ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σημαντικές προτάσεις για την Αγροτική Αναγέννηση στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο

0

Σε σημαντικές προτάσεις για την «Αγροτική Αναγέννηση» κατέληξε το διεθνές επιστημονικό φόρουμ που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πάνορμο από τον Ευρωπαϊκό ιατρικό δίκτυο με την επωνυμία «EYRIPA».

Ήταν ο 7ο συνέδριο του EYRIPA, συμμετείχαν γιατροί, επαγγελματίες υγείας, ερευνητές και επιστήμονες από 20 χώρες και είχαν ως θέμα την «Αγροτική Αναγέννηση». Στόχος ήταν η διάχυση της γνώσης και των αποτελεσμάτων της ιατρικής έρευνας με σκοπό την ανάδειξη των ιατρικών αναγκών και των νεωτεριστικών επιτευγμάτων για τη βελτίωση και τη διασφάλιση της υγείας των αγροτικών πληθυσμών, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής, τόνισε μετά την λήξη των εργασιών του συνεδρίου, της οργάνωσης του οποίου ήταν επικεφαλής, ότι «Το συνέδριο εξέτασε θέματα που αφορούσαν την υγεία, την έρευνα, την εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών υγείας στις αγροτικές και απομονωμένες περιοχές, με ιδιαίτερη εστίαση στον καρκίνο, τα αναπνευστικά, την υγιή γήρανση, την οικονομική και μεταναστευτική κρίση και την οικολογία. Μέσα από τις ποικίλες δράσεις του επιστημονικού προγράμματος του συνεδρίου και τις καθοριστικές ομιλίες βασικών προσκεκλημένων φορέων χάραξης πολιτικών υγείας αναδείχθηκε η σημασία μιας ουσιαστικής «Αγροτικής Αναγέννησης», απαραίτητης για τη διευκόλυνση και την ευημερία των αντίστοιχων πληθυσμών. Η αναγέννηση αυτή θα επιτευχθεί μόνο δια μέσου της συνεργασίας πολλών διαφορετικών τομέων της επιστημονικής και κοινωνικής ζωής και θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο-ασθενή και τις ανάγκες του, ιδιαίτερα κατά την συνεχιζόμενη περίοδο κρίσης που βιώνουν οι αρκετές χώρες της Ευρώπης.»

Αναφερόμενος στον τρόπο αξιοποίησης αυτών των συμπερασμάτων, δήλωσε, ότι «Ήδη συντάσσεται ένα κείμενο θέσεων και προτάσεων για συζήτηση μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού δικτύου τηςEURIPA, με στόχο να αγγίξει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και να αποτελέσει το έναυσμα για την «Αγροτική Αναγέννηση». Έπειτα θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες δράσεις.»

Ο κ. Λιονής, κρίνει, πως ήταν ένα επιτυχημένο φόρουμ ενώ μιλώντας, για το πως αυτό θα επηρεάσει τις αγροτικές κοινωνίες της Ευρωπής, τόνισε, ότι «Εάν το συνέδριο κριθεί από τη συμμετοχή, τότε ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι υπήρξε εκπροσώπηση πολλών χωρών (άνω των 20), καθώς επίσης και συμμετοχή της ακαδημαϊκής ιατρικής (με αρκετούς Καθηγητές και ερευνητές Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) και πολλών νέων επαγγελματιών υγείας από την Ελλάδα και την Ευρώπη.»

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Η τελετή λήξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο ξενοδοχείο Royal Blou Resort του Πανόρμου, όπου φιλοξενήθηκαν το σύνολο των εργασιών του 7ου ΕYRIPA Rural Health Forum.

Παρέστη ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος απευθυνόμενος στους συνέδρου, επισήμανε τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή  για το Πανεπιστήμιο Κρήτης , την  Ιατρική του Σχολή και την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής , η διοργάνωση αυτού του σημαντικού πανευρωπαϊκού επιστημονικού φόρουμ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας( ΠΦΥ)  και τους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε αγροτικές  και δυσπρόσιτες περιοχές . Είναι επίσης τιμή για τη χώρα και το Σύστημα Υγείας της να φιλοξενούμε συνέδρια που υπερβαίνουν τη στενά τεχνοκρατική προσέγγιση της ιατρικής και των επιτευγμάτων της . Συνέδρια που  αναδεικνύουν τη διεθνώς αποδεκτή πλέον ανάγκη διατομεακών, διεπιστημονικών και διεπαγγελματικών δράσεων για την ενδυνάμωση της Υγείας του πληθυσμού και για το συντονισμό της υγειονομικής φροντίδας στο επίπεδο της κοινότητας    .

Είμαστε σε μια περίοδο σταθεροποιημένης και σταδιακά βελτιούμενης λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας . Είμαστε ταυτόχρονα στην αρχή μιας σημαντικής μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ  , αναπτύσσοντας ένα νέο μοντέλο αποκεντρωμένων δομών με εγγύτητα στον πολίτη, με ευχερή πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό  και την ομάδα υγείας ( νοσηλευτής, επισκέπτης  υγείας, κοινωνικός λειτουργός) και, κυρίως , με μια νέα κουλτούρα που δίνει έμφαση όχι μόνο στη θεραπεία αλλά ταυτόχρονα στην πρόληψη , στην αγωγή υγείας και στην ολοκληρωμένη και κοινοτικά προσανατολισμένη  φροντίδα. Απαραίτητος όρος για την επιτυχία αυτού του νέου υποδείγματος στην οργάνωση της ΠΦΥ είναι δικτύωση και συνέργεια των δομών του ΕΣΥ με τις κοινωνικές δομές του Κράτους ή της Αυτοδιοίκησης ( Κέντρα Κοινότητας , ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι) .

Παράλληλα όμως με τις νέες δομές ( ΤΟΜΥ) , ενισχύουμε τις σημερινές ( Κέντρα Υγείας υπαίθρου και πόλης) με πάνω από 400 μόνιμους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με προτεραιότητα στα  Εργαστήρια, στην οδοντιατρική περίθαλψη, στη φροντίδα των παιδιών και της γυναίκας κλπ. Η προκήρυξη για τις θέσεις αυτές θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου , θα δώσει τη δυνατότητα επανόδου στο Σύστημα ενός μέρους των γιατρών που εκδιώχθηκαν το 2014 από τις δομές του πρώην ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ και θα στηρίξει την εύρυθμη λειτουργία Κέντρων Υγείας που έχουν ανεπαρκή ή οριακή στελέχωση.

Παράλληλα , προωθούμε ένα πρωτοποριακό θεσμό συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας , τις ακαδημαϊκές Μονάδες ΠΦΥ , που – σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τις Ιατρικές Σχολές - θα ενδυναμώσει  τη φιλοσοφία του νέου συστήματος  , θα βελτιώνει συνεχώς τις δεξιότητες των ανθρώπων που εργάζονται στην ΠΦΥ και την ποιότητα της φροντίδας προς τους πολίτες.

Σε επαφή με τις εξελίξεις στην Ευρώπη , σε συνεργασία με  την επιστημονική κοινότητα, στηριζόμενοι στο έντιμο και αξιόπιστο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, σχεδιάζοντας με βάση τις τεκμηριωμένες ανάγκες των τοπικών κοινωνών , ενεργοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους υπέρ της δημόσιας περίθαλψης και με κεντρικό πολιτικό στόχο την καθολική κάλυψη και τη ισότιμη φροντίδα, μπορούμε να προσδοκούμε μια ευοίωνη προοπτική για το Σύστημα Υγείας και τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.»

Στην τελετή λήξης παρευρέθηκε και η Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Ελένη Μαυρομάτη.

ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Το 7ο συνέδριο της EYRIPA πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μυλοποτάμου. Μάλιστα πριν την έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε εκδρομή των συνέδρων στις Μαργαρίτες, στο Μουσείο αρχαιολογικού χώρου Ελεύθερνας και στην Μονή Αρκαδίου.

Μιλώντας στην τελετή λήξης εκ μέρους της φιλοξενούσας Αρχής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος είπε τα εξής: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που έχω σήμερα την ευκαιρία να χαιρετίσω την λήξη των εργασιών του 7ου συνεδρίου της EΥRIPA.

Είμαι βέβαιος πως η γνώση και η εμπειρία σας κατέληξε σε συμπεράσματα που θα συμβάλλουν και θα ενισχύσουν τον αγώνα των αγροτικών κοινωνιών για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι άνθρωποι που κατοικούν την ύπαιθρο της Ευρώπης, ευελπιστούν για το μέλλον τους σε επιστήμονες του δικού σας κύρους και αναμένουν την σύμπραξη σας για την ποθούμενη και αναγκαία αγροτική αναγέννηση, θέμα το οποίο και απασχόλησε τις εργασίες σας, τις ημέρες που βρίσκεστε εδώ στο Πάνορμο.

Είμαστε σίγουροι, πως ήταν γόνιμη η συνάντηση σας εδώ. Και αυτό θα είναι δημιουργικό για μας στην Κρήτη αλλά και για όλες τις αγροτικές κοινωνίες της Ευρώπης.

Από τον Δήμο Μυλοποτάμου, απευθύνουμε και πάλι πολλές ευχαριστίες που επιλέξατε τον τόπο μας για την διεξαγωγή του συνεδρίου σας και ελπίζουμε να καταφέραμε να έχετε μια αντάξια της παράδοσης μας φιλοξενία.

Σας ευχαριστούμε πολύ, και σας ευχόμαστε καλή επιστροφή στις χώρες σας.»

Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με Κρητικούς Χορούς και τραγούδια από τον Σύλλογο «Ξαθέρια» και καλλιτέχνες του Μυλοποτάμου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ