ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Η τοπική ιστορία στα σχολικά βιβλία - Πρωτοβουλία του τμήματος παιδείας του δήμου Αγίου Βασιλείου

0

Πρωτοβουλία για την προώθηση της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στις σχολικές μονάδες της περιφέρειας του έχει αναλάβει το τμήμα παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό στις Μέλαμπες τον περασμένο Αυγούστου παρόντες ήταν  εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί από την περιοχή του Αη Βασίλη. Στην συνάντηση αυτή προτάθηκαν οι ιστορικές θεματικές ενότητες που αφορούν την περιοχή και που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας για τους μαθητές αλλά και διδασκαλίας στην σχολική τάξη. Προτάθηκε επίσης  η βιβλιογραφία στην οποία μπορεί να ανατρέξει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός ώστε να αξιοποιηθεί, στο πλαίσιο της βιβλιογραφικής του αναζήτησης, ως συμπληρωματικό υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό.

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση όπου συμμετείχε  το σύνολο των διευθυντών και προϊστάμενων των σχολικών μονάδων. Τονίσθηκε η αναγκαιότητα ενημέρωσης των νέων σε θέματα τοπικής ιστορίας αλλά και ανάπτυξης ερευνητικών δραστηριοτήτων σχετικά με αυτήν. Επίσης δόθηκε η διαβεβαίωση για διαρκή και με κάθε δυνατό τρόπο υποστήριξη από πλευράς του τμήματος Παιδείας του Δήμου, της προσπάθειας των εκπαιδευτικών που θα  αναλάβουν στα πλαίσια του προγράμματος της ευέλικτης ζώνης, της διάχυσης σε όλα τα μαθήματα για την Πρωτοβάθμια καθώς και  των πολιτιστικών προγραμμάτων του Γυμνασίου  και δημιουργικής εργασίας και project του Λυκείου, την εκπαίδευση των μαθητών μας σε θέματα τοπικής ιστορίας.

Ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε να στηρίζουνε την  εισαγωγή της τοπικής ιστορίας στα σχολεία του Δήμου Αγίου Βασιλείου είναι  γιατί πιστεύουμε ότι οι μαθητές με τη μελέτη του παρελθόντος, κοινωνικοποιούνται και οδηγούνται σε αυτογνωσία, βαθύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, στην οποία αυτοί θα λειτουργήσουν ως αυριανοί πολίτες συμβάλλοντας συνάμα στην αυτοβελτίωση της.

Αντώνης Τσουρδαλάκης

Υπεύθυνος Παιδείας Δήμου Αγίου Βασιλείου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ