ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μάθημα Κρητικού κεφαλομάντηλου....

0

Μέρος από τα τμήματα ενηλίκων του εργαστηρίου μας "ΠΥΡΡΙΧΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ" είχαν τη χαρά να ζήσουν μερικές ώρες... Όπως τότε!!!

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, βρέθηκαν όλες οι κοπελιές μαζί σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό στο γραφικό χωριό Σαιτούρες Ρεθύμνης και με τη καθοδήγηση της αγαπητής οικοδέσποινας, Στέλλας Δασκαλάκη, ξεκίνησε η κάθε μια κοπελιά δειλά-δειλά να πλέκει το δικό της Κρητικό κεφαλομάντηλο. Γέλασαν, διασκέδασαν, και επικοινώνησαν μεταξύ τους χωρίς τη χρήση τεχνολογικών και άλλων απρόσωπων μέσων. Μα το πιο σημαντικό' προσπάθησαν και θα συνεχίσουν να προσπαθούν για τη διατήρηση και μεταλαμπάδευση αυτής της μοναδικής τέχνης από γενιά σε γενιά, που δυστυχώς τείνει να εξαφανιστεί με την πάροδο των χρόνων αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Τα «Πυρρίχια Δρώμενα» ευχαριστούν από καρδιάς την Κα. Στέλλα για την ξεχωριστή εμπειρία που προσέφερε και την εξαιρετική φιλοξενία στο αρχοντικό της.!

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ 1866.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε από τα «Πυρρίχια Δρώμενα», ένα πρωτότυπο σεμινάριο σε μέλη και φίλους του εργαστηρίου.

Το θέμα ήταν ο οπλισμός που χρησιμοποιήθηκε στις Κρητικές επαναστάσεις του 1821 και 1866.

Μιλήσαμε για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Τουρκοκρατία, τον προβιομηχανικό οπλισμό της εποχής, την εξέλιξη του στο χρόνο, τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τον τρόπο της μάχης, αλλά και τα αυτοσχέδια όπλα που χρησιμοποίησαν οι Κρητικοί, όπως τη χουρχούδα και το σπαθοράβδι. Προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό αλλά και παρουσιάστηκαν όπλα της εποχής εκείνης.

Την παρουσίαση έκανε ο συλλέκτης και ερευνητής Ευτύχης Τζιρτζιλάκης, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

 

«ΠΥΡΡΙΧΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ