ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τι έχουν να πληρώσουν οι Κρητικοί μέχρι το τέλος της χρονιάς

0

Βαθιά το χέρι στην τσέπη όσο φτάνουμε στη λήξη της χρονιάς, χωρίς προς το παρόν να εμφανίζονται αλλαγές ως προς τα ποσά που πληρώσαμε και πέρυσι, θα πρέπει να βάλουμε και φέτος, με τα τέλη κυκλοφορίας να είναι ο τελευταίος μας "πονοκέφαλος", μέχρι να αρχίσει η νέα χρονιά με τους καινούργιους φόρους και τα χαράτσια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης μιλάει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" για τους φόρους που έχουμε να πληρώσουμε ως το τέλος της χρονιάς, αλλά και για τα σενάρια που ακούγονται και τα οποία ο ίδιος δεν επιθυμεί να επιβεβαιώσει, μέχρι να έρθουν από την κυβέρνηση οι σχετικές διευκρινιστικές.

«Βρισκόμαστε προς το τέλος της χρονιάς. Υπάρχει ακόμα μία δόση φόρου εισοδήματος, η οποία καταβάλλεται ως την τελευταία μέρα του Νοεμβρίου, ενώ παραμένουν ακόμα τρεις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Κι έχουμε και τα τέλη κυκλοφορίας που τα περιμένουμε γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και θα βγει η ηλεκτρονική ενημέρωση για να πληρωθούν μέχρι τις 31/12/2017 και απ' ό,τι φαίνεται θα είναι στα περυσινά επίπεδα», όπως μας είπε χθες ο Παύλος Μπαριτάκης.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ υπάρχουν τα σενάρια που θέλουν τον Ενιαίο Φόρο του 2018 να μας "έρχεται" πολύ νωρίς φέτος, λίγο μετά την εξόφληση του φετινού, βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων. «Δεν έχει όμως ανακοινωθεί ακόμα κάτι τέτοιο», λέει ο Παύλος Μπαριτάκης. «Και όπως καταλαβαίνετε, περιμένουμε να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν αλλαγές και τι αλλαγές θα είναι αυτές. Πάντως προβλέπεται στον προϋπολογισμό πάλι είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Τώρα αν έχει κάποιες μικρές ή μεγάλες αλλαγές, ή οτιδήποτε άλλο, θα δούμε όταν βγει η απόφαση της εφαρμογής του»...

Υπάρχουν όμως και τα σενάρια περί της μετεξέλιξης της ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Για τα σενάρια αυτά, ο κ. Μπαριτάκης λέει: «Αυτά πράγματι ακούγονται. Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε τίποτα αν δεν το δούμε. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι 3,2 δισ. προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2018 από την ακίνητη περιουσία. Τώρα από 'κει και πέρα, αν έχουμε αλλαγές, ανακατατάξεις κ.λπ., δεν ξέρουμε προς το παρόν τίποτα τέτοιο. Δεν ξέρουμε δηλαδή το πότε θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο»... Πάντως, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου χαρακτηρίζει ως δύσκολη τη χρονιά που σε λίγο αποχαιρετούμε, όπως ήταν βέβαια και τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια.

Η φορολογία των αγροτών

Στο ερώτημά μας τι πρέπει να γνωρίζουν για φέτος οι αγρότες ως προς τη φορολογία που θα τους επιβληθεί, ο Παύλος Μπαριτάκης απαντά: «Ό,τι ίσχυε το 2016, ισχύει και το 2017. Δηλαδή, ισχύει το αφορολόγητο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπως και στους μισθωτούς, στο ποσό από 8.500 έως 9.500 ευρώ εισόδημα. Στη φορολογία περιλαμβάνεται η βασική ενίσχυση. Το καθαρό εισόδημα προκύπτει από την πράξη "έσοδα μείον έξοδα". Άρα το καθαρό εισόδημα προσδιορίζεται μετά την αφαίρεση των εξόδων, είτε είναι στα βιβλία εσόδων-εξόδων, είτε είναι στο ειδικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, από το εισόδημα που έχει ο παραγωγός, αφαιρείται το ποσό των εξόδων που έχει κάνει για την περιουσία του».

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Την ίδια ώρα, οι δανειστές πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση για μπαράζ κατασχέσεων σε βάρος όσων έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, με στόχο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα από τον κρατικό κορβανά. Για το θέμα αυτό, ο Παύλος Μπαριτάκης εξηγεί: «Η εφαρμογή του Κώδικα περί Δημοσίων Εσόδων προβλέπει δυστυχώς ότι κάθε δημόσιος φορέας μπορεί να διασφαλίσει με οποιονδήποτε τρόπο την είσπραξη των δημόσιων εσόδων. Και ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και οι κατασχέσεις.

Είναι πράγματι ένα γεγονός που το βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας. Αλλά συνήθως βρίσκουμε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από τους δημόσιους φορείς. Το μόνο που θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να γίνει είναι να προχωρήσει ο πολίτης που χρωστάει σε ρύθμιση των χρεών του, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε έτσι τις κατασχέσεις αυτές»...

Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης, διευκρινίζει ότι αυτή τη διαδικασία τη βλέπουμε να συμβαίνει από άλλους φορείς και όχι από το Δημόσιο. «Συνήθως το βλέπουμε από τράπεζες ή από τρίτους. Δηλαδή κάποιος χρωστάει σε κάποιον και ο άλλος προχωράει σε κατάσχεση εναντίον του. Δεν έχει φανεί προς το παρόν να γίνονται κατασχέσεις από δημόσιο φορέα, πλην των τραπεζικών λογαριασμών. Δύσκολα τα πράγματα, η αλήθεια είναι αυτή»...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ