ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης και το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου στέλνουν μηνύματα αγάπης και ανθρωπιάς

0

Δυο σχολεία, το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης και το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, ένωσαν για δεύτερη χρονιά τις δυνάμεις τους την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα δύο σχολεία είναι συνοδοιπόροι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» με σκοπό την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στο σχολείο. Έχοντας ως κύριο στόχο την εμπλοκή των μαθητών τους σε βιωματικές δράσεις που διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες οι οποίοι «Νοιάζονται και Δρουν», συνεργάστηκαν και συγκίνησαν στέλνοντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και ανθρωπιάς! Και δεν θα μπορούσαν να το κάνουν σε καλύτερο μέρος από το χωριό του Αϊ Βασίλη που διοργανώνει κάθε χρόνο το 16ο Δημοτικό Σχολείο στην αυλή του σχολείου του. Εκεί όπου κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί,  δίνουν το καλύτερο παράδειγμα εθελοντισμού και προσφοράς για να στηρίξουν ανθρώπους και δομές που το έχουν ανάγκη.

Μπροστά στο σπιτάκι του Αϊ Βασίλη και ανάμεσα σε δεκάδες επισκέπτες,  τα παιδιά του Πειραματικού Γυμνασίου χόρεψαν κάτω από τους χριστουγεννιάτικους ήχους του «My only wish». Στο κλείσιμο του χορευτικού «άνοιξαν» τις καρδιές τους στο κοινό και έστειλαν τις δικές τους ευχές για ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών. Τη σκυτάλη πήρε το γνωστό τραγούδι του John Lennon «Imagine» από τη χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου με τη συνοδεία του μουσικού Νίκου Περπιράκη. Τέλος, τα παιδιά της έκτης τάξης του Δημοτικού ανέβηκαν στη σκηνή και μαζί με τα παιδιά του γυμνασίου ένωσαν τις μελωδικές φωνές τους για να τραγουδήσουν  το «Όπου υπάρχει αγάπη» και να δώσουν κι αυτά το δικό τους δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς.

Τις καλλιτεχνικές δράσεις ακολούθησε εικαστικό εργαστήρι την επιμέλεια του οποίου είχαν οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Γυμνασίου Ιγνατία Κωφοπούλου και Μαίρη Γουργολίτσα . Εκεί οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από εικαστικές δραστηριότητες υπό τη καθοδήγηση των μαθητών του γυμνασίου. Όλοι έβαλαν ένα χρωματιστό «χεράκι» για να καταλάβουν ότι «Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ανεξάρτητα  από το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία…». Έφτιαξαν origami βαρκούλες και τις έβαλαν  να ταξιδέψουν γεμάτες με τα όνειρά τους για ένα καλύτερο κόσμο.  Τέλος, έφτιαξαν ζωγραφιές αποτυπώνοντας την ομορφιά της ειρήνης στο χαρτί.

Δυο σχολεία «νοιάστηκαν», «έδρασαν», στήριξαν, πρόσφεραν, συγκίνησαν. Τα παιδιά ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις φωνές τους και τις καρδιές τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνάντησαν τις ευχές των Χριστουγέννων και ταυτίστηκαν: Αγάπη, Υγεία, Ειρήνη, Ελευθερία, Σεβασμός, Ισότητα, Δικαιοσύνη  για ΟΛΟΥΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ