τιμές.

Η ελιά και το λάδι θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη οπότε και διοργανώνονται εκδηλώσεις και στους τέσσερις νομούς για την παγκόσμια ημέρα ελαιοκομίας ,υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.

Τα πλεονεκτήματα αλλά και τα προβλήματα της ελαιοκομίας στην Κρήτη θα αναδειχτούν σε εκδηλώσεις που θα γίνουν από 15 έως 28 Νοεμβρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, στην Αίθουσα των Σχολείων στη Γέργερη, στην Κριτσά και τον Άγιο Νικόλαο.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ