ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Ρέθυμνο και το σπίτι του Σαίξπηρ στην Αγγλία

0

Αναμφίβολα ο Σαίξπηρ θεωρείται ο σπουδαιότερος ποιητής και  θεατρικός συγγραφέας του αγγλόφωνου κόσμου .Το έργο του που είναι και αρκετά μεγάλο , διακρίνεται για την πνευματικότητα τον λυρισμό και τη βαθιά  φιλοσοφική του σκέψη .  Αναγνωρίζοντας το σύνολο της δημιουργημάτων  του , καθώς και την αντοχή τους στο χρόνο , θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι σε πνευματικότητα και ψυχική ενδοσκόπιση πλησίασε τους Αρχαίους Έλληνες τραγικούς συγγραφείς όπως τον Σοφοκλή , τον Αισχύλο , τον Ευριπίδη ή και κωμοδιογράφους όπως  τον Αριστοφάνη .   Τα έργα του με τη μεγαλύτερη φήμη είναι τα  Ρωμαίος και Ιουλιέτα , Ο  έμπορος της Βενετίας ,   Οθέλος ,    Μάκβεθ  ,  Άμλετ ,  Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας ,  Το ημέρωμα της στρίγγλας , Ο Βασιλιάς Λήρ ,  Τέλος καλό όλα καλά ! ,  Ιούλιος Καίσαρ ,  Πολύ καλό για το τίποτα ! , και άλλα.

Τα θεατρικά έργα του αυτά έχουν μια τέτοια διαχρονικότητα που εδώ και 400 χρόνια ( ο Σαίξπηρ γεννήθηκε το 1564 ) παίζονται ξανά και ξανά σε δεκάδες θέατρα σε ολόκληρο τον κόσμο και όμως πάντα διατηρούν μια φρεσκάδα και τη δυνατότητά τους να είναι επίκαιρα !

Έτσι  ο Σαίξπηρ θεωρείται από τους πλέον πνευματικούς ανθρώπους της Βρετανίας και έχει τύχει της ανάλογης αναγνώρισης .

Η αναγνώρισή του αυτή είναι ολοκληρωμένη και εκτείνεται σε πολλά επίπεδα , σχετιζόμενη με τους τομείς της εκπαίδευσης , του πολιτισμού αλλά και του τουρισμού  και των αξιοθέατων.

Σε ότι αφορά λοιπόν τον τουριστικό τομέα ,αυτό που αξίζει να παρατηρηθεί  σχετίζεται με το σπίτι που γεννήθηκε , μεγάλωσε και αργότερα έζησε για μερικά χρόνια ο ποιητής .    Το σπίτι αυτό  του Σαίξπηρ , βρίσκεται στην κεντρική Αγγλία ,  170 χιλιόμετρα Βόρεια του Λονδίνου , σε μια μικρή πόλη που σήμερα αριθμεί 25 χιλιάδες κατοίκους , το Στράτφορτ

Σαν κτίριο είναι ένα απλό κλασσικό αρχοντικό ,που βέβαια έχει υποστεί αρκετές μετασκευές μιάς και η αρχική του κατασκευή στα μέσα του 1500  καθώς λένε ήταν από ξύλο βαλανιδιάς και πέτρα , χωρίς να διαθέτει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο η αξία του ως αξιοθέατου όπως έχει κατοχυρωθεί και αξιοποιηθεί  από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βρετανίας , έγκειται στο ότι μπορούν να δημιουργούνται συνειρμοί σε όσους το επισκέπτονται αναλογιζόμενοι τον μεγάλο ποιητή. Θεωρείται σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής , φυσικά ελλείψει σπουδαιότερων.

Σε μια τυχαία επίσκεψή μας στο Μπέρμιγχαμ, μια πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων στην κεντρική Αγγλία , σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων από το Στράφορτ , όταν ρωτήσαμε πιο σπουδαίο αξιοθέατο θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε στην περιοχή , μας είπαν , το σπίτι του Σαίξπηρ !  Αυτό λοιπόν το αξιοθέατο σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία συγκεντρώνει κατ΄έτος  3 εκατομμύρια επισκέπτες !

Αναλογιζόμενοι λοιπόν όλα τα παραπάνω , μας γεννιούνται κάποιες σκέψεις .

Πρώτον : Η Βρετανία είναι μια μικρή σχετικά σε έκταση χώρα  μόλις 1,5 φορά την έκταση της χώρας μας  που όμως έχει εξαπλάσιο περίπου πληθυσμό. Όμως σαν τουριστικός προορισμός  , είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο , με 50 εκατ. επισκέπτες κατ΄έτος και με κύριο αξιοθέατο την πόλη του Λονδίνου.  Παρ΄όλο που στην επικράτειά της  υπάρχουν ελάχιστοι αρχαιολογικοί χώροι ο αριθμός των επισκεπτών είναι τεράστιος. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός τους χώρος είναι το STONHENSE  , μια σύνθεση γλυπτών από  τεράστιους  λαξευτούς βράχους , που χρονολογείται περίπου στα     2 .500  π.Χ. την Νεολιθική περίοδο.  Τα υπόλοιπα αρχαιολογικά τους μνημεία ,  είναι το Ρωμαϊκό τείχος του Αδριανού , και κάποια νεότερα βέβαια  Μεσαιωνικά κάστρα καθώς και Μεσαιωνικά  κτίρια. Με λίγα λόγια τα αρχαιολογικά μνημεία της  Βρετανίας είναι ελάχιστα και πολύ ήσσονος σπουδαιότητας .Πώς να συγκριθούν αυτά με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας αλλά και του Νομού μας ! Και όμως οι πολιτικές του Βρετανικού κράτους ήταν να αξιοποιηθούν στο έπακρον όλοι οι χώροι που βρίσκονται στην επικράτειά του , που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντύπωση και να προκαλέσουν ενδιαφέρον στους επισκέπτες ! Έτσι αξιοθέατα στη Βρετανία είναι τα παραδοσιακά αποστακτήρια  ουϊσκυ της Σκωτίας , και άλλες παραδοσιακές βιομηχανικές εγκαταστάσεις , όπως και περιοχές που έχουν συσχετισθεί και με τον ανάλογο μύθο , όπως η λίμνη με το τέρας του ΄΄λοχ-νες΄΄,αλλά  και το κάστρο του Χάρι-Πότερ .

Σε αυτό το πνεύμα λανσαρίστηκε  ως σημαντικό αξιοθέατο και το σπίτι του Σαίξπηρ που εξασφαλίζει εκατομμύρια επισκέπτες !

Δεύτερον:  Στη χώρα μας και στο νησί μας ή  ακόμα  και στη περιοχή μας , το Ρέθυμνο ,υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι χώροι πολλαπλάσιας  αρχαιολογικής , ιστορικής ή πολιτιστικής αξίας από της  Βρετανίας χωρίς να έχουν αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί .  Είναι αρχαιολογικοί χώροι της Μινωϊκής και Υστερομινωϊκής περιόδου , των Ελληνιστικών χρόνων , των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων , αλλά και των νεότερων Ενετικών ή ακόμη και της περιόδου της Τουρκοκρατίας . Ακόμη αρχιτεκτονικά στοιχεία  με σπουδαιότητα που αξίζουν να διασωθούν και να αξιοποιηθούν είναι και οι βιωματικοί  χώροι των παραδοσιακών μας οικισμών  του περασμένου και του προπερασμένου αιώνα.

Εντελώς υποθετικά σκεπτόμενοι , αν τέτοιοι ανάλογοι  χώροι βρίσκονταν στη Βρετανική επικράτεια  , μπορούμε να φανταστούμε , σε πιο βαθμό θα είχαν αξιοποιηθεί  και σε δεύτερη θεώρηση πόσες δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες επιπλέον θα είχε  εξασφαλίσει  κατ΄έτος  η χώρα τους ;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε λοιπόν  , τι πλούτος  αρχαιολογικός , ιστορικός και πολιτισμικός υπάρχει στην περιοχή μας που μαζί τη μοναδικότητα της ποιοτικής γεωργικής μας παραγωγής θα αποτελέσουν τη βάση της  μελλοντικής ανάπτυξης του Νομού μας .

Ας προσανατολιστούμε λοιπόν φορείς και πολίτες στο Ρέθυμνό μας  σε ένα τέτοιον , έστω τοπικό οραματισμό , μιας και το κεντρικό κράτος ως δυσκίνητο και αναποφάσιστο που είναι στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών , αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες διαδικασίες της οικονομίας και της κοινωνίας .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ