ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο "χείλος του γκρεμού” ο πλανήτης προειδοποιούν 15.000 επιστήμονες

0

Περισσότεροι από 15.000 ερευνητές από όλο τον κόσμο προειδοποιούν πως “εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια” για την εξασφάλιση ενός αειφόρου μέλλοντος για τον πλανήτη.

Η προειδοποίηση αποτελεί επικαιροποίηση μίας δημόσιας έκκλησης που απηύθυναν επιστήμονες το 1992, για την επικείμενη οικολογική καταστροφή της Γης. Το 1992, η Ένωση Ανησυχούντων Επιστημόνων είχε εκδώσει ένα κείμενο με τίτλο “Προειδοποίηση στην Ανθρωπότητα από Επιστήμονες από όλο τον Κόσμο”, όπου ανέφερε πως ο άνθρωπος βρίσκεται σε “τροχιά σύγκρουσης” με το περιβάλλον. Μάλιστα, το κείμενο υπογραφόταν από αρκετούς κατόχους βραβείων Νόμπελ.

Δυόμισι δεκαετίες αργότερα, το μέλλον του πλανήτη εμφανίζεται ακόμη πιο δυσοίωνο, σύμφωνα με το νέο κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Bioscience. Κι αυτό γιατί η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στην επίλυση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Ενδεικτικό είναι πως στο διάστημα που μεσολάβησε, αυξήθηκαν οι “νεκρές ζώνες” λόγω ρύπανσης στους ωκεανούς, όπως επίσης και η καταστροφή των δασών. Επίσης, από το 1998, έχουν καταγραφεί τα 10 θερμότερα χρόνια από τότε που υπάρχουν μετεωρολογικά δεδομένα, ενώ από το 1970 έχει συρρικνωθεί κατά 50% ο πληθυσμός των ψαριών, των αμφίβιων, των πουλιών και των θηλαστικών.

Το κείμενο συντάχθηκε από τον William J Ripple, καθηγητή οικολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Oregon και φέρει τις υπογραφές 5.364 επιστημόνων από 184 χώρες. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αλλάξουμε αυτή την καταστροφική πορεία, αφού στερεύει ο διαθέσιμος χρόνος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ