ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Υδρογονάνθρακες: Έτοιμο το data room για τoυς επενδυτές σε Κρήτη – Ιόνιο

0

Toν χώρο υποδοχής των επενδυτών που θα ενδιαφερθούν για τα υπεράκτια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο έχει έτοιμο η Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκίνηση της διαδικασίας στο data room είναι η αναμενόμενη από καιρό δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων των δύο διεθνών διαγωνισμών (Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και του Ιονίου), για τα οποία έχουν κινητοποιηθεί πολύ ισχυροί Έλληνες αλλά διεθνείς παίκτες.

Για το Βόρειο Ιόνιο πέλαγος ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Energean Oil and Gas ενώ για την περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης η κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ.

Το σχετικό ενδιαφέρον των επενδυτών είχε γνωστοποιηθεί στα τέλη Μαΐου και η ΕΔΕΥ είχε έτοιμα το σχέδιο διακήρυξης όπως και τα κείμενα για τους διαγωνισμούς από τα τέλη Ιουλίου. Από την ώρα που θα δημοσιευτούν οι όροι των δύο διαγωνισμών στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι επενδυτές θα έχουν περιθώριο 90 ημερών για να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος.

Στο Data Room όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούν προστρέξουν για να αντλήσουν πρόσβαση σε διάφορα στοιχεία όπως σεισμικά δεδομένα, στοιχεία γεωτρήσεων, αλλά και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, τα οποία τους είναι χρήσιμα για να σχηματίσουν σαφή εικόνα για τις προοπτικές ύπαρξης ή μη κοιτασμάτων πετρελαίου ή και φυσικού αερίου και της εκμετάλλευσής τους.

Άλλωστε, βάσει των συγκεκριμένων δεδομένων θα διαμορφώσουν και τις τελικές οικονομικές προσφορές τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Το χρονοδιάγραμμα βάζει ως στόχο τον προσεχή Μάρτιο προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ο τελικός κατάλογος να προωθηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς έγκριση των επιλεγέντων αιτούντων. Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση των τριών υπεράκτιων περιοχών.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ