ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιγμα λογαριασμών για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη

0

Δύο αλλαγές έχει δεχθεί η κυβέρνηση, που θα άρουν σε μεγάλο βαθμό την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Η πρώτη αλλαγή, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Αυτή σχεδιάζεται να τεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018, έπειτα από απαίτηση των δανειστών, προκειμένου να εξακριβωθεί αν πολίτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο και προστατεύονται από αυτόν δεν πληρούν τα κριτήρια.

Η δεύτερη αλλαγή, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αφορά νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση έχει δεχθεί να φέρει στη Βουλή για αυτόματη έξοδο από το προστατευτικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού όποιου δανειολήπτη δεν πληρώσει πάνω από τρεις μηνιαίες δόσεις.

Οι θεσμοί, αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας, έχουν ζητήσει και ήδη εξετάζουν περιπτώσεις τόσο από το νόμο Κατσέλη όσο και από το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να εξακριβωθεί αν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στη δεύτερη περίπτωση ο αριθμός είναι μικρός καθώς δεν έχουν υπαχθεί πολλές επιχειρήσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά η εξέταση των υποθέσεων που προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη θα προκαλέσουν πρόσθετο κόστος, πολιτικό και κοινωνικό.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4354/2015, που προστατεύει από τις πωλήσεις σε funds ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, λήγει στις 31.12.2017.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ